Kaspers firma har succes trods corona og svært generationsskifte

Corona, grundlæggerens død og et svært generationsskifte. Trods en ilddåb uden lige, har Kasper Holst Pedersen holdt PP Møbler på rette kurs.

Luften er fyldt med træstøv. Overalt i PP Møblers værksted brummer maskiner, imens de skærer, sliber og pudser. Snedkere står ved slibestationer og giver møbeldele den sidste finish, mens CNC-maskiner i nærheden laver det grove arbejde.

- Vi er nået til et punkt i virksomhedens historie, hvor der skal ske noget nyt.

Ordene er Kasper Holst Pedersens. Sidste år overtog den 46-årige snedker styringen af familievirksomheden PP-møbler, der i næsten 70 år har produceret nogle af landets mest ikoniske møbler. Men Kasper Holst Pedersens første år som direktør var ikke uden knaster. Det var nemlig et år, der var præget af corona, grundlæggerens død og et svært generationsskifte.

Ikoniske møbler

Selvom mange måske ikke kender til PP møbler, så står firmaet faktisk bag produktionen af nogle af vor tids mest ikoniske møbler. Kasper Holst Pedersens farfar – Ejnar Pedersen, der grundlagde firmaet med sin bror i 1953, begyndte nemlig hurtigt at arbejde sammen med den kendte, danske møbeldesigner Hans J. Wegner.

- Han er kommet med sine bedste produkter, de mest ærekære af sine værker, og givet dem til os og udviklet på dem i samarbejde med os, siger Kasper Holst Pedersen.

Valget faldt på 'Den Runde Stol', da der skulle findes en stol til valgdebatten i 1960. Amerikanerne foretrak dog blot at kalde den 'The Chair'.
Valget faldt på 'Den Runde Stol', da der skulle findes en stol til valgdebatten i 1960. Amerikanerne foretrak dog blot at kalde den 'The Chair'.

Wegner-klassikere som "Påfuglestolen", "Cirkelstolen" og "Jakkens Hvile" er igennem tiden blevet produceret på værkstedet i Allerød, og også "Den Runde Stol", som fik international opmærksomhed, da den blev valgt som stol til en valgdebat imellem John F. Kennedy og Richard Nixon i 1960, er blevet til på værkstedet i Allerød.

Wegners møbler udstilles over hele verden

I dag bliver en lang række af Wegners designs stadig produceret på værkstedet i Allerød. Men møblernes specielle udformning og det høje krav til kvalitet betyder, at det kræver håndelag udover det sædvanlige og et skarpt øje for detaljer for at producere dem.

- Det er meget vanskeligt at lave, det er enormt krævende, men det er også meningsfyldt, siger Kasper Holst Pedersen.

PP møbler beskæftiger omkring 60 medarbejdere og omsætter for 49 millioner kr. årligt.
PP møbler beskæftiger omkring 60 medarbejdere og omsætter for 49 millioner kr. årligt.

Træet, der bliver brugt til at producere værkstedets møbler, bliver udvalgt fra bæredygtige skove i Tyskland, derefter skåret groft til og tørret i to år, før det er klart til at blive anvendt. I dag har CNC-robotter overtaget meget af det grove arbejde på værkstedet, men de afgørende detaljer udføres stadig af dygtige håndværkere.

Og selvom der er sket meget teknologisk siden bedstefaren grundlagde firmaet for over 70 år siden, så er det stadig fokusset på kvalitet, der fylder på værkstedet. 

- Vi sætter kvalitet over alt andet. Det koster, og det er besværligt. Så det er lidt svært at drive den her virksomhed - det har det altid været. Det er jo en virksomhed, der er bygget op i generationer, og det er blod sved og tårer, siger Kasper Holst Pedersen.

Vanskelige samlinger, bæredygtigt træ og dygtige håndværkere gør, at møbler fra PP møbler ikke er billige. Firmaet eksporterer cirka 2/3 af dets produktion til udenlandske købere.
Vanskelige samlinger, bæredygtigt træ og dygtige håndværkere gør, at møbler fra PP møbler ikke er billige. Firmaet eksporterer cirka 2/3 af dets produktion til udenlandske købere.

Og netop det store fokus på kvaliteten betyder også, at det ikke ligefrem er billigt at erhverve sig et møbel, der er lavet på værkstedet. En stol kan nemlig snige sig op på omkring 40.000 kroner. 

- Det er generelt meget passionerede mennesker fra hele verden, som er vores kunder, og specielt for nogle af vores produkter så er det også mennesker, der har lidt flere penge end gennemsnittet, siger Kasper Holst Pedersen.

Svært generationsskifte

Kasper Holst Pedersen føler sig mere hjemme på sin arbejdsplads end de fleste. Han er nemlig vokset op på den grund, hvor virksomheden som både hans bedstefar og siden hans far har styret, ligger. Kasper Holst Pedersen uddannede sig også til snedker og blev hurtigt den tredje generation på værkstedet.

Kasper Holst Pedersen er tredje generation, der styrer firmaet, der blev grundlagt af bedstefaren Ejnar Pedersen i 1953.
Kasper Holst Pedersen er tredje generation, der styrer firmaet, der blev grundlagt af bedstefaren Ejnar Pedersen i 1953.

Efter at have drevet virksomheden i 45 år, overlod Ejnar Pedersen firmaet til Kasper Holst Pedersens far i 1998, der drev virksomheden indtil 2020. Uenigheder mellem Kasper Holst Pedersen og hans far gjorde dog samarbejdet mellem dem svært, og til sidst valgte faren at trække sig fra firmaet og gå på pension.

- Jeg var lidt den unge, der gerne ville en masse, og min far orkede nok ikke rigtigt nogle af de ting, jeg gerne ville. Det blev mere og mere udtalt med tiden. Til sidst kunne vi ikke blive enige, og min far valgte at gå på pension og forlade virksomheden. Det var svært for os alle sammen, siger Kasper Holst Pedersen.

Direktørkontoret er endnu ikke helt færdigtindrettet. Kasper Holst Pedersen er nu alene om at styre firmaet, efter hans far gik på pension.
Direktørkontoret er endnu ikke helt færdigtindrettet. Kasper Holst Pedersen er nu alene om at styre firmaet, efter hans far gik på pension.

Men samme år som Kasper Holst Pedersens for første gang stod alene med firmaet, og corona mindskede efterspørgslen efter møbler, døde Kasper Holst Pedersens bedstefar også, der trods sin alder på 97 år stadig spillede en vigtig rolle på værkstedet.

- Han var stadigvæk en utrolig stærk figur og et forbillede for hele værkstedet og rigtig mange mennesker i hele branchen, siger Kasper Holst Pedersen. 

Stor efterspørgsel

Selvom coronapandemien lagde en dæmper på efterspørgslen efter møbler, så kom den hurtigt tilbage igen. Og især interessen for kvalitetsmøbler er noget som Kasper Holst Pedersen tilskriver en ændring i vores forbrugsvaner.

- Brug og smid væk er ikke så interessant mere. Folk er begyndt at gå lidt mere op i, at det er noget der holder, og det er vi jo sådan okay gode til, siger Kasper Holst Pedersen.

Kasper Holst Pedersen mener også, at coronapandemien har gjort, at folk er blevet mere opmærksomme på deres hjem og indretning, netop fordi mange har været mere hjemme end normalt.

- Der er mange ting, der har bevæget sig i vores retning. Og i dag der har vi en efterspørgsel, som er så stor, at vi har svært ved at følge med, siger Kasper Holst Pedersen.

Trods stor efterspørgsel, er det svært at udvide værkstedet, da der ikke er meget plads tilbage på grunden i Allerød.
Trods stor efterspørgsel, er det svært at udvide værkstedet, da der ikke er meget plads tilbage på grunden i Allerød.

Efterspørgslen på PP Møblers produkter er faktisk efterhånden så stor, at Kasper Holst Pedersen pønser på at udvide. Noget der måske ville betyde at skulle flytte fra grunden, hvor bedstefaren startede firmaet for snart 70 år siden. Og selvom der er meget historie forbundet med stedet, så kom bedstefaren med en vigtig pointe kort før sin død.

- Han sagde: ”Kasper, det med PP møbler, det drejer sig sådan set ikke om bygningerne, men om det, der foregår inde i bygninger", siger Kasper Holst Pedersen.

Viljen til Succes

Og uanset hvor fremtiden for PP-møbler kommer til at være, så er det sikkert at fokusset på kvalitet og håndværk fortsat er i højsædet.

- Jeg vil gerne kæmpe for håndværket, og for at skabe gode arbejdspladser for dygtige håndværkere. Det synes jeg simpelthen er noget, der giver mening for mig. Det er derfor jeg kæmper for det her. Det er for at passe på den her virksomhed, siger Kasper Holst Pedersen.