Fra otte til 65 ansatte: Søskendepar har skabt vild vækst med 187 år gammel te-butik

Stine og Christian overtog A. C. Perch's Thehandel i 2005, og siden dengang er virksomheden udvidet med tre nye butikker, en te-café, massevis af ansatte og en teplantage i Nepal.

Artiklen er oprindeligt udgivet i januar 2022, men vi synes stadig, at den er læseværdig, derfor har vi genudgivet den. God fornøjelse.

Vidste du, at næst efter vand er te verdens mest populære drik? 

Og Skandinaviens ældste tehandel finder man lige midt i København - nemlig A.C. Perch's Thehandel.

- Jeg tror, at vi var otte mennesker, da Stine og jeg kom ind i forretningen, og i dag er vi 65.

quote For mig er det også med en vis ærefrygt, at vi kører forretningen videre.

Christian Hincheldey

Det fortæller Christian Hincheldey, som sammen med sin søster Stine Alwen overtog tehandlen efter deres forældre.

Og i deres hænder er forretningen udvidet med en te-cafe og tre nye butikker.

- I vores familie har der jo ikke været talt om andet end te hele livet igennem, så det er jo noget, vi stille og roligt har fået ind med modermælken, siger han til TV 2 Kosmopol.

Hele syv forskellige generationer har haft nøglen til den 187 år gamle tehandel på Kronprinsensgade 5 i Indre By. Og netop butikkens lange historie er noget, som Stine Alwen og Christian Hincheldey forsøger at værne om.

Jens Bay Perch åbnede butikken

Historien om A. C. Perch's tehandel starter på Christianshavn.

Tilbage i 1800-tallet blev der handlet direkte på Christianshavn, når skibene lagde til kaj med østens rigdomme som kaffe, krydderier, chokolade - og selvfølgelig te.

VTS Thumb
Serie

Viljen til Succes

De sørger for at holde hovedstadsområdet i gang. De producerer, servicerer og genererer ideer - til gavn for både bundlinje og beskæftigelse. Men det er hårdt arbejde at skabe en succesfuld virksomhed. Det kræver mod, visioner, værdier og ikke mindst vedholdenhed. Det kræver viljen til succes. 

 Se serien her

En af de velansete købmænd hed Jens Bay Perch, og han havde især en god næse for te-handlen. I 1835 valgte han at åbne A.C. Perchs Thehandel, og butikken fik navn efter hans tredjefødte søn Aksel Christian Perch.

Sådan så A. C. Perch's Thehandel ud i gamle dage.
Sådan så A. C. Perch's Thehandel ud i gamle dage.
Foto: A. C. Perch's Thehandel

Sønnen overtog senere butikken og drev den, indtil Stine Alwens og Christian Hincheldeys familie købte butikken.

- I 1894 køber vores oldefars fætter forretningen. Sidenhen går den videre til vores mormor og senere vores forældre, og nu er det os, som driver forretningen, fortæller Stine Alwen.

Butikken er en tidsmaskine

Søskendeparret har begge arbejdet i andre brancher, men i 2005 blev de enige om, at de sammen ville overtage butikken.

- Der har aldrig været noget pres eller tvang fra vores forældres side. Det er udelukkende lysten, der driver værket, siger Stine Alwen.

Og Christian Hincheldey tilføjer:

- De er selvfølgelig super glade for, at vi gerne vil køre forretningen videre, men for mig er det også med en vis ærefrygt. Man har ikke lyst til at være den generation, som lukker og slukker det hele.

Nogle få skodder er blevet skiftet, men ellers ser butikken næsten ud, som den gjorde i 1835.
Nogle få skodder er blevet skiftet, men ellers ser butikken næsten ud, som den gjorde i 1835.
Foto: Morten Bisgaard Christensen/TV 2 Kosmopol

For indehaverne er det især vigtigt, at butikken fortsat kun forhandler te af høj kvalitet, og at butikkens udtryk bevares.

- Forretningen har altid ligget i Kronprinsensgade nr. 5, og butikkens eksteriør er der ikke pillet særlig meget ved, og indeni ser den stort set ud som i 1835. Væggene er beklædt med gyldenlæder, og dem værner vi meget om. Disken og glaslofterne er fuldstændig intakt. Vægtene, som teen måles af på, er også forholdsvis gamle, forklarer Stine Alwen og Christian Hincheldey.

Loftet, disken og vægbeklædningen er den samme i dag som i 1835.
Loftet, disken og vægbeklædningen er den samme i dag som i 1835.
Foto: Morten Bisgaard Christensen/TV 2 Kosmopol

Udover butikkens udseende har det også været vigtigt for indehaverne, at oplevelsen inde i butikken er stort set den samme som i 1835. 

- Det er enormt vigtigt for os, at folk oplever det historiske vingesus, og går hjem med en særlige oplevelse. Små som store synes, det er sjovt at komme ind og se, hvordan vi har værnet om de her gamle ting, fortæller Stine Alwen. 

Christian Hincheldey tilføjer:

- Vi siger også "De" og "Dem" og ikke "du" og "dig" til vores kunder, når de kommer ind. Det er ikke noget, vi gør for at være arrogante. Det er noget, vi gør, fordi vi gerne vil fortælle en historie om, at det her er en ældgammel forretning, og vi er til for kunden, siger han.

En ting i butikken er dog ændret, og det er tolerancen overfor kundernes te-vaner.

quote Det er en gammel tradition, at når man køber te i Perch's Thehandel, så er man altid blevet budt et Sømods bolche med på rejsen.

Christian Hincheldey

- Det har altid været en forretning, hvor vi har haft en holdning til produktet. Det vil sige, at teen skulle laves med respekt og på den rigtige måde, og hvis man ikke gjorde det, så kunne man købe sin te et andet sted. Sådan var det i gamle dage. På det punkt er vi blevet lidt blødere over for kunden, siger Christian Hincheldey. 

- I dag kan vi også godt acceptere, at folk hælder mælk i teen, tilføjer Stine Alwen med et grin.

Vægge, glaslofter og diske er de samme som i 1835.
Vægge, glaslofter og diske er de samme som i 1835.
Foto: Morten Bisgaard Christensen/TV 2 Kosmopol

Online siden 1998

I den 187 år gamle butik i København bliver der i travle perioder ekspederet 300-400 kunder om dagen, og så er der også godt gang i de andre butikker i Aarhus, Oslo og Københavns Lufthavn.

Det er dog ikke alene de fire butikker, der holder alle 65 ansatte beskæftiget.

- Den gamle forretning i København er kernen i vores virksomhed, og det er den, som vi er kendt for, men i takt med at Perch's Thehandel er vokset gennem mange år, og onlineshoppen også er kommet til, så har vi haft brug for at flytte ud af byen. Derfor har vi nu hele vores webpakkeri i Hvidovre, fortæller søskendeparret.

Christian Hincheldey oprettede virksomhedens første hjemmeside i 1998. Dengang var det søskendeparrets forældre, der var indehaverne af A. C. Perch's Thehandel.
Christian Hincheldey oprettede virksomhedens første hjemmeside i 1998. Dengang var det søskendeparrets forældre, der var indehaverne af A. C. Perch's Thehandel.
Foto: Morten Bisgaard Christensen/TV 2 Kosmopol

Siden 1998 har man kunnet bestille te hos Perch's online. Dengang ejede Christian og Stines forældre virksomheden, men det var faktisk Christian, som lavede den første hjemmeside.

- Da hjemmesiden kom til, begyndte salget at gå hurtigere og hurtigere i takt med, at folk fik større tillid til onlinehandel, og i dag må vi bare se i øjnene, at det har haft en kæmpe betydning for vores virksomhed, siger Christian Hincheldey.

Cirka 50 procent af virksomhedens omsætning kommer i dag fra onlinehandel. På daglig basis modtager A. C. Perch's Thehandel 250-300 onlineordrer.

Og selv på nettet prøver de at holde fast i københavner-butikkens charme.

- Når folk bestiller online, så kan de bede om at få et gratis bolsje sendt med. Det er en gammel tradition, at når man køber te i Perch's Thehandel, så er man altid blevet budt et Sømods bolche med på rejsen, og det er en gammel kinesisk skik, som går ud på, at hvis der er penge mellem to mennesker, så giver den, der modtager pengene, en gave til den anden. Det er en ældgammel skik, som vi har transformeret med over i onlinedelen, forklarer søskendeparret.

Hvordan laves te?

Alt te stammer fra den samme plante, og tebladenes kvalitet afgøres af klima, højde, jordbund, sæson og efterbehandling. Jo højere en teplante vokser, jo bedre er kvaliteten. Når tiden er inde til at høste, bliver tebladene plukket og tørret. Herefter er teen faktisk klar, hvis der er tale om grøn te. For at lave sort te, skal bladene gennem en gærings- og iltningsproces. Her skifter bladet karakter og smag. 


Ny teplantage i Nepal

A. C. Perch's Thehandel henter deres te hjem fra forskellige lande bl.a. Kina, Sri Lanka og Taiwan. I de senere år har de arbejdet på et projekt i Nepal.

- I mange år har vi jo levet af produkter produceret i tredjeverdenslande, og nu er vi efterhånden blevet så store, at vi kan give lidt tilbage. Derfor startede vi for seks år siden med at lave et humanitært projekt sammen med Himalayan Project og Human Practice Foundation, forklarer Christian Hincheldey.

Teplantagen giver de nepalesiske bønder arbejde, så de kan få mad på bordet.
Teplantagen giver de nepalesiske bønder arbejde, så de kan få mad på bordet.
Foto: A. C. Perch's Thehandel

- Vi valgte at bygge en teplantage og en tefabrik i et meget fattigt område i Nepal, der hedder Bhakanje. Tanken er, at bønderne skal producere en te, som vi kan sælge i vores enheder, og det overskud, vi får fra salget af den her te, det kan vi kanalisere tilbage igen til nye projekter dernede, forklarer Christian Hincheldey.

Ikke nok med at teplantagen giver de nepalesiske bønder arbejde og brød på bordet, har plantagen også slået en rekord.

- Det er verdens højeste teplantage, og te-elskere ved, at jo højere teen vokser, jo bedre en kvalitet får man, så det er en rigtig flot te, der er kommet ud af projektet, siger Stine Alwen.

Den nye tefabrik indvies i Bhakanje.
Den nye tefabrik indvies i Bhakanje.
Foto: A. C. Perch's Thehandel

I 2021 modtog Perch's Thehandel den første levering fra plantagen i Nepal.

Der er mange planer i støbeskeen hos A.C. Perch's Thehandel, men hver ting til sin tid.

- Vi lever efter et motto, at man skal forandre for at bevare, så selvfølgelig bliver man nødt til at forandre lidt for stadig at være i markedet, men man bliver også nødt til at værne om det, som er. Man vil gerne gøre tingene ordentligt, og hvis vi er heldige, har vi mulighed for at give virksomheden videre til næste generation. Som vi ser det, er A. C. Perch's Thehandel noget, man har til låns i en periode, og virksomheden skulle meget gerne være her om 200 år, afslutter tehandlens indehavere.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik