Det begyndte med et rumskib i sønnens børnehave – nu bygger Oles firma fantasifulde legepladser i hele verden

Brøndbyvirksomheden Monstrum inspirerer til leg med deres kunstneriske designs, men er ikke kommet legende let til deres succes.

En familie af hjorte rager flere meter op i luften, en luftballon venter på at stige til vejrs, og en stor ugle kigger årvågent udover værkstedshallen i Brøndby.

- Uglen, den skal til Holland, og en græshoppe skal til Italien.

Ordene er Ole Barslund Nielsens. I 2003 siden startede han firmaet Monstrum, der bygger skræddersyede, arkitekttegnede legepladser til kunder over hele kloden, sammen med vennen Christian Jensen.

quote Altså man bliver jo glad, når man går rundt og kigger på alle de her vilde ting, vi bygger.

Christian Jensen, produktionsdirektør, Monstrum.

Rundt omkring ham på værkstedet i Brøndby står tårnhøje, kunstneriske træskulpturer, der venter på at blive sendt ud til legepladser i hele verden. En medarbejder suser forbi på et skateboard, og på etagen ovenover tegner arkitekter og designere udkast til nye og flere af virksomhedens specielle legepladser.

Men selvom firmaet i dag nyder stor international succes, så startede det hele egentligt som et gør-det-selv-projekt i en børnehave for bare 18 år siden.  

Her ses en af Monstrums legepladser.
Her ses en af Monstrums legepladser.
Foto: Niels Knuth / TV 2 Kosmopol


Startede som et gør-det-selv-projekt

Ole Barslund Nielsen er egentlig uddannet billedkunstner, men endte efter sin uddannelse med at bygge scenografier for teatre i København. Her fik han erfaring med at bygge stort og kunstnerisk og mødte også vennen Christian Jensen, der i dag er produktionsdirektør i firmaet Monstrum. Et firma, der blev født ud af et gør-det-selv-projekt.

- Da min søn blev fem år, skulle hans børnehave bruge en ny legeplads. Jeg kunne se, at i stedet for at købe en standard legeplads, så kunne jeg lave noget, som var en blanding af legeplads og scenografi. Så byggede jeg et prinsessetårn og en rumraket. En klassisk pigeting og drengeting, som var smeltet sammen til en legeplads, siger Ole Barslund Nielsen, der er administrerende direktør i Monstrum.

Det startede altsammen for 18 år siden. Den første legeplads Ole Barslund Nielsen byggede var til hans søns børnehave.
Det startede altsammen for 18 år siden. Den første legeplads Ole Barslund Nielsen byggede var til hans søns børnehave.
Foto: John Rahbek - TV 2 Lorry

Den lille legeplads blev en succes, og snart kom flere bestillinger til det spæde firma, der dengang kun bestod af Ole Barslund Nielsen og Christian Jensen.

Siden er det gået stærkt. Monstrum er blevet kåret til gazellevirksomhed syv år i træk, og i dag beskæftiger firmaet 51 medarbejdere - 20 arkitekter og designere, der slår stregerne til kreative legepladser, og 30 byggere, som vækker tegninger til live i værkstedet.

- Det var jo lidt tilfældigt, som vi kom i gang, og så kan man godt knibe sig lidt i armen over, hvad vi har nu. Hvilken bevågenhed vi har, hvilken succes det er blevet, hvor mange mennesker vi beskæftiger, og hvor mange projekter, vi deltager i rundt omkring i verden, siger Christian Jensen, der er produktionsdirektør i Monstrum.

Industrialiseringen skabte legepladsen

Selvom den er en integreret del af familielivet i dag, så har legepladsen ikke altid fundtes. Faktisk er det en ret ny opfindelse, der kom sammen med det væld af opfindelser, der gjorde den industrielle revolution mulig.


I det industrialiserede byer var pladsen trang, og der var ikke mange steder at børn kunne lege sikkert. Fra slutningen af 1800-tallet blev det dog almindeligt at afsætte offentlige arealer til legepladser. I København fandt den den første offentlige debat om legepladser i København sted ved budgetforhandlingerne i Borgerrepræsentationen i 1876.


I Tyskland blev der etableret såkaldte sandhaver i 1885, der var meget store sandkasser og også i Amerika kom der øget fokus på legepladser i slutningen af 1800-tallet. 


Den danske landskabsarkitekt C. Th. Sørensen var forbilledlig med sine såkaldte "skrammellegepladser". 

Sørensen havde lagt mærke til, at børn ofte foretrak at lege alle andre steder end legepladser, og begyndte at designe legepladser, der i højere grad efterlignede den slags legeområder børn på landet havde adgang til. 


Den første skrammellegeplads blev anlagt i 1943 i Emdrup og inspirerede flere lignende legepladser i udlandet, der på engelsk kaldes for "Adventure Playgrounds". 

Den konstante vækst i årenes løb har dog været en stejl læringskurve for både Christian Jensen og Ole Barslund Nielsen, der begge er kunstnere.

- Vi er mere kunstnere end købmænd. Så det er klart, at efterhånden som virksomheden er vokset, så har vi skulle lære en masse ting omkring håndtering af medarbejdere, økonomi, ordre-flow og alt sådan noget. Men dybest set er kernen i vores fokus i virksomheden at lave fantastiske legepladser, siger Ole Barslund Nielsen.

Der er gang i produktionen på Monstrum. Værkstedet bugner af kreative kreationer.
Der er gang i produktionen på Monstrum. Værkstedet bugner af kreative kreationer.
Foto: John Rahbek - TV 2 Lorry

Monstrum er ikke alene om at synes, at de laver fantastiske legepladser. Igennem årene har firmaet vundet flere danske og internationale priser for deres kunstneriske designs. Noget, som Ole Barslund Nielsen måske tilskriver forbindelsen til klassisk dansk design.

- Ligesom vi rider på en bølge af dansk design med møbelklassikere, arkitekter og Lego, så tror jeg da også, at når vi vinder priser, så er vi en del af den bølge og er selvforstærkende, så det gør det nemmere som dansker at komme ud i verden, siger Ole Barslund Nielsen.

Monstrums værksted ligger i Brøndby og kan kendes på en stor hval på toppen af taget.
Monstrums værksted ligger i Brøndby og kan kendes på en stor hval på toppen af taget.
Foto: Niels Knuth / TV 2 Kosmopol


Arbejdspladsen er også en legeplads

Udover at have skabt mange legepladser i hele verden, så har Ole Barslund Nielsen og Christian Jensen faktisk også forsøgt at skabe en legeplads i værkstedet i Brøndby. For udover de farverige omgivelser, så er det også Monstrums ambition, at det skal være sjovt at arbejde for firmaet.

- Det er en af de ting, jeg har lagt rigtigt meget mærke til, og som jeg selv ser som en kæmpe værdi for virksomheden. Der er jo både det her med at være en business, men der er også det her med at være en virksomhed, der er en hverdag for mange mennesker, siger Amalie Muff, der er  vicedirektør i Monstrum.

Monstrum beskæftiger i dag 51 medarbejdere og omsætter for omkring 45 millioner kroner årligt.
Monstrum beskæftiger i dag 51 medarbejdere og omsætter for omkring 45 millioner kroner årligt.
Foto: John Rahbek - TV 2 Lorry

Monstrum har indrettet deres firmastruktur på en anderledes måde. Alle medarbejdere møder ind på arbejde samtidig, har fyraften på samme tid, spiser frokost sammen, og hvert år har virksomheden faste sociale arrangementer for hele staben. Derudover deles ti procent af firmaets overskud mellem medarbejderne, mens endnu ti procent gives til velgørenhed.

Og virksomheden er efterhånden blevet en hverdag for mange mennesker. Siden 2015 er Monstrum gået fra at have 18 ansatte til 51 ansatte, og står til det til produktionsdirektør Christian Jensen, så byder fremtiden på endnu flere medarbejdere.

- En ting vi lægger vægt på, er at skabe flere arbejdspladser. Vækststrategien er foran os, og vi har gjort en masse tiltag for at klargøre os til yderlige vækst her i løbet af det sidste halve år, siger Christian Jensen, der er produktionsdirektør.

Firmaet har en anderledes struktur og lægger bl.a. vægt på den familiære stemning på arbejdet.
Firmaet har en anderledes struktur og lægger bl.a. vægt på den familiære stemning på arbejdet.
Foto: John Rahbek - TV 2 Lorry

Og hvis medarbejderne hos Monstrum virker ekstra glade, så er det måske ikke kun det gode arbejdsmiljø, der står bag.

- Altså man bliver jo glad, når man går rundt og kigger på alle de her vilde ting, vi bygger. Så det er en legeplads, siger Christian Jensen.

Legepladser over hele verden

I et af værkstedets lagerrum står flere af de skulpturelle legepladselementer og venter på at blive sendt ud i verden. En mus skal til Børneriget, en spilledåse skal til Italien og en familie af dådyr er ved at blive sat på den lastbil, der skal fragte dem til deres nye hjem i Norge.

Hjortefamilien skal på langtur til Norge, hvor de skal stå ved en klippe og agere legeplads.
Hjortefamilien skal på langtur til Norge, hvor de skal stå ved en klippe og agere legeplads.
Foto: John Rahbek - TV 2 Lorry

Monstrum må efterhånden siges at være blevet til en international virksomhed. Af de 270 legepladser, som firmaet har stået bag, findes en stor del nemlig i udlandet.

- Vi er også blevet mere internationale, der er kommet flere og flere projekter, og rigtigt mange i USA. I det hele taget har vi bare indtaget nye steder på kloden, siger vicedirektør Amalie Muff.

Viljen til succes

De sørger for at holde Lorryland i gang. De producerer, servicerer og genererer ideer. Til gavn for både bundlinje og beskæftigelse. Men det er hårdt arbejde at skabe en succesfuld virksomhed. Det kræver mod, visioner, værdier og ikke mindst vedholdenhed. Det kræver viljen til succes. 

I denne nye serie kan du møde flere af de ildsjæle, der står bag succesfulde virksomheder i Lorryland, og blive inspireret af deres kampe på vejen til succes. F.eks. kan du møde Kasper, der trods corona og et svært generationsskifte holdt liv i familievirksomheden PP Møbler, der i mange år har lavet nogle af Wegners mest ikoniske designs.

Et af de nyeste – og største – internationale projekter, som virksomheden er i gang med at udarbejde, skal også langt væk hjemmefra. Det skal nemlig hele vejen til Mellemøsten.

- Vi er i gang med at lave et virkeligt morsomt projekt i Saudi-Arabien, hvor de, midt i Riyadh, er i gang med at lave en stor ny park. Hvis de bestiller alt det, vi har tegnet til dem, så bliver projektet større end den samlede produktion, vi nogensinde har haft, siger administrerende direktør Ole Barslund Nielsen.

_

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik