Sydhavnstippen er en bid af sydens rolige atmosfære

Sydhavnstippen ligger langt fra både Afrika, Sydamerika og Indien, men alligevel har det rolige naturområde mange ligheder med det sydlandske.

Det er vild natur, eksotiske dyr og buddhistisk ro, som vokser og lever oven på den gamle losseplads lige uden for København. Området er et eksempel på, hvordan naturen kan finde sig selv på ny, selv på de forurenede steder, som vi mennesker har efterladt os igennem historien. Men Sydhavnstippen er også et sted, hvor naturformidler Philip Hahn-Petersen tager hen, når han skal finde ro fra hverdagens stress og jag.

”Indimellem tager jeg ud og glor på alpakaerne græsse, og efter en halvtimes tid, har jeg det som en buddhistisk munk,” siger Philip Hahn-Petersen i denne uges afsnit af Naturen Nu.

Alpakaerne går i naturområdet ved Sydhavnen, meget langt fra deres artsfæller, der lever i Sydamerika.
Det er ikke kun alpakaernes eksotiske oprindelse, som giver en fornemmelse af, at man forlader det danske for en kort stund. Både alpakaer, og fårene som de går i blandt, præger også landskabet, så det får et eksotisk udtryk.  Både får og alpakaer lever af græs og træer, og det efterlader naturen med lysåbne-vidder og opstammede træer, der er bidt så langt op, som fårene nu kan nå. Det leder tankerne hen på en afrikansk savanne med akacietræer, som har den karakteristiske facon, man skulle tro, at fårene efterligner.

”Det landskabelige udtryk er dog også oprindeligt helt naturligt i Danmark, men det er få steder, vi stadigt har tæt nok bestanddel af store og vilde planteædere, der er høje nok, til, at planter og træer bliver præget af dem,” forklarer Philip Hahn-Petersen.

Fårene spiser også Sildig Gyldenris og Kæmpe Bjørneklo, som begge er Invasive plantearter. Planterne har tidligere bredt sig voldsomt på Sydhavnsspidsen, og det har skabt problemer, indtil fårene fik bugt med dem. Så heller ikke de planter kan forstyrre Philip Hahn-Petersen, når han færdes på naturområdet.

”Naturen vokser på dens egen præmisser herude, og det gør, at sindet slapper ekstra meget af sådan et sted, som det her, ” siger Philip Hahn-Petersen, mens han viser rundt i det fredfyldte område.

Sydhavnstippen blev i 30 år brugt som losseplads, alligevel har den vilde natur skabt et smukt landskab oven på det gamle skral. Men det er også et landskab, som dog ikke rummer de oprindelige arter, der har præget området før 1945.

Blandt de selvsåede træer, brombærbuske og fritgående dyr, kan man da også se beviser på, at jorden under alt livet mest består af murbrokker, armeringsstål og andet affald. Men det er ikke kun dårligt, at blive mindet om, hvor meget affald vi dengang smidte ud.

”Sydhavnstippen vidner om, at naturen i sidste ende tager magten, og breder sig, selv i det værste gang affald, som vi efterlader, ” siger Philip Hahn-Petersen ind i kameraet, mens solen går ned bag ham.  

Se mange flere afsnit af Naturen Nu her.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik