Gudstjenester Bededag på kanalen klokken 10:30-11:00

Bamser & Bønner. TV 2 Lorry sender dagens gudstjenester fra Frederiksberg og Roskilde på tv og livestream.

Musikalsk medarbejder Anne-Katrine Odgaard og Sognepræst Annette Molin Brautsch fra Flintholm Kirke laver gudstjeneste for de yngste i dag sammen med bamser fra børn på Frederiksberg. Foto: Folkekirken på Frederiksberg

Mange forbinder Bededag - eller Store Bededag - med varme hveder og en forårsfridag, men dagen var oprindeligt en langt mere alvorlig sag, hvor man hovedsagligt skulle faste og bede.

Gudstjenester på tv

Klokken 10:30
Børneudstjeneste fra Solbjerg Kirke på Frederiksberg
 

Klokken 10:42

Højmesse fra Roskilde Domkirke 

Dagen er en særlig dansk helligdag. Den blev indført i 1686 af Hans Bagge, der var biskop over Sjælland. Før Reformationen var der mange flere helligdage i Danmark end de 11, som vi har i dag. Hans Bagge ville samle de bods- og bededage, og fik lovfæstet Bededag gennem kongelig forordning på fjerde fredag efter påske.

Bededagen blev indvarslet aftenen før, når kirkeklokkerne ringede kl. 18 som et signal til, at kroer og forretninger skulle lukke. 

Man håbede hermed, at folk kunne møde ædru og til tiden til næste dags kirkegang. På store bededag ringede kirkeklokkerne ind til hele tre gudstjenester, og fasten sluttede først efter den sidste gudstjeneste. Herefter kunne folk genoptage arbejdet.

Det betød, at bagerne ikke kunne levere friskbagt brød på bededagen. Derfor bagte de hvedeknopper aftenen før, som folk kunne spise lune eller varme op dagen efter. Siden 1800-tallet har det været udbredt at spise de varme hveder aftenen inden bededag. 

At bede er at tale til Gud. Du kan sige alting. Bøn kan gøre det tunge lettere at bære og gøre glæden over livet dybere.

Kirsten Jørgensen, provst i Frederiksberg provsti

Her finder du videogudstjenesterne

TV 2 Lorry viser gudstjenesterne på TV 2 Lorry Kanalen.

Genudsendelse fra klokken 13.00.

 

Gudstjenesterne kan ses som live stream og efterfølgende on demand på ​​​​​​tv2lorry.dk/tv

Den traditionelle

På samme tidspunkt, som kirkeklokkerne normalt ville have ringet færdigt, og kirkegængerne sidde klar med salmebogen, blænder Roskilde Domkirke op for sin traditionelle gudstjeneste på video. På den måde kan man få den ægte vare fra det smukke kirkerum også i en coronatid.

Den udtraditionelle

Folkekirken på Frederiksberg har allieret sig med bamser, der er afleveret til den lokale kirke af børn over hele Frederiksberg. Afsprittede og i egne poser både før og efter og kun rørt med rene hænder. Sammen vil bamserne, præsten, pianisten og den musikalske medarbejder dykke ned i magien ved bønner og det at bede, i øjenhøjde med de børn, der har lagt deres yndlingsbamser til. 

 

Store Bededag 8. maj 2020

Gudstjenesterne dykker ned i bønnens betydning, kraft og magi.

 

Folkekirken på Frederikberg klokken 10:30

Børnegudstjeneste

Sognepræst Annette Molin Brautsch, Flintholm Kirke
Musikalsk medarbejder Anne-Katrine Odgaard, Flintholm Kirke
Pianist Peter Simonsen
Bamser fra børn på Frederiksberg

Musik: I østen stiger solen op og Nu går solen sin vej

 

Roskilde Domkirke klokken 10:42

Sognepræst Torben Jeppesen

Domorganist Bine Bryndorf
Sangere: Marie Nevers og Darnell Boddie

Salmer: Befal du dine veje, salmebogen nr. 36 vers 1, 2, og 6
Guds egen kære Søn, salmebogen nr. 587 vers 1, 2, 5 og 6
Postludium: ”Store Bededag” fra Kirkeaarets Festdage op. 66

Den imponerende Roskilde Domkirke har dannet rammen om gudstjenester siden 1200-tallet. Under corona-nedlukningen kan du være med på tv og live-stream. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau ScanpixTilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik

Kulturkalenderen

Hvad sker der i Lorryland i dag?