Sort arbejde - eller deler du bare din tid?

En job-deleportal, Meploy, vil hjælpe dig med at dele din overskydende tid - til at lave småjobs for kunder, der ikke selv har tid.

Iværksætterne Magnus Mogensen og Michael Bugaj er ved at starte deres nye jobdeleportal, Meploy, op. Via nettet vil de formidle småjobs.

- Vi vil skabe et alternativ til det eksisterende arbejdsmarked. Opgaver for en, der skal have sat en hylde op eller mangler en bartender et par timer – lavet af en, der har lyst og evner til at udføre de her småjobs, siger Magnus Mogensen fra Meploy.

Jobs, som kunne passe ind i Aina Friis Erichsens liv. Hun er nyuddannet og jobsøgende.

Med en kandidatgrad i psykologi, vil hun gerne gøre nytte indtil hun får fast job. 

- Det er frustrerende at gå herhjemme og have alt for meget tid, når jeg nu så gerne vil i gang, siger hun.

- Men det kan være svært at få job, når du ingen erfaring har. Og her kan et par småjobs som håndværker hjælpe den unge, der er kreativ og kan bruge både hammer og boremaskine.

Vil bekæmpe sort arbejde

Faren for at det bliver sort økonomi har Meploy overvejet.

 - Vi vil netop arbejde i mod sort økonomi. Vi oplyser vores brugere om deres pligter og rettigheder på sitet. Og når vi kommer op at køre, vil vi gerne samarbejde med både SKAT og andre relevante myndigheder og fagforeninger, der skal være med til at sikre at vores platform overholder alle regler og love, siger Malte Mogensen fra Meploy.

SKAT har allerede i dag mulighed for at bede om oplysninger hos deleøkonomiske platforme, men hilser et samarbejde velkomment. I en mail skriver SKAT, at de planlægger et analyseprogram i 2016 af deleøkonomi.

Link til Meploy´s site

At dele tid - er det mon sort arbejde? Og hvordan kan man vide om man har nogle rettigheder som arbejdstager via en platform?

LO: det kan udnyttes af virksomhederne

Meploy har lagt en grænse ind på platformen, så man kun kan hyres i højst 7 timer om dagen. Men det får LO til at se potentielle problemer.

- Der skal helst ikke være virksomheder, der føler sig fristet til at fyre fastansatte og så ansætte den samme person, via en platform, som en slags mini-entreprenører. Og så bruger det som undskyldning til at betale dem mindre i løn, siger Peter Ahrenfeldt Schrøder, Erhvervs- og forskningspolitisk konsulent i LO.

Hos Meploy har de netop forsøgt at undgå løntrykkeri.

- Vi er ikke interesserede i at presse lønnen på arbejdsmarkedet. Derfor har vi sat en timepris på 150 kroner for at matche mindstelønnen,  siger Malte Mogensen.

LO kan dog se flere problemer.  

- Det er uklart, hvem man er ansat af, er det platformen eller kunden? Og når du arbejder i den her gråzone, så har man ingen rettigheder til løn under sygdom, barsel og pension, siger Peter Ahrenfeldt Schrøder fra LO.

Aina Friis Eriksson har svært ved at forstå LO´s advarsler. 

- De jobs, der slås op på Meploy, ville en håndværker aldrig blive hyret til. Det er for lidt timer. Så ville de bare ikke blive lavet, siger hun. Og kan derfor ikke se en fare ved den manglende organisering.

Link til LO´s OK-kampagne om dine rettigheder

Se programmet "Vi deler - duer det" på Lorry+.
I prgrammet tester vi, hvad der virker indenfor deleøkonomi.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik