Rapport fastslår årsag til storbrand, men hvem har egentligt ansvaret?

Det er meget svært at pege direkte på nogen ansvarlige for den ødelæggende storbrand i Vanløse, siger advokat.

Hvor stort et ansvar har du egentlig for brandsikkerheden, når du bor i en etageejendom?

Nogenlunde sådan lyder spørgsmålet, som Bente Bang stiller sig selv, efter at hendes lejlighed i slutningen af marts gik op i røg, da storbranden hærgede den ejendom i Vanløse, som hun og manden boede i.

Siden er det kommet frem, at brandens omfang kunne være begrænset.

Bebyggelsen var nemlig under en tagrenovering ikke udført i overensstemmelse med ejendommens oprindelige byggetilladelse, og dermed fik ilden lov til at sprede sig, da der både manglede brandmæssige adskillelser i spidsloftet og over lejlighedsskel mod tagdækningen.

Men mens det har været muligt at fastlægge, hvorfor branden spredte sig med lynets hast, så er det anderledes svært at fastslå, hvem der har ansvaret for branden.

- Altså jeg havde nok en naiv forestilling om, at når en brandforsikring har sagt, at de gerne vil brandforsikre, at så havde de sikret sig, at tingene var i orden, siger den nu tidligere beboer på Grøndals Parkvej, Bente Bang, til TV 2 Lorry.

Det er nemlig langt fra nemt at pege på den part, som sidder på hovedansvaret i sagen, viser det sig.

Har beboerne ikke selv et ansvar?

- Vi har simpelthen slet ikke tænkt, at der kunne være noget i konstruktionerne, vi skulle være opmærksomme på. Hvis vi havde købt et parcelhus, havde vi formentlig haft nogle med til at hjælpe med at undersøge det. Det har slet ikke strejfet os i den her situation, siger Bente Bang.

Svært at placere ansvar i ejerforeninger, siger advokat

Niels Erlandsen er advokat og formand for Danske BoligAdvokater. Spørger man ham, så er det da også svært at placere et ansvar.

Han forklarer, at i en ejerforening drifter man fællesarealer i fællesskab - som for eksempel tørrelofter og loftsrum i en ejendom.

Den daglige drift af fællesarealerne står bestyrelsen i ejerforeningen for – men de har ikke nødvendigvis ansvaret for, at arealerne lever op til de sikkerhedsmæssige krav som brandsikkerhed.

- Som udgangspunkt må man nemlig formode, at den er i orden, og de har kun pligt til at undersøge det, hvis de får meldinger om noget andet.

- Så der vil det kun være i renoverings- eller ombygningssager, at man kan sige, at bestyrelsen skal sørge for, at tingene bliver overholdt, siger Niels Erlandsen til TV 2 Lorry.

Branche: Flere end nogensinde ønsker brandeftersyn

Hos MMAKE Ingeniører og Bygningskonstruktører har man siden storbranden i marts oplevet en stor stigning i antallet af henvendelser om brandsikring fra ejer- og andelsboligforeninger.

Jan Crone Foster, der er partner i MMAKE, peger da også på, at det i høj grad skyldes, at branden har gjort borgerne opmærksomme på, at de måske har et ansvar.

- Det er efter den store brand i Vanløse, at folk er blevet opmærksomme på, at det også kan ske for dem. Og der skal en stor sag eller lig på bordet, som man siger, før man får det chok og bliver opmærksom på, at man nok lige skal have kigget lidt på sin egen ejendom, lyder det fra Jan Crone Foster.

Som følge af branden har Bolig- og Planstyrelsen besluttet at starte en informationskampagne for at undgå, at en lignende situation kan gentage sig i et andet boligkompleks.

Ved branden på Grøndals Parkvej i Vanløse brændte lejlighederne i 15 opgange og efterlod 130 familier uden tag over hovedet.

Se branden gennem indsatsleders øjne:

TV 2 Lorry besøgte i maj måned brandstedet sammen med indsatsleder, Chris Garfort, som for første gang siden storbranden genså stedet. Det kan du se i et længere indslag her:

Chris Garfort var indsatsleder på den brand, der i marts kostede 130 familier hjemmet. For første gang siden branden - er han tilbage ved brandstedet Vanløse.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik