Stort svampeangreb hærger – nu skal ikoniske træer fældes

Flere træer i Vallensbæk har måtte lade livet på grund af en hidsig svamp, der fortærer træernes rødder.

I de sidste 150-200 år har borgerne i Vallensbæk kunnet nyde synet af to gamle bøgetræer, når de har gået tur i Korsagergårds og Gammelgårds Have. Men det er snart slut.

De to blodbøge er blevet ramt af sygdom og skal derfor fældes - ligesom mange andre træer i Danmark allerede er blevet. 

- Jeg er da ked af at skulle fælde to så gamle træer. Det, synes jeg, ikke er særlig sjovt. Jeg synes jo, de to rødbøge er et vartegn for de to områder, de står i. Men man kan ikke redde dem. Der er ikke noget at gøre, lyder det fra John Sørensen, som er driftsleder af Vej og Park i Vallensbæk Kommune.

"Kæmpeporesvampen'" er navnet på den dræber, der har sat sig i flere træer rundt om i Danmark. Langsomt æder svampen træernes rødder op, så træerne til sidst ikke kan stå fast i jorden.

Fældning er den eneste løsning på problemet, lyder det fra Iben Margrete Thomsen, der er ekspert i sygdomme på træer på Københavns Universitet.

- Når svampen bryder frem, så skal træerne fældes. Der er ikke noget at gøre. For det kan simpelthen være så farligt ellers. Svampen spiser røddderne, og det er klart, at når rødderne bliver spist, så kan træet ikke stå fast, siger hun. 

Svampeepedimi

Det er ikke kun i Vallensbæk, at kæmpeporesvampen har gjort sit indtog. Flere steder i Danmark har træhuggere måtte rykke ud til sygdomsramte træer.

Sidste sommers tørke har nemlig gjort træer rundt om i landet mere modtagelige overfor svampeangreb, fortæller Iben Margrete Thomsen.

- Det man kan se er, at mange bøgetræer blev svækket efter tørken sidste år, og så brød svampen frem. Tørken er en kæmpe stressfaktor på træerne, og derfor er de mere modtagelige overfor svampe.

Blandt andet blev der sidste efterår fældet 24 træer i Fælledparken i København. 

Vartegn for området

I Vallensbæk er borgerne triste over, at svampeangrebet har medført, at de må vinke farvel til de to blodbøge, der har været ikoniske for de områder af byen, de står i. 

- Beboerne i området er selvfølgelig kede af, at de gamle træer skal væk, men de er også forståelige overfor det, lyder det fra John Sørensen, driftsleder af Vej og Park i Vallensbæk Kommune.

Nye træer skal plantes 

I Vallensbæk vil nye træer blive plantet som erstatning for de gamle bøge. De nye træer skal stå i nærheden af det sted, hvor de to gamle blodbøge står i dag.

Vallensbæks borgere må dog væbne sig med tålmodighed, for der kan gå op til et år, før de nye træer plantes. Man skal nemlig sikre sig, at svampen er forsvundet fra jorden, inden der kan plantes nyt. 

Som en trøst til de beboere i Vallensbæk, der er kede af at miste de gamle træer, har de fået lov til at være med til at bestemme, hvor de nye træer skal stå. 

Fældningen af de to træer forventes at begynde mandag den 9. december. 

Når de to bøgetræer er blevet fældet, bliver de kørt til biobrændsel og brugt til fjernvarme. 


_

_


Mest læst i dag

Se flere

Natur

Flamingo2

playKaos i Berlin Zoo: Nu skal masse-vaccinationer forhindre samme scenarie i København

60_percent

playFugleinfluenza tvinger Johannes høns under tag: "Ikke den rigtige beslutning"

20161227-141401-A-3558x1998ma

Sværm af stjerneskud vil lyse himlen op natten til fredag

hryhrh (2)

Fænomen fik Sussie til at spærre øjnene op: "Det er som om, foråret er kommet for tidligt"


Vallensbæk


Forsiden lige nu

Se flere