Slut med dovne unger: Nyt projekt får børnene med i køkkenet 

Projektet 'Mors Verdenskøkken' inviterer mødre og deres børn med i køkkenet for at styrke sundheden og relationen.

"Der er mad", råber mor fra stuen. 

Børnene sidder foran computeren, ipad'en, tv'et eller bogen, mens mor eller far står i køkkenet - alene. 

Kender du dette?

Mange forældre oplever, at måltidet kan være konfliktfyldt, synes de mangler tid, eller at det er besværligt at inddrage børnene i madlavningen.

Det viser en undersøgelse fra blandt andre DTU Fødevareinsituttet.

Men hvordan får vi vendt dette mønster? Det har foreningen Hello Kitchen forsøgt at svare på med deres nye projekt 'Mors Verdenskøkken'.

Mors Verdenskøkken

Vi er taget til Vallensbæk Skole for at besøge den nye køkkenskole på en aften i Tyrkiets tegn. Der bliver skåret krydderier til kebab og tomater til pitabrøddet. Stemningen er hyggelig og humøret højt. 

 

- Formålet er, at vi gerne vil skabe et helt vildt sjovt og motiverende læringsrum for mødre og børn, hvor man laver mad sammen, fortæller Camilla Vikkelsø Pedersen, der er køkkenskole-underviser og projektudvikler.

Hello Kitchen startede i 2012 med 'Fars Køkkenskole': En køkkenskole hvor børn og deres fædre styrker deres relation ved at lave lækker og sund mad sammen. 

Efter successen med 'Fars Køkkenskole' oplevede firmaet bag Hello Kitchen en stigende efterspørgsel på et lignende tilbud til mødre.

- Vi havde en masse mødre, der spurgte, hvornår må vi komme med i køkkenet, fortæller Camilla Vikkelsø Pedersen til TV 2 Lorry. 

Derfor bliver 'Mors Verdenskøkken' nu afprøvet, som er et lignende tilbud til børn og deres mødre.

Køkkenskolen er for børn i alderen tredje til femte klasse.

Lige nu er projektet på pilotstadie og bliver kun udbudt i de fem medlemskommuner: Vallensbæk, Tønder, Bornholm, Horsens og Tårnby.

Her bliver leget med morder og laver kebabkrydderi i dagens anledning. Turen går nemlig til Tyrkiet i Verdenskøkkenet.
Her bliver leget med morder og laver kebabkrydderi i dagens anledning. Turen går nemlig til Tyrkiet i Verdenskøkkenet.
Foto: Karoline Daae

På tur rundt i verden

'Mors Verdenskøkken' skiller sig ud fra 'Fars Køkkenskole' ved, at man her lærer at lave mad fra hele verden. Man vil nemlig gerne vise, at mad ikke er så forskellig, som vi går og tror.

Vi vil gerne introducere børn og mødre for forskellige madkulturer fra verden, forklarer Hello Kitchen på deres hjemmeside. 

Køkkenskolen vil nemlig gerne være attraktiv for mødre og børn med mangfoldig etnicitet og social baggrund. 

- Vi har valgt, at det skal være verdensmad, så det hele ikke er så fremmed for alle. Vi prøver at samle forskellighederne i mad, siger Camilla Vikkelsø Pedersen til TV 2 Lorry. 

Køkkenskolen skal dermed ikke blot styrke båndet mellem mor og barn, men også mellem mødre i kommunen og forskellige etniciteter. 

Fællesskabsfølelsen er vigtig

Fællesskabsfølelsen er bestemt også vigtig at huske i dette projekt. Faktisk viser en undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen, at "kvaliteten af ens sociale relationer og det at være en del af fællesskaber er en af de vigtigste faktorer til at fremme mental sundhed". 

- Jeg føler, at jeg er kommet meget tættere med min mor. Jeg får lov til at lave noget sammen med hende, hvilket giver nærvær, fortæller Cathrine Johnson, der er elev på køkkenskolen. 

Køkkenskolen lærer børnene at øge deres madlavningskompetencer samt styrke deltagernes relationer. 

- Det er ret tydeligt, at efter nogle gange så træder mor lidt tilbage og lader børnene få lidt mere ansvar i køkkenet. Det vokser børnene helt vildt meget af, og mor bliver også meget stolt af at se, hvor dygtige børnene er, fortæller Camilla Vikkelsø Pedersen med et smil. 

Mødrene lærer at styrke deres børn i madlavningen. 

- Jeg kan ihvertfald mærke, at han har været med i køkkenet et par gange. Det plejer han ikke at være, fortæller deltager Käthe Daae leende om sin søn. 

Vil du læse mere om 'Fars Køkkenskole' og 'Mors Verdenskøkken' kan du trykke her


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik