Skolelærer: Ny dille skal forbydes i timerne

En ny dille har overtaget klasselokalerne til stor frustration for skolelærere.

Søs Irini Armyrantis er lærer på Pilehaveskolen i Vallensbæk.

1 af 2

Glem yoyo'er, tamagotchis eller pokémonkort. En ny dille har indtaget Danmark i forbløffende høj fart: Fidget Spinners. 

00:20 Luk video

Det er et lille stykke legetøj, der kan snurre rundt på fingeren. Oprindeligt er det udviklet til at virke afstressende og øge koncentrationsevnen hos børn med for eksempel psykiske udfordringer.

Men andre børn har også fået øjnene op for den nye dims. Flere legetøjskæder har de seneste uger derfor meldt udsolgt af Fidget Spinners. 

Læs også Elever tog pis på skole: Her er sandheden bag viral plakat

Og det kan mærkes i skoleklasserne. Dimsen, som egentlig skulle øge koncentrationsevnen, er nu blevet allemandseje og forstyrrer undervisningen. Sådan lyder det fra  Søs Irini Armyrantis er lærer i udskolingen på Pilehaveskolen i Vallensbæk.

Det er blevet et forstyrrende element.

Søs Irini Armyrantis, Folkeskolelærer

- Det er blevet et forstyrrende element. Det er et problem, når eleverne sidder og kigger rundt for at se, hvilke tricks de andre kan, eller når den hakker larmende mod bordkanten, eller når en taber den på gulvet. Det er legetøj for de fleste, siger Søs Irini Armyrantis.

På Pilehaveskolen er problemet udbredt fra 0.-7. klassetrin. Men Søs Irini Armyrantis, der har talt med lærerer på andre skoler, lægger vægt på at problemet er udbredt. 

- Jeg mindes ikke, at der har været andre diller, som har været lige så forstyrrende som denne, siger Søs Irini Armyrantis, der blev færdiguddannet i 2012. 

Læs også Folkeskoleelever høje på livsfarlig lattergas

Forbud

Det er ærgerligt, for nogle har rent faktisk gavn af at bruge dem, og de er selvfølgelig utilfredse med, at de får frataget noget, som de føler, at de har gavn af. 

Søs Irini Armyrantis, Folkeskolelærer

Hvis det står til Søs Irini Armyrantis skal man forbyde fidget spinners i timerne, da eleverne ikke kan administrere brugen af dem. Ifølge hende skal en 'dimseting' kunne betjenes med én hånd under bordet uden at larme og også øge koncentatrationen mod undervisningen, for at det kan forsvares eleverne bruger dem. 

- Det er ærgerligt, for nogle har rent faktisk gavn af at bruge dem, og de er selvfølgelig utilfredse med, at de får frataget noget, som de føler, at de har gavn af. 

Søs Irini Armyrantis skal nu sammen med resten af lærerteamet på skolen beslutte, hvordan et eventuelt forbud skal udføres. 

Læs også Isbutik råber forældre op: Her har vi ingen au pair

Forældreansvar

For Søs Irini Armyrantis er det vigtigt at alle lærere om en klasse er enige om retningslinjer, så ikke blot én lærer bliver 'bussemanden'. Men hun mener også at forældrene har et stort ansvar. 

- Forældrene må jo meget gerne påtage sig et medansvar. De er jo "de usynlige klassekammerater", der i denne kontekst tillader legetøj i skolen. De skulle gerne opdrage til at legetøj hører til i pauserne - og ikke i timerne.

Hun opfordrer til at forældre har en dialog med deres børn om, hvad der hører hjemme inden for skoletiden. 

Læs også Lærerteam går viralt: 'Du er meget mere end dine karakterer'

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik