Se kortet: Røgfri skoletid for lærere og elever breder sig

Absolut ingen rygning på skolen eller udenfor skolen. Røgfri skoletid bliver virkeligheden for flere og flere ansatte og elever i hovedstadsområdet.

En lang række skoler i hovedstadsområdet gør det, og flere er på vej: De indfører røgfri skoletid for både elever og ansatte.

Hvor det mange steder fortsat er tilladt for elever og lærere at pulse løs på de kræftfremkaldende stoffer uden for skolens matrikel, så går en række kommuner og skoler skridtet videre for at skærme de unge mod den vanedannende rygning.

Foreløbigt er det i Gladsaxe, Dragør og Vallensbæk kommuner, at samtlige skoler har indført røgfri skoletid for alle, men fra august gælder det også Egedal, Furesø og Ishøj Kommuner.

Det får Kræftens Bekæmpelse til at juble.

- Eleverne spejler sig i de ansatte. De spejler sig i de voksne, der er omkring dem, og de ved godt om lærerne har lov til at gå ud at ryge, selv om eleverne ikke har, siger projektleder hos Kræftens Bekæmpelse, Tenna Clara Børsting Christiansen.

Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at man helt dropper rygning i skolen.
Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at man helt dropper rygning i skolen.
Foto: TV 2 Lorry

Hvidovre, Albertslund og Lyngby Taarbæk Kommuner diskuterer i øjeblikket, om man vil indføre røgfri skoletid for alle.

I de øvrige kommuner i Lorryland er der kun enkelte eller ingen skoler, som har indført røgfri skoletid for alle.

Hvis du holder markøren hen over de enkelte kommuner kan du se, hvilke skoler, som har indført røgfri skoletid for alle:

- Det er svært at få alle med på samme tid. Der er måske nogle, der går og venter lidt på, at der kommer en beslutning fra folketingspolitikerne. Altså, hvor der er nogle højere oppe i systemet, der træffer beslutningen, siger Tenna Clara Børsting Christiansen fra Kræftens Bekæmpelse.

Røgfri skoletid for elever er flere gange diskuteret i Folketinget, men ikke indført ved lov. Og først hvis det sker, er næste skridt skolens ansatte.

Nødvendig stramning overfor rygning

For første gang i fire årtier er der de seneste par år sket en stigning i antallet af rygere - også blandt de unge. Og det kræver handling mener flere skoler.

Blandt andet på Egholmskolen i Vallensbæk, hvor man slet ikke er i tvivl om, at det var den helt rigtige beslutning at indføre røgfri skoletid for alle.

- For mig at se handler det også om den signalværdi, der er i at sige: Vi er en røgfri skole, og det er vi for både personal og for børn. Og det synes jeg, man som skole skal tage op - vil vi gerne have vores børn skal ryge?, siger skoleleder ved Egholmskolen, Charlotte Kornmod.

På Egholmskolen i Vallensbæk har man helt skåret rygning væk - både for ansatte og elever.
På Egholmskolen i Vallensbæk har man helt skåret rygning væk - både for ansatte og elever.
Foto: TV 2 Lorry

Såfremt en elev bliver taget i at ryge, tager skoleledelsen først en snak med eleven - senere også forældrene.

Samarbejde kommuner imellem

Sammen med otte andre kommuner på Vestegnen og på Sydamager: Albertslund, Brøndby, Glostrup, Hvidovre, Høje-Taastrup, Ishøj, Tårnby og Dragør, påbegyndte Vallensbæk sidste år en fælles rygestopindsats for unge. 

 Og fra august måned har foreløbig 31 ud af 56 skoler i de ni kommuner indført røgfri skoletid for alle.

- Vi er jo nogle små kommuner herude. Vi har fundet ud af, at sammen er vi stærkere. Selv om der er forskellig politisk observans i kommunerne, har de alle sammen de samme udfordringer - at der er mange rygere, og at de allesammen ønsker at arbejde for en røgfri generation i 2030, siger projektleder i rygestopindsatsen "Bliv en vinder uden tobak", siger Helle Stuart.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Sundhed

e688273b-7a68-4555-9378-e2867f73362f-w_960

Kommune vinder pris for at opspore børn i mistrivsel

child drinks

playAlexanders idé slukker tørst i flygtningelejr: Vil sælge en halv million i 2021

20140629-134614-l-1920x1283we.jpg

playNy ”opsigtsvækkende” forskning fra Ballerup kan ændre akutberedskaber i hele verden

sengeløse

Kommune med færrest sygedage blandt sosu'er: "Borgere får en bedre hverdag"

Vallensbæk

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere