Kommune advarer: "Gå ikke ud på isen!"

Der er så småt ved at komme is på mindre søer, men lad jer nu ikke friste, lyder opråb fra kommune.

Vintervejret er over os, og der er efterhånden flere dage med frost end uden.

Det kan ses, når man færdes ude i naturen, og i Vallensbæk begynder der så småt at komme is på søer og bassiner.

Hvornår er isen sikker?

  •  Isen skal være mellem 13 og 18 cm tyk før en isdækket sø bliver erklæret for sikker.


  • Har du adgang til en privat sø, har du selv ansvaret for at isen er sikker, hvis du bevæger dig derud


  • På offentlige søer vil kommunen ofte give tilladelse til færdsel på isen, hvis søen vurderes for sikker. Der kan dog aldrig gives garantier – så vær opmærksom hvis du færdes på is.


  • En tommelfingerregel siger at isen vokser med 1/10 millimeter pr. minusgrad pr. time. En periode på 24 timer med en konstant temperatur på minus 5°C skaber altså teoretisk set et lag is på 12 millimeter (24 timer * 5 graders frost * 0,1 millimeter).


Kilde: DMI

Men nu kommer Vallensbæk Kommune med en advarsel til de borgere, der måttes synes, det kunne være sjovt at gå en tur ud på isen.

- Det er ikke tilladt at færdes på isen, før Vej & Parks folk har målt tykkelsen og vurderet, at det er sikkert, skriver Vallensbæk Kommune på sin hjemmeside.

- Det er altså hverken tilladt at færdes på isen på modelskibssøen, på søen ved Vandgrunden eller andre søer, bassiner, vandløb el.lign. i kommunen.

Fakta om færdsel på is

  • Det er din lokale kommune, der foretager opmålingen af isens tykkelse og fastsætter, hvorvidt den er sikker at færdes på.


  • Kommunerne opsætter skilte ved søer, når de er stærke nok til at bevæge sig ud på.


  • Kan man ikke få øje på skiltning, der blåstempler isens sikkerhed, og er man i tvivl om, hvorvidt isen er sikker, bør man ikke gå ud på isen.


  • Alternativt kan man kontakte kommunen og spørge, om isen er sikker.


Kilde: Københavns Politi og Nordsjællands Politi

Heller ikke indsøerne i Strandparken er værd at begive sig ud på. Det er nemlig brakvand, som er i indsøerne, og det er derfor tvivlsomt, om isen overhovedet kan blive tyk nok her.

Skulle det ske, så vil det blive meldt ud på Strandparkens facebook-side.

Heller ikke i Vallensbæk Mose skal man forvente, at det bliver muligt at træde ud på is. Her er der stor gennemstrømning af vand, og derfor forventes isen ikke at blive tyk nok til sikker færdsel.

Kontrol af istykkelse i Københavns Kommune

  • Måling af istykkelse begynder, når der har været nattemperaturer koldere end -5 grader syv dage i træk. Københavns Kommune forventer at sætte gang i målinger i begyndelsen af uge 6.


  • Isens tykkelses måles tre gange om ugen; mandag, onsdag og fredag.


  • Målingerne udføres ved at bore huller i isen og ved hjælp af en lineallignende genstand med en 90 graders bøjning fastsættes isens tykkelse.

Kilde: Københavns Kommune


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik