Koks med badeanstalt gør borgmester rødglødende: Voldsomt overbureaukratisk!

Vallensbæks borgmester kan ikke forstå, hvorfor samme myndighed skal godkende byggeri af badeanstalt to gange. 

RETTELSE
Efter artiklens tilblivelse gør Kystdirektoratet redaktionen opmærksom på, at Vallensbæk Kommune endnu slet ikke har ansøgt om en dispensation fra strandbeskyttelseslinjen med henblik på at opføre badeanstalten. Det bekræfter kommunen, der i stedet havde håbet, at man langt tidligere havde fået svar på en ansøgning til Kystdirektoratet om en total ophævelse af strandbeskyttelseslinjen i kommunen, som man allerede ansøgte om i juni 2018 men stadig mangler at få svar på. Derfor planlægger Vallensbæk Kommune nu i stedet at ansøge om en dispensation først i det nye år med et mål om at have badeanstalten færdig i foråret 2021.

Hvor bliver den badeanstalt egentlig af?

Det spørgsmål må flere borgere i Vallensbæk og omegn i disse dage stille sig selv. 

For mere end to år siden afsatte et enigt byråd penge til en ny badeanstalt ved Vallensbæk Havn. Den skulle efter planen bygges færdig i 2019 som en del af en større udvikling af havne- og strandområdet.

Men hvor der nu skulle have været sauna, badefaciliteter og gangbro, er der kun en lang stenmole.

Det skyldes, at byggeriet endnu ikke er godkendt af Kystdirektoratet. Og det falder borgmester Henrik Rasmussen (K) for brystet.

quote Pludselig skal der sidde en nationalstat og bestemme, hvad vi skal gøre i Vallensbæk.

Henrik Rasmussen (K), borgmester i Vallensbæk Kommune

Kystdirektoratet har nemlig allerede én gang taget stilling til projektet. De indsendte således høringssvar, da badeanstalten skulle godkendes af Erhvervsministeriet, indvender borgmesteren.

- Jeg troede, det hele var home safe, da det blev godkendt i planloven hos Erhvervsministeriet, men nu skal Kystdirektoratet så godkende projektet endeligt. Det er i den grad voldsomt overbureaukratisk, siger Henrik Rasmussen til TV 2 Lorry.

Her ses en tegning af, hvordan badeanstalten kan se ud.
Her ses en tegning af, hvordan badeanstalten kan se ud.
Foto: TV 2 Kosmopol

"Pludselig skal nationalstat og bestemme"

Han er én blandt 20 ud af 24 adspurgte borgmestre i TV 2 Lorrys sendeområde, der oplever, at der er for mange regler. De fire øvrige mener, at der er et tilpas antal regler. 

Det viser en rundspørge, som TV 2 Lorry har lavet i forbindelse med, at TV 2 og TV 2’s regioner i denne uge sætter fokus på regel-Danmark under overskriften "Bøvl og Bureaukrati."

Og Henrik Rasmussen er særligt gal på de regler, der besværliggør opførelsen af badeanstalten. Foreløbigt har det taget halvandet år at få en godkendelse hos Kystdirektoratet, siger borgmesteren.

"Bøvl og Bureaukrati"

  • I denne uge sætter TV 2 og TV 2s regioner fokus på regel-Danmark. I en rundspørge lavet af TV 2 Nyhederne og TV 2s regioner svarer stort flertal af de deltagende borgmestre, at der er for MANGE regler. Ingen synes, at der er for få.
  • Den ene efter den statsminister har blæst til kamp mod regelrytteriet – også den nuværende - men samtidig kan eksperterne konstatere, at der støt og roligt bliver flere og flere regler.
  • Er det til gavn for danskerne, eller har bureaukratiet taget magten fra sund fornuft og den praktiske hverdag.
  • Det sætter TV 2 og TV 2s regioner fokus på i denne uge.

Han føler, at kommunen løber panden mod muren, og han frygter, at forskellige love kan komme til at spænde ben for hinanden - og borgernes bademuligheder.

- Pludselig skal der sidde en nationalstat og bestemme, hvad vi skal gøre i Vallensbæk. Pengene er sat af, og folk vil så gerne have badeanstalten, siger den konservative borgmester.

Natur beskyttes af love

En stor del af den danske kyststrækning er gennem naturbeskyttelsesloven omfattet af strandbeskyttelse. Det er i praksis en forbudszone, der løber 100 til 300 meter rundt om de danske kyster. 

Alle konkrete projekter indenfor den zone skal have en dispensation af Kystdirektoratet, hvis de skal gennemføres. På samme måde skal myndigheden give dispensation til projekter på vand som følge af Kystbeskyttelsesloven. 

Sådan skal mole og badeanstalt tage sig - hvis det bliver godkendt.
Sådan skal mole og badeanstalt tage sig - hvis det bliver godkendt.
Foto: Vallensbæk Kommune

Henrik Rasmussen, er det ikke vigtigt, at godkendelsen går ordentligt til, så byggeriet af badeanstalten sker i overensstemmelse med de nationale regler for naturbeskyttelse?

- Jo jo, men det hele har jo været igennem én planlovsproces, hvor Kystdirektoratet er blevet hørt, siger Henrik Rasmussen. 

Afgørende forskel

Men der er afgørende forskel på et høringssvar til en planlov og en dispensation for strand- og kystbeskyttelse, oplyser Hans Erik Cutoi Toft, områdechef for kystzoneforvaltning i Kystdirektoratet.

- Det er to forskellige niveauer, de her ting er på. Planlov er mere overordnet, og når det så går ned og bliver konkret, så skal der en dispensation til, siger Hans Erik Cutoi Toft.

Og hvorfor kan man ikke allerede i planfasen give en tilladelse i forhold til strand- og kystbeskyttelsestilladelse?

- Vi skal tage stilling til det helt konkrete projekt. Hvilken farve, udformning og materialevalg eksempelvis? Man kan godt være lidt mere overordnet i planfasen. Der kan godt være situationer, hvor man er rigtig langt allerede i plangrundlaget. Men reglerne er skruet sådan sammen, at vi skal give dispensation til det konkrete projekt, siger Hans Erik Cutoi Toft. 

Ingen udvej

Men ifølge Henrik Rasmussen har Vallensbæk Kommune allerede i arbejdet med planloven indgivet specifikke oplysninger om badeanstalten. 

- Vi har været meget detaljerede i forhold til bålsted, toiletter, løberuter, badeanstalt og bådebro. Det er på det niveau, vi skulle fortælle, hvad vi ville, siger han.

Kystdirektoratet oplyser dog til TV 2 Lorry, at sagsbehandling i forhold til den endelige dispensation stadig vil være nødvendig, selvom et givent projekt i planfasen ville være så konkret, at man ville kunne give tilladelsen. 

Regelforenkling, tak

Det får Henrik Rasmussen til at tage sig til hovedet.

- Kystdirektoratet gør, hvad de skal i forhold til love og regler. Men jeg beder dem, der har besluttet det her, om at overveje regelforenkling. Altså de skal jo ikke give carte blanche til hoteller og supermarkeder på stranden. Men det her er en badeanstalt, siger Henrik Rasmussen. 

Her kan du læse, hvordan regeringen planlægger at gøre livet lettere for landets borgmesre.

Kystdirektoratet oplyser, at det typisk tager omkring 12 til 13 uger at give tilladelse til mindre projekter, mens større projekter kræver omkring et års arbejde. 

Områdechef i Kystdirektoratet, Hans Erik Cutoi Toft, opfordrer til at søge om dispensationen tidligst muligt. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik