I Vallensbæk undrer de sig over skolenedlukninger: - Min datter brød fuldstændig sammen

I Vallensbæk er skoler og SFO'er blevet lukket. Borgmesteren savner data fra myndighederne - de famler i blinde for at inddæmme smitten, siger han.

STOP - kun adgang for personale.

Hovedindgangen på Egholmskolen i Vallensbæk lader ingen være i tvivl, hvis den larmende tavshed ikke var overbevisende nok i sig selv.

Et påbud fra Styrelsen for Patientsikkerhed har lukket samtlige SFO'er og skoler i fire kommuner på den københavnske vestegn efter en stigning i coronasmitte - herunder skolerne i Vallensbæk Kommune.

Inden for sidder to sekretærer med administrativt arbejde, men gangene er gabende tomme.

Gangene strækker sig lange og tomme på Egholmskolen. Foto: TV 2
Gangene strækker sig lange og tomme på Egholmskolen. Foto: TV 2

I loftet har de elever, der ikke længere er her, hængt et optimistisk budskab op: "Vi leger sammen - ingen skal være alene".

"Vi leger sammen - ingen skal være alene" står der på en gangene på Egholmskolen. Foto: TV 2
"Vi leger sammen - ingen skal være alene" står der på en gangene på Egholmskolen. Foto: TV 2

Men lige nu leger ingen sammen i Vallensbæk. Alle elever er sendt hjem.

quote Coronaen gør dumme ting, for vi kan ikke lege så meget som før

Suhana Dakhal, 1.B, Egholmskolen

Vallensbæk Kommune er på landsplan den femte hårdest ramte kommune med 33 nysmittede med coronavirus den seneste uge. De smittede er dog jævnt fordelt over alle aldersgrupper.

Påvirkede børn, forvirrede forældre

Skolelukningen, der blev annonceret torsdag eftermiddag, har derfor taget en del forældre på sengen.

Ude i skolegården er der stadig mulighed for nødpasning til de ressourcesvage elever og de børn, hvis forældre ikke har haft nogen pasningsmulighed.

Hele 22 børn er mødt op, selv om det kun er en tredjedel, der er meldt til nødpasning, fortæller ledende pædagog Maiken Wulff Kristensen.

- De resterende børn har forældrene sendt i skole, uden jeg tror, de har tjekket Aula eller set nyheder. Men nedlukningen kom også med meget kort varsel, så jeg forstår godt, at forældrene ikke har kunnet trylle anden pasning frem.

De fremmødte børn snitter i træ ved en bænk, og løber rundt som køer på nyslået græs.

Maiken Wulff Kristensen fortæller dog, at det ikke er alle, der er så glade, som de umiddelbart giver udtryk for.

- De er helt klart påvirket af de her forandringer og utrygge på grund af omstændighederne. Vi forsøger at skabe noget tryghed og nogle normale rammer.

Maiken Wulff Kristensen er pædagog og leder nødpasningen på Egholmskolen i Vallensbæk. Foto: TV 2
Maiken Wulff Kristensen er pædagog og leder nødpasningen på Egholmskolen i Vallensbæk. Foto: TV 2

Et af de børn, der lader til at være i godt humør i nødpasningen er Suhana Dhakal fra 1.B.

Hun synes ganske vist ikke, det er så sjovt, at skolen er lukket, men hendes energiniveau og gejst fejler ingenting. Den yngre pige putter det ene øjeblik pailletter på et flamingohjerte med en af pædagogerne, det næste er hun faret over på den tilstødende legeplads, hvor hun klatrer rundt.

- Coronaen gør dumme ting, for vi kan ikke lege så meget som før, siger den aktive lille pige.

For Suhana handler det ikke kun om legen, men også undervisningen.

- Jeg synes, det er bedre at komme i skole end at sidde derhjemme. Det er særligt klassekammeraterne, jeg savner, men undervisningen i dansk, idræt og matematik er også bedre fysisk i skolen end over Teams.

Suhana Dhakal glæder sig til igen at komme i "rigtig skole". Foto: TV 2
Suhana Dhakal glæder sig til igen at komme i "rigtig skole". Foto: TV 2

Mit barn brød sammen

En af de forældre, der skal slå krumspring i kalenderen for at få arbejde og hjemmeskole til at gå op, er Heidi Wernblad, hvis datter Emily går i 2. klasse på Egholmskolen.

Heidi Wernblad arbejder til daglig som sygeplejerske på Herlev Hospital og kan derfor ikke hjemmearbejde. Hun er skilt fra Emilys far, der i nød har taget datteren med på sit arbejde.

Heidi Wernblad vidste, det ville blive svært at overbringe beskeden om, at skolen var lukket.

Emily havde allerede ved første skolenedlukning for de mindste klasser i december været utrolig trist over udsigten til ikke at kunne være sammen med sine klassekammerater, og derfor udskød Heidi Wernblad den nedslående besked, der trillede ind på appen Aula til fredag morgen.

Resultatet blev dog det samme: en datter opløst i gråd.

- Hun glædede sig til at møde i skole med skjorte på, for det var skjorte-fredag, da jeg gav hende beskeden. Hun brød fuldstændig sammen og sagde, hun hadede Mette Frederiksen, og så måtte jeg forklare hende, at der var nogle kloge mennesker, der havde anbefalet nedlukningen.

- Men jeg synes fandeme, det er synd for hende, siger Heidi Wernblad.

Heidi Wernblad mener, at det er blevet for let for myndighederne at lukke skoler, og underligt at man kan tage i Tivoli fra lørdag, når skolerne skal forblive lukket.

- Det er da latterligt, ræsonnerer hun.

Heidi Wernblad med datteren Emily i gladere omstændigheder. Foto: Privat
Heidi Wernblad med datteren Emily i gladere omstændigheder. Foto: Privat

- Børnene betaler regningen

Også på stationstorvet i Vallensbæk har coronavirus gjort sit indtog. Her er et testcenter nemlig flyttet ind.

Fredag formiddag er der kontinuerligt borgere, der benytter sig af muligheden for en covid-19-test.

De fremmødte er overvejende pensionister som Lone Longhi, der efter eget udsagn gør sin borgerpligt og lader sig teste. Hun har mest ondt af børnene.

- Det er synd. Jeg skal nok klare det, det er mere børnene. Det er dem, der skal betale regningen, siger hun, idet hun på opfordring poserer med en ny - og heldigvis - negativ covid-19-test.

Lone Longhi med sin negative covid-19-test. Foto: TV 2
Lone Longhi med sin negative covid-19-test. Foto: TV 2

Per Lassen er forhenværende gulvlægger af "guds nåde" og nu pensionist.

Det irriterer ham, at nogle i kommunen tilsyneladende ikke holder den nødvendige afstand.

Han mener, de unge mennesker savner et sted at være, men forholdt at smitten i Vallensbæk er spredt over alle aldersgrupper, erkender han, at "vi andre også kan være skyld i det".

- Børn render jo rundt og krammer hinanden, men jeg kan da også være impulsiv en gang imellem og give en krammer, og så minder min kone mig om, at jeg lige skal holde afstand.

Frustreret borger, frustreret borgmester

Et covid-19-smitsomt spytkast fra testcenteret ligger Vallensbæk Rådhus.

Her har TV 2 bedt borgmester Henrik Rasmussen (K) om et bud på, hvorfor problemet med coronasmitte er så udbredt på Vestegnen.

quote Man kan føle sig som en ludobrik i et større spil

Henrik Rasmussen(K), borgmester i Vallensbæk Kommune

Inden borgmesteren bliver sat i stævne, trasker en lokal ældre borger med gråt hår og mørkgule solbriller ind i kommunens reception.

Her lader hun receptionisten vide, at hun er "dødtræt af den dårlige omtale, som medierne giver Vallensbæk".

Man fornemmer en desillusion hos kvinden.

- Medierne burde kalde det Solkysten og ikke Vestegnen. Vi er mindst lige så gode som dem i blå jakker i Nordsjælland. Hvorfor kun tale om smitten, vi er gode til at lade os teste, fortæller hun rådhusets receptionist.

Efterfølgende bliver kvinden opmærksom på, at TV 2 befinder sig i rummet.

Hun ønsker dog ikke at stille op og bløder snart sine krasbørstige holdninger op. Hun ville bare ønske, at coronasmitten snart er en saga blot, forklarer hun.

Den konservative borgmester Henrik Rasmussen har fået tid til at forklare, hvorfor coronasmitte og Vallensbæk tilsyneladende er to uadskillige dele.

Den høje borgmester tager imod med rank statur, et fast blik og en frisure a la Anders Fogh Rasmussen fra midthalvfemserne.

Han peger på et paradoks. At flere undersøgelser, herunder en fra Nordsjællands Hospital, viser, at coronavirus ser ud til at smitte mere i hjemmet end steder som supermarkeder og offentlig transport.

De samme hjem, hvor børnene nu befinder sig.

- Der, hvor smitten måske er størst, er faktisk i hjemmet. Jeg har svært ved at forstå logikken fra myndighederne, siger Rasmussen, der dog går ud fra, at myndighederne har overvejet netop dette.

Mest af alt savner han gennemsigtighed og at få lagt data frem, der viser, hvor smitten i kommunen er. Gerne ned til matrikelnummeret, for som det er nu, kan det ifølge borgmesteren ikke forklares med en særlig form for beboersammensætning, der ellers har været et populært argument i debatten.

- Jeg mangler i den grad data. Det er papirer, man holder meget fortroligt. Skal vi agere fremadrettet, kræver det, vi får de nødvendige data, siger Rasmussen.

Lige nu føler han, at kommunen famler i blinde, når de skal inddæmme smitten.

En ludobrik i et større spil

Torsdag eftermiddag meddelte regeringen så, at skolerne i Vallensbæk blev lukket.

Henrik Rasmussen er kritisk over for den korte varsel.

- Man kan godt føle sig som en ludobrik i et større spil. Man ved ikke, hvornår man bliver slået hjem, når der kommer dekreter ovenfra med under en dags varsel. Så bliver det immervæk svært at drive skoler, siger Henrik Rasmussen.

Tilbage på Egholmskolen glæder Suhana Dhakal fra 1.B sig til hun igen må komme ”rigtigt” i skole. Påsætningen af pailletter på flamingohjerter og klatringen på legepladsen er nu afløst af gokart-leg med et par af vennerne.

Jeg spørger, om hun slet ikke er bange for coronavirussen, når hun befinder sig i en af de hårdest ramte kommuner:

- Sådan lidt, hvis det smitter nogen. Men jeg er ikke bange for at lege.

TV 2 har bedt om en kommentar fra Styrelsen for Patientsikkerhed angående borgmesterens efterlysning af at få bedre og mere transparent data på, hvor og hvem de smittede i kommunen er. Styrelsen for Patientsikkerhed er ikke vendt tilbage på TV 2s henvendelse.

Nedenfor kan du se et tidligere indslag fra TV 2 Lorry, der havde fokus på smitten på Vestegnen. 

Brøndby, Høje-Taastrup, Vallensbæk og Ishøj topper listen, når det kommer til flest smittede pr. 100.000 indbyggerie

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik