Yngre Læger deler billede i opråb til danskerne: - Bliv hjemme for vores skyld

Lægerne vil bare gerne have, at danskerne bliver hjemme.

Interesseorganisationen Yngre Læger, der varetager de økonomiske og faglige interesser for cirka 13.000 læger, har i et fælles opråb sendt en appel til danskerne: Bliv hjemme.

Det er et forsøg på at fortælle danskerne, at hvis vi ikke bliver hjemme og undgår kontakt med hinanden, så bliver smittekæderne ikke brudt, og det danske sundhedsvæsen risikerer at bryde sammen, fordi det ikke kan følge med den store mængde af syge med covid-19.

- Vi kommer til at lide store afsavn - helt sikkert. Og ja, vi har en meget svær og sågar risikofyldt rolle, da vi som sundhedspersonale befinder os lige midt i pandemien.

- Men vi løfter meget gerne den samfundsopgave. Til gengæld vil vi meget gerne have, at befolkningen gør os den tjeneste, at de bliver hjemme, så vi ikke får italienske tilstande, skriver Jakob Friis Schmidt, der til daglig er speciallæge i anæstesi, om billedet.

HVAD ER COVID-19 OG CORONAVIRUS?

 Jakob Friis Schmidt skriver videre, at de er beredt, "uden dog at vide, hvad der venter".

Han er klar over, at nogle allerede kalder dem helte. Men det er slet ikke meningen, at billedet skal bidrage til den fortælling. Lægerne vil bare gerne have, at danskerne bliver hjemme.

TV 2 har fået tilladelse til at bringe billedet af Yngre Læger.

Politi er klar med bødeblokken

Opråbet fra Yngre Læger kom samme dag, som Rigspolitichef Thorkild Fogde afholdt et kort ekstraordinært pressemøde med særligt fokus på den weekenden og det gode vejr.

For statsminister Mette Frederiksen (S) forbød 17. marts forsamlinger på mere end ti personer i Danmark.

quote Vi er nødt til at rette ind for de nye regler. Og vi kommer til at tage bødeblokken frem, hvis det ikke bliver taget alvorligt

Thorkild Fogde, rigspolitichef

Og det gælder både indenfor og udenfor, understregede rigspolitichefen fredag:

- Vi har jo fået en god vejrudsigt for weekenden. Det er vi jo normalt glade for. Men jeg er nødt til at sige, at det er alvorligt. Man skal heller ikke samles udenfor.

- Det er ikke for sjov. Derfor kommer vi også til at skrue op for politiindsatsen. Vi er nødt til at rette ind for de nye regler. Og vi kommer til at tage bødeblokken frem, hvis det ikke bliver taget alvorligt, sagde rigspolitichef Thorkild Fogde.

Rigspolitichefen gentog, at myndighedernes anbefalinger er, at man holder minimum to meters afstand til andre personer, hvis de ikke tilhører ens egen husstand.

206 indlagt med covid-19

De op to opråb kommer lidt over en uge efter, at regeringen lukkede store dele af det offentlige Danmark ned og samtidig opfordrede private virksomheder til at arbejde hjemmefra.

Elever og studerende blev sendt hjem. Skoler og daginstitutioner blev lukket. Og den offentlige trafik er skåret til og tilpasset de markant færre passagerer.

Efterfølgende lukkede Danmark sine grænser i et forsøg på at inddæmme spredningen af covid-19 og siden fulgte en række lande med lignende tiltag.

Sundhedsstyrelsen oplyser, at det endnu er for tidligt at sige, om de mange restriktioner og tiltag virker. Men det er vigtigt for, at sundhedsvæsnet kan følge med, lyder det med henvisning til denne graf:

Kilde: CDC/The Economist
Kilde: CDC/The Economist

Lørdag oplyser Sundhedsstyrelsen, at 206 er indlagt med covid-19 .

Heraf er 42 på intensiv og 33 af dem i respirator. 13 personer er døde, mens de var smittet med covid-19.