Vinterens første sne rammer måske Nordsjælland allerede onsdag

I nogle dage har det tydet på at vinterens første sne kan falde allerede på onsdag. Hvis det er tilfældet, vil det være det tidligste snefald i 4 år.

Snevejr i Helsingør Foto: Jens Nørgaard Larsen - Scanpix

I samarbejde med tv2.dk

Allerede i den kommende uge kan vi måske få vinterens første sne. Kommer der sne, vil det være det tidligste snefald siden oktober 2012, hvor vinterens første sne allerede kom den 25. oktober. 

Størst sandsynlighed vil der være på Nordsjælland og på det nordlige Bornholm. Det er her luften er koldest, og her der er størst sandsynlighed for byger dannet over det endnu lune havvand.

Vejrkort der viser hvor vi på TV 2 VEJRET finder sandsynligheden for snefald størst. De hvide områder på Nordsjælland og det nordlige Bornholm, illustrerer områderne, hvor byger kan 'gå i land' med hvidt i nedbøren. Foto: TV 2 VEJRET / Grafik

Hvis sneen kommer, vil det være usikkert præcist hvor, men bygerne vil typisk være kraftigst dér hvor de har bevæget sig længst over det relativt varme havvand. Bygerne dannes nemlig i den ustabile situation, hvor der kommer kold luft ind over den lune havoverflade.

En kraftig byge øger sandsynligheden for hvid nedbør. Det hænger sådan sammen, at noget af nedbøren fordamper på sin vej fra skyen ned mod jordoverfladen.

Når vand fordamper koster det energi i form af varme. Vi kender det selv som den afkølende effekt, når vi sveder og går ud i vinden. Det vil straks føles koldt, når luften får sveden til at fordampe.

Når nedbør falder, vil luften omkring nedbøren afkøles og øge sandsynligheden for sne. Det er også derfor, vi kan få snevejr selvom termometret ikke viser frost. 

Vejrsituationen på onsdag. Et lavtryk øst for landet, sender iskold polarluft ned fra nord. Det giver potentiale for hvidt i nedbøren - især dér hvor bygerne har bevæget sig længst over vand. Foto: TV 2 VEJRET / Grafik

Ser man frem til vinterens første sne, skal man krydse fingre. På onsdag er der nemlig tale om et grænsetilfælde, hvor der kun skal små variationer til at veksle mellem tøsne, slud eller sågar regn. Hvis man som sneelsker er uheldig, ender det ud i regnbyger uden noget som helst hvidt indhold i nedbøren.

Kommer der sne, smelter det dog hurtigt igen da temperaturen alle steder vil ligge over frysepunktet. 

I den kommende uge går vi køligere og mere ustadigt vejr i møde, så udebliver sneen på onsdag, er der allerede i den næste weekend muligheder for det vinterlige indslag. 

TV 2 VEJRET følger naturligvis udviklingen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik