Vil holde fest for flere tusind - "helt vanvittigt", siger ekspert

Musikeren Rasmus Nøhr, der deltager ved Genåbningsfesten, mener, det er afgørende at sige fra over for de nuværende restriktioner.

Torsdag er der inviteret til fest på Thorvaldsens Plads i København på årsdagen for det pressemøde, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) annoncerede en nedlukning af Danmark.

- Gå ikke glip af den største begivenhed i Danmark, siden Mette lukkede vores elskede land ned! Tag alle, du kender, i hånden, lyder det i en Facebook-begivenhed.

Arrangementet er døbt Genåbningsfesten, og ifølge programmet vil man kunne lytte til musikere som Rasmus Nøhr, taler fra bloggeren Saszeline Dreyer, få salsa-undervisning og købe både mad og drikke.

2000 har på Facebook-begivenheden erklæret, at de kommer, mens yderligere 4000 er interesserede.

Og arrangementet kan afholdes trods det gældende forsamlingsforbud på fem personer.

Festen er nemlig anmeldt som en demonstration af arrangøren bag, Frihedsbevægelsens Fællesråd, og forsamlingsforbuddet gælder ikke demonstrationer.

Derfor er Genåbningsfesten også godkendt af både Københavns Politi og Københavns Kommune.

Arrangør: Intet at være bekymret for

Malue Montclairre fra Frihedsbevægelsens Fællesråd glæder sig til at invitere danskerne til fest.

Hun er ikke bekymret over, at Genåbningsfesten kan blive en supersprederbegivenhed, som eksperter advarer om.

- Jeg håber, at festen kan give en følelse af, at restriktionerne er ude af kontrol og en følelse af tryghed og sikkerhed. Der er absolut intet at være bekymret for, siger hun.

Hun mener, at danskerne er blevet fyldt med skræk fra politikerne, og at medierne burde lytte til andre læger end dem, der anvendes som ekspertkilder.

- Risiko for, at vi mister demokratiet

En af de udøvende kunstnere, der har takket ja til at optræde ved Genåbningsfesten, er Rasmus Nøhr.

Han deltager, fordi han mener, at restriktionerne er gået for vidt. Han drømmer om et Danmark med fuld aktivitet, som inden coronapandemien ramte.

- Jeg har en fornemmelse af, at hvis vi gerne vil have vores land tilbage, som vi kender det, må vi kæmpe for det. Folkesundhed har også noget med frihed at gøre, og vi skal gøre opmærksomme på de store negative konsekvenser, som nedlukningen har, siger han.

Han mener, at politikerne fører en skræmmeretorik, og at medierne har været alt for ukritiske. Samtidig frygter han, at det er demokratiet, der er på spil.

Risikerer du ikke at deltage i en supersprederbegivenhed?

- Jo, men risikoen for, at vi mister vores demokrati og vores frihed permanent, er større. Og vi har før været samlet en masse mennesker som til Black Lives Matter-demonstrationen, uden at det påvirkede smittetallet negativt, siger Rasmus Nøhr.

Black Lives Matter-demonstrationen 7. juni i København.
Black Lives Matter-demonstrationen 7. juni i København.
Foto: Christian Mang/Ritzau Scanpix

Tidligere SSI-direktør: "Helt vanvittigt"

Tidligere direktør i Statens Serum Institut Nils Strandberg Pedersen kalder demonstrationen for en omgåelse af intentionen i forsamlingsforbuddet.

- Arrangementet udgør en risiko for smitten i samfundet, også selv om det er udendørs. Vi har holdt os på et smittetal på omkring 500 per dag. Den er altså fortsat i cirkulation, og det betyder, at smitten med enkelte superspredningsbegivenheder kan komme ud af kontrol. Det er helt vanvittigt at afholde sådan et arrangement, siger Nils Strandberg-Pedersen.

Under coronapandemien har der tidligere været demonstrationer i Danmark, uden at det har kunnet dokumenteres, at de skabte større smitte.

Tilbage i juni måned sidste år deltog 15.000 ved en Black Lives Matter-demonstration i København. Efterfølgende blev fire deltagere bekræftet smittet med det forbehold, at der givetvis er et mørketal.

I årets første måneder har der været en række Men in Black-demonstrationer mod coronarestriktionerne, som heller ikke har kunnet aflæses direkte på smittekurven.

- Men der er fortsat en risiko, når mange mennesker er samlet, siger Strandberg Pedersen, der særligt stejler ved udsigten til, at deltagerne fragtes fra mange dele af landet i busser.

En busrute samler eksempelvis folk op fra Aarhus over Vejle og Horsens, mens en anden kører fra Thisted til Skive, Holstebro, Herning, Silkeborg.

Og erfaringerne med bustransport til og fra demonstrationer er dårlige, hvis vi kigger til Tyskland.

Her kørte coronaskeptikere til demonstrationer i bus mod Leipzig og Berlin i slutningen af 2020, og begge steder trak de et spor af smitte efter sig. Det dokumenterede en undersøgelse efterfølgende.

Demonstrationen mod coronarestriktionerne fra Berlin trak et spor af smitte efter sig fra de busrejsende.
Demonstrationen mod coronarestriktionerne fra Berlin trak et spor af smitte efter sig fra de busrejsende.
Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix

Ifølge forskerne var der i gennemsnit 40 flere smittede per 100.000 indbyggere i de byer, busserne havde været igennem, end i de byer, hvorfra ingen var blevet kørt til demonstrationerne i bus.

Vide rammer for retten til demonstration

Københavns Politi bekræfter, at de har modtaget en anmeldelse om en demonstration i anledning af etårsdagen for den første nedlukning af samfundet.

- Forsamlinger med politisk eller andet meningsfordrende øjemed er undtaget i bekendtgørelsen omkring forsamlingsforbuddet. Der bliver altid lavet en individuel vurdering af anmeldte demonstrationer, men der er som udgangspunkt meget vide rammer for, hvordan man ønsker at benytte sin grundlovssikrede ret til at udtrykke sine holdninger ved demonstrationer.

- Derfor tager Københavns Politi ikke stilling til, hvorvidt dette for eksempel bliver udtrykt gennem fortolkende dans, gennem optog eller gennem taler fra en scene, siger ledende politiinspektør i Københavns Politi, Peter Dahl.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik