Vestegnens politiske mastodont takker af

Det er efterhånden flere år siden, at Mogens Lykketoft overgav sig og fjernede sit gedebukkeskæg, men først nu siger han farvel til dansk politik.

Efter 35 år i dansk politik har Mogens Lykketoft meddelt, at han stopper i på Socialdemokraternes kongres søndag. Foto: Henning Bagger

Cubas udenrigsminister Bruno Rodriguez og Mogens Lykketoft som formand for FN's generalforsamling. Cuba og Norge bidrog til den succesfulde fredsmægling mellem oprørsgruppen FARC og Colombias præsident. Foto: POOL/ALEJANDRO ERNESTO

Folketinget afholdt et minuts stilhed efter terrorangrebet ved Krudttønden og synagogen i København. Mogens Lykketoft var i denne periode formand for Folketinget. Foto: Nils Meilvang / Scanpix

Mogens Lykketoft og Anders Fogh Rasmussen mødtes til en duel i Aarhus under valgkampen i 2005. Arrangementet blev kritiseret for at være en amerikanisering af dansk politik, fordi folk heppede og hujede på deres favoritter. Foto: Henning Bagger - Scanpix

Under formandskampen mellem Frank Jensen og Helle Thorning-Schmidt berettede flere medier, at Mogens Lykketoft støttede den nuværende overborgmester i København. Mogens Lykketoft vedholdt selv, at han var neutral. Foto: Keld Navntoft - Scanpix

I 1995 modtog Mogens Lykketoft i skikkelse af finansminister intet mindre end 13.000 underskrifter fra amagerkanere, der krævede tunnelbanen flyttet til Amagerbrogade fra Amager Fælled. Morgens Lykketoft har i sin politiske karriere både stillet op for Amagerkredsen og Taastrupkredsen. Foto: Bjarke Ørsted - Scanpix

1 af 6

I samarbejde med tv2.dk

Den afgående formand for FN's generalforsamling, Folketingets tidligere formand, tidligere finansminister og partiformand Mogens Lykketoft (S) vil ikke være at finde på stemmesedlen ved et kommende folketingsvalg. 

- Jeg har kæmpet for, forklaret, forsvaret og udviklet dette partis politik gennem over 50 år. I 35 år, halvdelen af mit liv, har jeg været valgt til Folketinget, sagde Mogens Lykketoft i sin tale til Socialdemokraternes kongres i Aalborg.

Læs også Partistifter, brobygger og cigarelsker: Arne Melchior er død

Når perioden som formand for FN's generalforsamling slutter til oktober, vender Mogens Lykketoft tilbage til arbejdet i Folketinget, hvor han har haft orlov siden sidste efterår.

Men han søger altså ikke genvalg.

- Fra 1. oktober og frem til næste valg, hvad enten det så kommer før eller siden, vil jeg være tilbage på min plads i Folketinget. Noget andet er, at jeg for nogle måneder siden har orienteret min kredsbestyrelse, at næste gang, 13. gang, stiller jeg ikke op til nyvalg, sagde han.

Timingen er ingen tilfældighed. For nok kan en ekstra valgperiode friste for en erfaren parlamentariker, men, siger Mogens Lykketoft til TV 2: 

- Det er netop også med muligheden for et valg lige nu, at det er på tide at få en afklaring, så kredsen kan finde den rigtige. Det er sådan set noget, vi har talt om et stykke tid, men jeg synes lige, jeg ville vende hjem, før jeg ville ventilere nyheden.

Artiklen fortsætter under billedet. 

I 1995 modtog Mogens Lykketoft i skikkelse af finansminister intet mindre end 13.000 underskrifter fra amagerkanere, der krævede tunnelbanen flyttet til Amagerbrogade fra Amager Fælled. Morgens Lykketoft har både stillet op for Amagerkredsen og Taastrupkredsen. Foto: Bjarke Ørsted - Scanpix

Jeg er ikke klar til pension
Da TV 2 talte med ham i januar i anledning af hans 70 års-fødselsdag, havde han ingen pensionsplaner.

- Jeg har ikke taget stilling til, hvornår jeg skal gå på pension endnu, men jeg håber da, at min familie, mine venner og kolleger vil prikke mig på skulderen, hvis de mener, jeg bliver for gammel til at passe mit arbejde, sagde han dengang.

Dengang luftede han også, at det var så som så med afsavnet efter dansk politik. 

- Lad mig sige det på den måde, at det er svært at få tid til at savne Danmark, fordi der sker så vældig meget herovre med forberedelse til ting, der sker nu og undervejs. Og med den politik, vi ser i Danmark i øjeblikket, som, jeg mener, har taget en meget kedelig drejning, savner jeg heller ikke dansk politik, sagde han.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Under formandskampen mellem Frank Jensen og Helle Thorning-Schmidt berettede flere medier, at Mogens Lykketoft støttede den nuværende overborgmester i København. Mogens Lykketoft vedholdt, at han var neutral. Foto: Keld Navntoft - Scanpix

35 år i Folketinget
Den økonomiuddannede Mogens Lykketoft blev valgt til Folketinget første gang i 1981 og har foruden posten som formand for Folketinget også været udenrigs-, finans- og skatteminister i Poul Nyrup Rasmussens SR-regeringer i 1990'erne.

Et år efter at Nyrup tabte regeringsmagten i 2001, overlod han formandsposten til Lykketoft. Lykketoft tog i 2005 udfordringen om statsministerposten op. Det lykkedes ikke, og i 2005 blev Helle Thorning-Schmidt valgt som partiets formand.

Skal han selv pege på et højdepunkt i sin karriere i dansk politik, er det årene som finansminister.

- Det er klart, at der, hvor jeg har haft den mest håndgribelige indflydelse på tingene, var i mine næsten otte år som finansminister, hvor vi fik 250.000 flere danskere i arbejde. Det ser jeg da tilbage på som en meget konkret politisk indsats. Ikke at alt skyldtes det, vi gjorde, men vi fik lagt nogle rammer, der gjorde, at Danmark klarede sig bedre end mange andre lande i den periode, siger Mogens Lykketoft til TV 2. 

Mogens Lykketoft har siden 2007 været opstillet i Taastrupkredsen på Københavns Vestegn og fik ved sidste valg knap 10.000 personlige stemmer.

Læs også Lykketoft forbyder rygning på Christiansborg

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik