Veninde hylder Kim Wall: Hun var noget helt, helt specielt

Kim Walls veninde fremhæver den svenske journalists grove humor og ihærdige gåpåmod i mindeord på Facebook.

De sidste 12 dage har været en parade af den ene ubegribelige hændelse efter den anden.

Sådan lyder det i en opdatering på Facebook fra en af Kim Walls veninder Malin Angelica Franzén, efter en dna-test onsdag har slået fast, at det er den svenske journalists overkrop, der mandag skyllede op i vandet ved Vestamager.

- For knap tre uger siden sad hun i vores sofa og fortalte om sit nye hus i Kina, hvor der eftersigende engang imellem falder katte ned gennem taget, hun viste billeder af kinesiske t-shirts med upassende engelske ord på, ligesom hun fremviste sit oversættelsesapparat, mindes Malin Angelica Franzén i sin opdatering.

Kim Wall brugte tiden med sin veninde til at tale om det, der fylder i en ung kvindes liv.

- Hun fortalte om sit kærlighedsliv, om hvor mange historier, der stadig var at fortælle, om fremtiden, om sit liv, skriver Malin Angelica Franzén og fortsætter:

- Man lyttede altid nøje til hendes beretninger, for hvor mange kender man egentlig, som kan give førstehåndsinformation om både filmindustrien i Uganda, massegravene i Sri Lanka eller politiet i Cuba?

Kim Wall fik aldrig noget serveret

Kim Wall har taget en kandidat i journalistik på det prestigefyldte universitet i New York, Columbia University, og optagelsen var noget, der gjorde indtryk på veninden Malin Angelica Franzén.

- Jeg kiggede hende over skulderen, da hun læste sit adgangsbrev til Columbia, og jeg besvimede næsten, da jeg så skolens studieafgift, men hun sagde bare noget i stil med "nå ja, det må jeg jo finde ud af".

Og det gjorde hun så, lyder det fra Malin Angelica Franzén.

- Hun har altid kæmpet for sine egne fortjenester. Hun har ikke fået noget serveret.

quote Et par gange om året kom hun slæbende med sin gigantiske kuffert, og når hun rejste igen, havde hun fyldt én med følelsen af, at alt var muligt

Malin Angelica Franzén om veninden Kim Wall

I en mail til TV 2 skriver en af Kim Walls tidligere professorer fra netop Columbia University, Howard W. French, at alle, som kendte den unge svensker, vidste, at hun havde en særlig livskraft.

- Hun var i live på en måde, som de fleste af os blot kan drømme om. Hun strålede med entusiasme og iver i enhver opgave, hun påtog sig. Hun drømte store drømme, og var ikke bange for at forfølge dem. Slet ikke bange.

Howard W. French underviste Kim Wall i et fag om Kina på universitetet i New York, og de to holdt kontakten ved lige, da hun senere flyttede til Hong Kong og Beijing.

- Som du forhåbentlig kan se, havde jeg meget høje tanker om denne unge kvinde. Hun var noget helt, helt særligt, afslutter professoren sin mail til TV 2.

Var aldrig overlegen eller prætentiøs

Til trods for hendes bedrifter var Kim Wall hverken overlegen, prætentiøs eller falsk ydmyg, lyder det fra den svenske veninde. Hun beholdte sin humor, som Malin Angelica Franzén kalder den "mest upassende humor", hun nogensinde er stødt på.

- Det er umuligt at beskrive hende, og jeg tvivler på, at nogen nogensinde kan give et fuldkomment billede af hende. Tabet af hende er ikke bare tabet af en god veninde, det er også tabet af en kilde til inspiration.

- Et par gange om året kom hun slæbende med sin gigantiske kuffert, og når hun rejste igen, havde hun fyldt én med følelsen af, at alt var muligt. Det er svært nok at begribe, at hendes eventyr er ovre, men det er direkte umuligt at forstå, at det skulle ende på denne måde. Hvil i fred, kære Kim. 

Familien i sorg

Også den svenske journalists familie har skrevet en opdatering på Facebook. Kim Walls mor, Ingrid, skriver:

- Det er med grænseløs sorg og forfærdelse, at vi modtog nyheden om, at resterne af vores datter og søster Kim Wall er blevet fundet. Omfanget af ​​katastrofen kan vi endnu ikke helt overskue, og der er stadig en række spørgsmål, der skal besvares.

Kim Wall stævnede torsdag den 10. august ud i ubåden Nautilus sammen med ejeren af ubåden, Peter Madsen.

Natten til fredag meldte Kim Walls kæreste hende savnet, og da ubåden og Peter Madsen dukkede op i løbet af formiddagen, var hun ikke længere ombord.

Ifølge ubådsejeren havde han sat hende af på Refshaleøen aften forinden. Den forklaring ændrede han dog efterfølgende, og mandag den 21. august kunne politiet oplyse, at Peter Madsen i grundlovsforhøret havde forklaret, at der var sket en ulykke ombord på ubåden, og at han havde skilt sig af med liget til søs.

- Tragedien har ikke kun påvirket os og den øvrige familie, men også venner og kolleger verden over. I de forfærdelige dage efter, at Kim forsvandt, har vi haft utallige beviser på, hvor elsket og værdsat hun var, både som menneske, som ven og som professionel journalist, skriver Ingrid Wall i sin opdatering.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

Ishøj

playIshøj indtager atter kedelig førsteplads – men kommunen ved nu, hvordan familier smittes

ambulance

Bevidstløs mand reddet op af Øresund

drabet i skoven

Vigtige sms-beskeder i drabssag forsvandt i politiets varetægt

Politibil i uheld

playPolitibil i voldsomt sammenstød

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere