Herlig varme og høj risiko for solskoldning lørdag

Tyndt ozonlag, høj sol og få skyer betyder, at uv-indekset bliver højt i pinsedagene.

Pinseferien lægger ud med smukt solskinsvejr, og selvom der kan komme flere skyer i løbet af lørdagen, så vil langt de fleste opleve en særdeles pæn dag.

Allerede før middag kan temperaturen være steget til 20 grader, og først ud på eftermiddagen vil den nå sit højeste niveau.

Her kan termometrene i det centrale og sydlige Jylland samt på dele af Sjælland måske vise 22 grader. Der er også en mulighed for, at vi når over 22,6 grader - og hvis det sker, så vil det gøre lørdag til årets hidtil varmeste dag.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Vejrsituationen lørdag eftermiddag. Over den østlige del af landet kan der dannes flere skyer og måske en lokal byge.
Vejrsituationen lørdag eftermiddag. Over den østlige del af landet kan der dannes flere skyer og måske en lokal byge.
Foto: TV 2 Vejret

Flere skyer og måske en lokal byge

Selvom et stort højtryksområde generelt sikrer os pænt vejr, så kan den varme luft i dagens løb stige til vejrs over især den østlige del af landet, hvor luften er mest ustabil, og danne cumulusskyer.

Formentlig vil de fleste af dem være harmløse, men nogle enkelte kan udvikle sig til byger. Det vil dog kun være lokalt, og formentlig vil de byger, der dannes, ikke blive særligt kraftige.

Langt de fleste steder i landet vil man dog opleve en smuk lørdag, hvor solen vil skinne en stor del af dagen. Men solen står højt på himlen, og ozonlaget er en smule tyndere end normalt i disse dage, hvilket tilsammen øger mængden af ultraviolette stråler fra solen, som når ned til overfladen.

Uv-indekset vil i eftermiddag nå op på 5,5, og i pinsedagene forventes indekset op i nærheden af 6,5. Når uv-indekset overstiger 6, er risikoen for solskoldning forhøjet.

Artiklen fortsætter efter billedet...

 
 

Uv-indekset beregnes ud fra flere faktorer, hvor solhøjde, skydække og ozonlagets tykkelse er de vigtigste. I Danmark kan uv-indekset maksimalt nå op omkring 7.

Den vigtigste af ovenstående faktorer er solhøjden, og solen er næsten så højt på himlen, som den kan, i Danmark. Der er kun tre uger til midsommer.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Solopgang og solnedgang 29. maj 2020.
Solopgang og solnedgang 29. maj 2020.
Foto: Grafik / TV 2 Vejret

Solen står højest på himlen klokken 13.20, og ifølge kræftens bekæmpelses solråd bør man skrue ned for solen mellem 12 og 15. De tre solråd kan huskes som tre s'er: skygge, solhat og solcreme. Du kan læse mere om solrådene her.

Højtryk gør ozonlaget tyndere

Højtrykket, der er garanten for det gode vejr i pinsen, er samtidig også skurken med hensyn til skydække og ozonlag. Højtrykket nedbryder noget af ozonlaget, så ozonkoncentrationen er cirka 15 procent lavere end normalt. Samtidig betyder nedsynkning af luft i højtrykket, at der vil være få skyer på himlen. Pinsen bliver derfor solrig og varm.

Femdøgnsskema fra 30 maj til 3. juni 2020.
Femdøgnsskema fra 30 maj til 3. juni 2020.
Foto: Grafik / TV 2 Vejret

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Vejr

forårsvejr

Fra frost til forårsfornemmelser: Usædvanlig varme rammer i dag

vejrartikel

Kæmpe overblik: Her er 10 års vejr i din kommune

Københavnere på Peblinge Sø

Slut med skøjteløb: Kommuner forbyder igen færdsel på isen

snevejr københavn 15 februar

Indsatsleder kommer med opfordring til bilister i snevejret

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere