Vanvidsbilister kører 130 kilometer i timen tæt på børnefamilier i byen

I en mail til TV 2 fortæller de anonyme bilister, at den hurtige kørsel primært er til risiko for gruppen selv. En person blev anholdt fredag.

Nye tal fra Rigspolitiet viser, at 32 køretøjer er beslaglagt siden en lov om vanvidskørsel trådte i kraft 31. marts. Men det har ikke afskrækket alle fra at køre vanvidskørsel.

En gruppe motorcyklister protesterer for eksempel mod den strammere lovgivning mod vanvidskørsel ved at optage videoer, hvor de provokerer politiet. Efterfølgende flygter de fra ordensmagten med helt op til 300 kilometer i timen, og 130 kilometer i timen i områder, hvor der færdes børn.

Gruppen bag videoerne vil ikke stille op til interview med TV 2, men er meget synlige på sociale medier.

Justitsminister: Helt vanvittigt

Over 200.000 har for eksempel set en video, hvor en chauffør kører vanvidskørsel med 130 kilometer i timen i et beboet område på Amager i København.

- Jeg synes, at det er helt vanvittigt, at man ikke alene lader hånt om det, der er lovgivningen og trafiksikkerheden, men ovenikøbet også på den her måde prøver at blære sig med det, siger justitsminister Nick Hækkerup (S).

quote Jeg synes, at det er helt vanvittigt.

Nick Hækkerup, justitsminister

Bag videoen står en anonym gruppe bilister, der ønsker at provokere politiet. De ønsker at protestere mod den strammere lovgivning mod vanvidskørsel, oplyser de i en mail til TV 2.

Tæt på en af de veje, hvor gruppen kører alt for hurtigt, bor Anders Larsen med sin kæreste og deres datter på halvandet år.

- Det er jo ikke særligt sjovt. Det er det da ikke. Man kan godt blive bange for, at hvis hun lige pludselig løber væk, så kan hun blive involveret i noget der, siger han. TV 2 har talt med flere af hans naboer, der deler bekymringen.

Farligt at eftersætte

Det er dog ikke så enkelt for politiet at sætte efter vanvidsbilisterne, når de kører for stærkt i de danske gader og på motorvejene. Blandt andet spiller sikkerhed ind:

- Hvis vi vælger at køre efter den her motorcykel, hvad er det så, vi kan risikere af trafikfarlige situationer, siger Rasmus Bernt Skovsgaard, som ledende Politiinspektør ved Københavns Politi.

I mailen til TV 2 skriver en anonym talsmand fra gruppen af motorcykelbilister blandt andet, at man ikke mener, at vanvidskørslen har store konsekvenser for borgere i området:

- Den mest åbenlyse konsekvens er støj fra køretøjer. Der bliver oftest kørt mest frisk på landeveje, motorveje og industriområder, ikke tættere beboede områder, påstår han. Men på videoerne, som TV 2 har set, bliver der tydeligt kørt for hurtigt i områder, hvor der færdes børnefamilier.

Her kører motorcyklisten forbi to personer med en barnevogn i et villakvarter på Amager.
Her kører motorcyklisten forbi to personer med en barnevogn i et villakvarter på Amager.
Foto: TV 2 / Youtube

Talsmanden mener omvendt, at den hurtige kørsel primært er en risiko for gruppen selv:

- Man er på en motorcykel meget udsat, så konsekvensen af at påkøre nogen/noget kan være lige så stor for fører som for den/det påkørte og altså noget, man til enhver tid forsøger at undgå, lyder det.

En person anholdt

Politidirektør Kim Christiansen fra Københavns Vestegns Politi kan søndag morgen fortælle til TV 2, at en af de personer, som har lagt videoer af vanvidskørsel på nettet, blev anholdt fredag aften og nu er sigtet. Optagelserne er dog lavet i august, og derfor er han ikke sigtet efter den nye paragraf.

quote I fredags var vi ude og sigte ham for overtrædelse af straffeloven og færdselsloven, og ved samme lejlighed beslaglagde vi hans motorcykel.

Kim Christiansen, Politidirektør, Københavns Vestegns Politi

- På baggrund af en henvendelse, vi fik dengang den her video blev offentlig, har vi identificeret personen. I fredags var vi ude og sigte ham for overtrædelse af straffeloven og færdselsloven, og ved samme lejlighed beslaglagde vi hans motorcykel, siger Kim Christiansen til TV 2.

I en af videoerne kører en af motorcyklisterne over for rødt lys med høj fart.
I en af videoerne kører en af motorcyklisterne over for rødt lys med høj fart.
Foto: Youtube / TV 2

Hos Københavns Politi er man glad for den nye strammere lov mod vanvidsbilisme, men man anerkender samtidig, at det er svært at fange alle:

- Vi tager det her meget alvorligt. Jeg håber, at hele samfundet tager det alvorligt. Det viser den seneste lov om beslaglæggelse af biler, siger Rasmus Bernt Skovsgaard.

Anders Larsen og hans naboer håber, at den anonyme gruppe vil revurdere deres protest inden deres kørsel ender med at koste menneskeliv:

Det er bare dumt. Jeg ved næsten ikke, hvad jeg ellers skal sige. Det risikerer at gå ud over andre mennesker, som ikke har noget med det at gøre, siger han.

Vanvidskørsel

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

politi 112 politibil

18-årig varetægtsfængslet for drabsforsøg i Borup

politi blå blink

30-årig mand i kritisk tilstand efter knivstik - 18-årig anholdt

politi 112 politibil

Skud fra skydebane fik politiet til at rykke ud til Amager

Politi retten i glostrup 112

Anklager vil have ældre ægtepar idømt fængsel for hadforbrydelse mod ung kvinde

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere