Vandpistoler, rådne æg og buh-råb: Ikoniske øjeblikke 1. maj

Flere politikere har oplevet at få kastet ting efter sig eller blive overdøvet i forbindelse med taler 1. maj.

Kalenderen siger 1. maj. En dato, der er lig med arbejdernes internationale kampdag.

Og ganske som traditionen foreskriver, byder dagen på tale efter tale i hele landet fra politikere – primært fra venstrefløjen. En tradition, der er blevet holdt i hævd i Danmark, siden dagen blev fejret første gang i 1890.

Talerne 1. maj har flere gange været taler, der har sat sindene i kog. Vi har samlet tre af de mest skelsættende øjeblikke fra dagen:

Mogens Glistrup - 1983:

Mogens Glistrup taler med pressen, efter at han er blevet overdænget med kasteskyts i Fælledparken.
Mogens Glistrup taler med pressen, efter at han er blevet overdænget med kasteskyts i Fælledparken.
Foto: Foto: Scanpix

I 1983 gik Fremskridtspartiets stifter, Mogens Glistrup, på talerstolen i Fælledparken i København. Og det var ikke et populært valg.

Flere af tilhørerne valgte at vise deres utilfredshed med taleren ved at overdænge ham med diverse kasteskyts – som blandt andet bestod af rådne æg, maling og sten.

Mogens Glistrup blev ifølge Berlingske efterfølgende jagtet af en gruppe unge mennesker, der råbte "i søen med Glistrup", mens de nærmede sig søen i Fælledparken.

Det lykkedes Mogens Glistrup at undslippe de vrede unge med hjælp fra politiet. Efterfølgende udtalte han sig til pressen foran sit hjem i Virum -  stadigvæk med æg og maling tværet ud over det hele.

Glistrup lod sig ikke afskrække af oplevelsen og var allerede året efter igen at finde i Fælledparken 1. maj. Denne gang ’bevæbnet’ med en tennisketcher, så han kunne returnere eventuelle kasteskyts.

Ifølge Kaare R. Skou, der er tidligere politisk kommentator på TV 2, var det en ren provokation, når Mogens Glistrup talte til 1. maj.

- Han gik målbevist efter at få en reaktion. Og han delte befolkningen i to. Dem, der blev forargede, og dem, der var med ham.

Han fortæller, at Mogens Glistrup fortsatte ufortrødent flere år efter med at tale 1. maj, men at det ikke havde den samme effekt til sidst.

- Til sidst virkede det slet ikke efter hans hensigt. Der var han bare til grin blandt de fremmødte, siger Kaare R. Skou.

Poul Nyrup Rasmussen - 1992

Poul Nyrup Rasmussen taler i Fælledparken den 1. maj.
Poul Nyrup Rasmussen taler i Fælledparken den 1. maj.
Foto: Jan Jørgensen - Scanpix

Mogens Glistrup er ikke den eneste, der har oplevet at være mål for kasteskyts 1. maj i Fælledparken.

I 1992 betød formandsopgøret i Socialdemokratiet, hvor Poul Nyrup Rasmussen blev ny formand på bekostning af Svend Auken, at den dengang kommende statsminister blev overdænget med diverse rådne frugter, mens der ifølge Ekstra Bladet blev råbt "Auken!, Auken!, Auken!" fra tilskuerne. da han holdt tale i Fælledparken.

- Det skete på et tidspunkt, hvor Socialdemokratiet var meget splittede efter formandsopgøret. Det fik dem, der var på Svend Aukens side, til at vise deres utilfredshed med Nyrup, siger Kaare R. Skou.

Poul Nyrup Rasmussen opfordrede i sin tale vælgerne til at stemme for et medlemsskab af EF. Heller ikke det standpunkt var populært.

Helle Thorning Schmidt og Frank Jensen - 2013

1. maj i Tangkrogen i Aarhus med Helle Thorning som hovedtaler.
1. maj i Tangkrogen i Aarhus med Helle Thorning som hovedtaler.
Foto: Kim Haugaard - Scanpix

Den daværende formand for Socialdemokraterne Helle Thorning Schmidt blev mødt af massive buh-råb og fløjten fra tilhørerne, da hun talte i Tangkrogen i Aarhus i anledning af 1. maj.

I alt blev fire personer anholdt i forbindelse med Helle Thorning Schmidts tur rundt i landet det år. En for at sprøjte vand på hende med vandpistol, en kastede en tomat efter hende, en trak bukserne ned og moonede til hende, og endelig blev en fjerde anholdt for at forsøge at trænge op til statsministeren på scenen.

Ifølge Kaare R. Skou bundede utilfredsheden med Helle Thorning Schmidt blandt andet i, at der var mange socialdemokrater, der ikke anså Helle Thorning for at være en rigtig socialdemokrat.

- Balladen skete på Svend Aukens hjemmebane i Aarhus, og hans fløj var i mange træk i opposition til Helle Thorning.

- Men der var helt sikkert også mange af ballademagerne, der befinder sig længere ude på venstrefløjen, og som ikke kunne drømme om at stemme på Socialdemokraterne, siger Kaare R. Skou.

I København mødte Frank Jensen også voldsom modstand fra publikum i 2013.

Under sin tale i Fælledparken kom der så kraftige tilråb fra publikum på græsset, at han blev nødt til at afbryde sin tale i et par minutter, mens han ventede på, at de utilfredse tilhørere dæmpede sig.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik