USA vil lære af København: Selv duerne er flottere end vores

​45 byplanlæggere fra USA og Canada er i denne uge på studietur i København for at hente inspiration. Især én ting imponerer.

Selvom det var både gråt og vådt, da 45 amerikanske og canadiske byplanlæggere traskede Københavns gader tynde, var de ikke i tvivl.

Copenhagen is the place to be.

- København er fuldstændig fantastisk. Jeg er meget imponeret. Ikke bare over, hvordan folk kommer rundt i byen, men også over livskvaliteten. Det er fedt at se, hvor højt man prioriterer fællesskabet udendørs i byen, siger Clarina Tolson, som er leder af Philadelphias afdeling for transport og infrastruktur. 

Hver dag cykler næsten halvdelen af alle københavnere til og fra arbejde. Det er 250.000 mennesker. Foto: TV 2
Hver dag cykler næsten halvdelen af alle københavnere til og fra arbejde. Det er 250.000 mennesker. Foto: TV 2

Hun og resten af gruppen af udenlandske arkitekter, borgmestre og byplanlæggere er på studietur i København i fem dage. Her skal de hente inspiration fra den danske arkitektur og danske levevis.

Målet er at bruge nogle af de københavnske metoder hjemme i de amerikanske og canadiske byer.

Toronto skal ”københavnificeres”

Og der var især én ting, der imponerede. Cyklerne.

- Jeg er selv en ’walker’ og en ’biker’, og hjemme i Columbia kæmper man altid med bilerne, når man begiver sig ud i trafikken, så det er virkelig inspirerende at se, at det behøver man slet ikke, siger Timika Isaac Divine, som sidder i byrådet i Columbia i den amerikanske stat South Carolina.

- Det er inspirerende at se, hvordan man kan omdanne en bilby til en cykelby, fortsætter hun.

Generelt var amerikanerne og canadierne, som TV 2 mødte, imponerede over, hvordan København er designet til mennesker og ikke bare biler.

- Antallet af cyklister her er fantastisk. Jeg vil prøve at se, om ikke vi langsomt kan ’københavnificere’ Toronto, siger Jared Kolb, som er administrerende direktør i firmaet Cycle Toronto.

Arkitekt: Man får lyst til at bevæge sig rundt

Ifølge projektleder Andreas Røhl, som tidligere har ledet cykelprogrammet i Københavns Kommune, og som i disse dage viser byplanlæggerne rundt på cykel, er det godt, at verdens byer kan lære af hinanden.

- Vi har selv hentet inspiration fra andre lande, og det er rigtig positivt, at det nu er København, der er det gode eksempel. For os er det at cykle jo som at børste tænder, og derfor bliver vi betragtet lidt som rockstjerner, når det kommer til cykeltrafikken, siger han. 

Clarina Tolson fra Philadelphia er ikke bare imponeret over Københavns infrastruktur. Foto: TV 2
Clarina Tolson fra Philadelphia er ikke bare imponeret over Københavns infrastruktur. Foto: TV 2
Foto: TV 2

Det bakker den amerikanske arkitekt Janet Attarian fra Detroit op om:

- Det er mere sikkert at cykle her. Og man har bare lyst til at bevæge sig rundt i byrummet, fordi facaderne ændrer sig hele tiden.

Især dobbelte cykelstier på ensrettede veje og små lyskryds kun for cyklister tog kegler. Men et helt andet område, som vi måske ikke troede, vi var foregangsland for, imponerede en af de fremmødte:

- Jeres duer. Selv de blærer sig. Hjemme i USA er duerne grå og sorte, her er de smukke; hvide og blå. De er ikke til at stå for, griner Clarina Tolson, som er leder af afdelingen for transport og infrastruktur i Philadelphia.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik