Tusindvis af danskere passerer Øresundsbroen

Grænsen til Sverige åbnede i onsdags, og tusindvis af danskere har passeret den, til trods for at rejser til udlandet stadig frarådes.

Nyheden om at Sverige åbnede grænsen for danske turister i onsdags 31. marts, fik næsten Annelise Randløv til at fælde en glædeståre

Hun er frivillig hos Danske Torparer, som er en interesseorganisation for danskere med fritidshus i Sverige.

Og nyheden fik da også danskerne til at starte bilen og køre til Sverige på dagen, hvor grænsen åbnede.

Tal fra Øresundsbroen viser, at 7200 biler onsdag passerede broen med retning mod Sverige - på trods af at rejser til udlandet stadig frarådes.

Til sammenligning lå antallet samme dag i 2019 - altså dagen før påske - på 13.500 biler. Altså lå trafikken på cirka halvdelen af det normale. Men selvfølgelig langt højere end det ellers har været under corona.

Frygter ikke smitte

Karin Svensson og hendes mand er to af de danskere, som har taget vejen over på den anden side af Øresund. De har i 20 år haft en ødegård i Örkelljunga i det nordlige Skåne.

- Det er simpelthen så dejligt, siger Karin Svensson til TV 2.

De tilbringer normalt 10 ud af 14 dage på ødegården i Sverige og tager kun de resterende fire dage i Danmark for at gå på arbejde.

Siden december har Øresundsbroen været lukket for danske rejsende, men nu tillader Sverige igen danske besøg. (Arkivfoto)
Siden december har Øresundsbroen været lukket for danske rejsende, men nu tillader Sverige igen danske besøg. (Arkivfoto)
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Karin Svensson og hendes mand frygter dog ikke at blive smittet med coronavirus, mens de er i Sverige, for de pakker bilen hjemmefra med alt, de skal bruge, og bliver i huset, haven og går måske en tur i skoven.

- Så vi er jo ikke i kontakt med nogen heroppe. Vi er selvfølgelig også interesserede i, at pandemien forsvinder siger hun.

Rejsevejledning er fortsat rød

Sverige ændrede indrejsereglerne for rejsende fra Danmark og Norge, så reglerne fra 31. marts var de samme som for andre europæiske lande.

Grænserne til de to nabolande blev i første omgang lukket, fordi man frygtede mutationerne af coronavirus – i særdeleshed den britiske coronamutation.

Men i slutningen af marts vurderede de svenske myndigheder altså, at mutationerne er så udbredt, at risikoen, for at de spreder sig og kommer ud af kontrol, er mindre.

De danske grænser er stadig lukkede for alle uden et anerkendelsesværdigt formål - det gælder også rejsende fra Sverige.

- Den svenske regering har sagt det ganske tydeligt: De ønsker, at grænserne, specielt i Norden, hvor vi har et stort naboskab, skal være så åbne som muligt. Og det mener de også, at de skal være på nuværende tidspunkt, fortæller TV 2s korrespondent i Norden, Jesper Zølck.

Rejser man fra Danmark til Sverige, skal man være opmærksom på, at rejsevejledningen for Sverige og resten af verden fortsat er rød. Der gælder ikke undtagelser for ødegårdsrejser, oplyser Udenrigsministeriet.

Rejser man alligevel ud, skal man testes og isoleres i ti dage ved hjemkomst. Isolationen kan afkortes ved en negativ pcr-test taget tidligst på fjerdedagen efter indrejse i Danmark.