Tre mænd kendt delvist skyldige i terrorsag - 'Straffen skal være maksimal'

Strafudmålingen kommer først på en senere dato.

Tre mænd er i Københavns Byret kendt delvist skyldige i flere anklager om terror ved gennem en fireårig periode at have sendt droneudstyr til terrororganisationen Islamisk Stat i Syrien.

To af mændene var ligeledes tiltalt for at have medvirket til konkrete terrorangreb på en syrisk militærbase i 2014. Men her blev de frikendt.

– De blev kendt skyldige i at fremme en terrororganisations virksomhed, siger Janni Pedersen, der er retsreporter hos TV 2.

De tre mænd var tiltalt efter en paragraf i terrorlovgivningen, der kunne give fængsel op til livstid, men den påstand kom anklagemyndigheden ikke i gennem med. Nævningetinget fandt dem i stedet skyldige i en mildere paragraf, der kan give fængsel op til seks år.

LYN-ANALYSE af Janni Pedersen, vært på TV 2 NEWS og Station 2

Straffen skal være maksimal

Anklageren kræver seks års ubetinget fængsel til 31-årig mand, der kendte og boede med Basil Hassan, som er sigtet for drabsforsøg mod Lars Hedegaard, som modtog droneudstyret i Syrien, og som menes dræbt i 2017.

De to andre dømte skal straffes med fem til seks års ubetinget fængsel og udvises af Danmark for bestandigt.

– De tiltaltes handlinger har sikret, at Islamisk Stats droneprogram kontinuerligt og over længere tid har fået tilført de her effekter. Jeg kan ikke se, hvordan man kan fremme det mere end ved en stabil levering. Straffen skal være det maksimal, siger anklageren.

Det handler sagen om

Ifølge anklageskriftet har de tre 30-årige tiltalte i perioden fra 2013 til 2017 for 420.000 kroner indkøbt blandt andet hobbyfly, droner, termiske kameraer, komponenter, værktøj og tilbehør hertil i Danmark og herefter sendt udstyret til Islamisk Stat.

Yderligere to mænd er indblandet i sagen, men er ikke til stede i retten. Den ene er Basil Hassan, der er sigtet for drabsforsøget på islamkritikeren Lars Hedegaard, som politiet mistænker for at være bagmand i netværket. Men han har ikke været i Danmark siden 2013.

– En amerikansk myndighed, der også har afgivet forklaring i sagen, mener, at Basil Hassan har stået bag Islamisk Stats droneprogram, og at det er ham, de tre dømte har sendt udstyret til, siger Janni Pedersen.

De tre mænd nægtede sig alle skyldige. Ifølge Københavns Politi så vil der først være strafudmåling på en senere dato.