Timelange køer ved flere lokationer for lyntest

Sundhedsstyrelsen har tidligere frarådet personer, der har været i kontakt med en smittet, at tage en lyntest.

Der er stor interesse for at få foretaget en lyntest mod coronavirus.

Interessen for de såkaldte antigentest er faktisk så stor, at danskere på tværs af landet står i timelange køer for at komme tid ved et af de testcentre, som Falck administrerer.

Falcks hjemmeside fremgår det, at der er op til tre timers ventetid flere steder i landet.

Forventede ventetider til lyntest lørdag

  • CPH Lufthavn: Ventetid skal forventes uanset tidsbestilling -Åbent 06:00-00:00 (åbent hele døgnet for rejsende - dog ikke PCR-test)

  • Hvidovre: 3 timers ventetid  - Åbent alle dage 09:00 - 20:00

  • Farum: 2½ timers ventetid - Åbent alle dage 11:00 - 18:00

Ved Falcks testcenter i Hvidovre fortæller ambulancedirektør Jørgen Mieritz til TV 2, at interessen for lyntesten er enorm.

Antigentesten kan på et kvarter give et svar på, om man er smittet med coronavirus.

Ambulancedirektøren påpeger, at smitten udvikler sig voldsomt flere steder i landet i øjeblikket.

- Her på vores lokation i Hvidovre fandt vi i går (fredag, red.) 4,9 positive ud af alle dem, vi testede, siger han.

Ikke altid korrekt

Ifølge Helene Probst, der er vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, giver lyntestene kun det korrekte svar i cirka 50 procent af tilfældene.

Derfor har Sundhedsstyrelsen tidligere frarådet, at man bruger lyntesten, hvis man har symptomer på coronavirus, eller hvis man har været i kontakt med en smittet.

Hvad er forskellen på PCR-test og antigen-test?

PCR står for Polymerase Chain Reaction. Det er en meget følsom testmetode, der leder efter coronavirussens RNA ved hjælp af en genetisk kædereaktion. Testen kan påvise helt ned til én enkelt viruspartikel i en slimprøve fra næsen eller halsen, idet arvematerialet fra SARS-CoV-2 opformeres i processen.

En antigen-test er derimod baseret på en immunkemisk påvisning af virusproteiner (antigener) i prøven. Dette foregår ved, at virusantigenerne fastholdes til en membran ved hjælp af antistoffer, der er specifikke mod SARS-CoV-2. Denne metode er mindre følsom end PCR, idet antigenerne ikke opformeres, men påvises direkte.

Det afholder dog ikke Michael Bruun fra at få taget en test. Han mødte op ved Falcks lokation i Hvidovre, en time før testcenteret åbnede lørdag formiddag.

- Der er ventetid på de andre prøver helt frem til mandag eller tirsdag, så jeg føler, at jeg var nødt til at gøre noget allerede nu, som kunne give mig en indikation på, om jeg er smittet, forklarer han til TV 2.

Også ambulancedirektøren mener, at lyntestene er et godt supplement til de mere sikre PCR-tests.

- Der har været mange meninger om validiteten af de her test. Jeg synes, at vi skal se fremad. Vi kan se på vores tal, at vi finder særdeles mange positive ud af alle dem, vi tester. Det er et rigtig godt supplement til den testkapacitet, der allerede er i det offentlige, siger Jørgen Mieritz.

Stor værdi

Lone Simonsen er professor i folkesundhed ved Roskilde Universitet, og hun er meget positiv over for de såkaldte antigen-lyntest.

- Antigen-testene har en kolossal værdi ved at levere et svar med det samme. Det er vigtigt i forhold til at vente flere dage på en test, hvor man måske er smittet og ikke isolerer sig tilstrækkeligt i mellemtiden, siger Lone Simonsen til TV 2.

Styrelsen for Patientsikkerhed oplyser til TV 2, at der i alt er registreret 16 private udbydere af test for covid-19 i Danmark. Falck står for 12 af disse lokationer.

Ifølge Dansk Industri vil det i løbet af få dage være muligt for de private virksomheder at forøge testkapaciteten, sådan at der kan testet nær ved 80.000 danskere om dagen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik