Tilfældigt offer for bandernes kugler: "Jeg er blevet et halvt menneske"

Den 39-årige Okwuchukwu Ubachukwuu blev ramt af adskillige skud i ryggen og benene.

Der er øjeblikke den aften, som han husker helt klart.

Han kan huske, at han gik ned ad Heimdalsgade på Nørrebro i København sammen med en flok venner. De var taget den lange vej fra asylcenteret i Vesthimmerland til hovedstaden for at samle flasker.

Han kan huske, at han så to mænd komme kørende på en scooter. Pludselig stod den ene af mændene af og gik hen imod dem. Han var maskeret og havde handsker på.

Og selvom det var august måned, var det for længst blevet mørkt. Derfor gik der også et øjeblik, før vennerne opdagede, at der er noget galt.

quote Jeg er blevet et halvt menneske. Jeg kan ikke længere bevæge mig på samme måde som andre.

Okwuchukwu Ubachukwu

Den maskerede mand sigtede på dem, med hvad der lignende en pistol. 

Og så kan kan huske, at han løb. Det gjorde de alle sammen. Det sidste, han hørte, var lyden af et skud, som hurtigt blev efterfulgt af en voldsom smerte i ryggen.

- Derefter blev alt mørkt. Det var først, da jeg vågnede op på hospitalet, at det gik op for mig, at jeg også var blevet skudt i benene, siger Okwuchukwu Ubachukwu. 

Bander har indgået våbenhvile

Der er gået næsten tre måneder, siden den 39-årige flygtning fra Nigeria blev et tilfældigt offer i den verserende bandekonflikt i København. 

Her er det især de to grupperinger Loyal to Familia og banden, der tidligere var kendt som Brothas, der kæmper om pladsen på Nørrebro. 

Igennem konflikten er adskillige personer blevet ramt af skud. Senest blev en 22-årig mand skudt ved højlys dag nær boligområdet i Mjølnerparken. Han afgik kort efter ved døden. 

Søndag aften kunne TV 2 erfare, at de to bander har indgået en midlertidig våbenhvile, der løber fire uger frem. Våbenhvilen kommer efter 38 skudepisoder. Her er 24 personer blevet ramt, og tre har mistet livet.

Selv har Okwuchukwu Ubachukwu ingen relation til bandemiljøet. Og han ved ikke, hvem mændene på scooteren var. Eller hvorfor det netop var ham og hans venner, de skød efter. 

Københavns Politi har tidligere bekræftet, at Okwuchukwu Ubachukwu ikke er en del af det kriminelle miljø. Politiet mener dog, at mændene på scooteren var bandemedlemmer. 

Fem dage i koma

Efter skyderiet lå Okwuchukwu Ubachukwu i koma i fem dage, hvor han svævede mellem liv og død. Her måtte lægerne lappe en vene til hans hjerte, mens hans tyndtarm måtte forkortes med 25 centimeter.

Tre ar på hans højre læg vidner om, at han også blev ramt af flere skud i benene. 

quote Jeg føler mig heldig, for jeg kan stadig tale med min søn hver dag

Okwuchukwu Ubachukwu

- Jeg er virkelig ked af det. Jeg er blevet et halvt menneske. Jeg kan ikke længere bevæge mig på samme måde som andre. Jeg kan ikke en gang bøje mig ned og samle flasker, uden at det gør ondt, fortæller Okwuchukwu Ubachukwu. 

Konstant bange for at blive skudt igen

I dag er han tilbage på asylcenteret i Vesthimmerland.

Da TV 2 møder ham, sidder han på kanten af sin køjeseng med bukserne hevet op til knæet. Han slår sig på sit højre ben med to fingre for at vise, at skuddene har påvirket nerverne. 

- Jeg kan slet ikke mærke det, konstaterer han. 

Lidt efter viser han også det store ar på sin mave, som han har fået efter operationen i tarmen og hjertet. 

Okwuchukwu Ubachukwus ar efter operationen går fra det nederste af maven til begyndelsen af brystkassen.
Okwuchukwu Ubachukwus ar efter operationen går fra det nederste af maven til begyndelsen af brystkassen.
Foto: TV 2

Men det er langt fra alle Okwuchukwus Ubachukwu ar, der kan ses med det blotte øje. Skudepisoden har også sat sig på hans psyke, fortæller han. 

- Jeg har svært ved at gå udenfor, fordi jeg er bange for, at jeg bliver ramt af skud igen, siger han og indrømmer, at han på mange måder er begyndt at tænke irrationelt.

For selvfølgelig kommer der ikke nogen hele vejen til Vesthimmerland for at slå ham ihjel, siger han. 

- Men jeg er bange for at dø. Hver gang, jeg lukker øjnene, ser jeg døde mennesker, så jeg holder dem åbne og sover stort set ikke om natten. 

Taknemmelig for at være i live

I 2015 flygtede Okwuchukwu Ubachukwu fra Nigeria, da han ifølge eget udsagn var forfulgt af den nigerianske regering. Siden da har han boet på asylcenteret. 

- Jeg troede, at jeg ville være sikker her. Det er så frygteligt, at det her kunne ske, siger han om skudepisoden. 

I hjemlandet sidder hans kone og treårige søn. Håbet har hele tiden været, at de alle tre kan få opholdstilladelse i Danmark. Og det er det stadig, siger Okwuchukwu Ubachukwu: 

- Trods alt er jeg taknemmelig. Jeg føler mig heldig, for jeg kan stadig tale med min søn hver dag. Og jeg ved virkelig ikke, hvordan det ville gå ham, hvis jeg ikke var her, siger han og slutter: 

- Han betyder hele verden for mig.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik