Tangerer rekord i dag: Længste hedebølge i historien

Når vi 25,2 grader i København lørdag, får vi den 11. hedebølgedag i træk.

Siden den 25. juli har man haft hedebølge i København. Det betyder, at middeltemperaturen den 23., 24. og 25. juli var over 28 grader, og siden da har det løbende tredagesmiddel dermed også været over 28 grader. Foto: Henning Bagger - Ritzau Scanpix

I samarbejde med tv2.dk

Danskerne har svedt i denne sommer, som har budt på adskillige dage med over 30 grader og rekordmange solskinstimer i juli.

Københavnerne har dog i særlig høj grad svedt, for her har man haft en sammenhængende hedebølge siden den 25. juli, og hvis temperaturen når 25,2 grader i dag, bliver det den 11. hedebølgedag i træk.

Sker det, og det er sandsynligt, tangerer vi den længste hedebølge i vejrhistorien i København, som var i 1994. Her havde man hedebølge 11 dage i træk fra den 23. juli til den 2. august.

Tre dage med over 28 grader i middel

Hverken i 2017 eller 2016 havde man hedebølge i København, og i 2015 havde man blot en enkelt dag - hvor middeltemperaturen var over 28 grader de sidste tre dage.

Sådan defineres en hedebølge nemlig. Når middelværdien af de højeste registrerede temperaturer, målt over tre sammenhængende dage, overstiger 28 grader.

Dækker hedebølgen mere end halvdelen af landet, taler man ydermere om en landsdækkende hedebølge.

Selvom dagens temperatur kan nå de 25,2 grader, som giver os endnu en hedebølgedag, er det ikke tilstrækkeligt varmt til at opretholde hedebølgen. Så den slutter i dag - og når vi ikke 25,2 grader, sluttede den reelt i går.

Hedebølgen vender dog muligvis tilbage i næste uge, når vi får endnu en omgang varm luft op over Danmark.

Temperaturen målt på Frederiksberg hver dag i 154 år

Det er målinger fra DMI's officielle målestation, som står ved den gamle Landbohøjskole, eller det, der i dag er det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Frederiksberg, som ligger bag tallene for København.

Her har man som et af de få steder i landet målt vejret dag ud og dag ind siden 1874. 

Artiklen er fremkommet på baggrund af data fra DMI's tekniske rapport TR 18-02, som er blevet bearbejdet af TV 2 VEJRET.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik