Syv af landets ti mest trafikerede veje ligger i hovedstadsområdet

Syv ud af ti af landets mest trafikerede strækninger ligger i Lorrys område. Men langt de fleste penge til vejprojekter går til Jylland.

Er det rimeligt, at Region Midtjylland siden 2009 har fået tre gange så mange penge til vejprojekter som Region Hovedstaden?

Nej, mener en gruppe nordsjællandske politikere der tæller både folketingsmedlemmer og borgmestre.

De er gået sammen i en såkaldt "trafikmafia" - en tværpolitisk alliance, der skal forsøge at få nogle af de eftertragtede penge til vejprojekter til Nordsjælland.

Et af hovedstadspolitikernes argumenter er, at belastningen er langt større på deres veje end på de jyske motorveje. Netværket kræver blandt andet, at Folketinget hurtigst mulig får bygget motorvejene til Frederikssund og Hillerød færdigt.

For mens de stadig venter, har de i de senere år kunnet se nye motorvejsstrækninger blive færddiggjort mellem eksempelvis Herning og Holstebro, Herning og Aarhus samt Herning og Vejle.

- Nu er det jo sådan, at der kører langt over 22.000 mennesker på Frederikssundmotorvejen, og så vidt jeg har læst, er det et sted mellem 5000 og 6000 mennesker, der kører på strækningen mellem Holstebro og Herning, siger John Schmidt Andersen, Venstre-borgmester i Frederikssund Kommune.

Mest trafikerede veje er sjællandske

En oversigt over de 10 mest trafikerede strækninger viser, at syv af strækningerne ligger i Region Hovedstaden eller Sjælland.

Mest voldsom er presset på Køge Bugt Motorvejen, hvor der på den travleste strækning i gennemsnit kører over 133.000 biler hver dag året rundt.

Danmarks ti mest trafikerede strækninger:

Tallene er den gennemsnitlige trafik pr. døgn over hele året.

1. Køge Bugt Motorvejen mellem Greve N og Ishøj: 133.400
2. Motorring 3 mellem Frederikssundsvej og Jyllingevej: 125.100
3. Amagermotorvejen mellem Avedøre og Gl. Køge Landevej: 115.100
4. Holbækmotorvejen mellem Brøndby og Brøndbyvester: 102.000
5. Helsingørmotorvejen nord for Jægersborg: 97.200
6. Østjyske motorvej på Vejlefjordbroen: 85.900
7. Sønderjyske Motorvej nord for Kolding: 83.800
8. Hillerødmotorvejen mellem Klausdalsbrovej og Værebrovej: 77.600
9. Motorring 4 nordvest for Albertslund: 75.900
10. Taulovmotorvejen mellem Fredericia S og Fredericia V: 75.200

Kilde: Vejdirektoratets rapport "Statsvejnettet 2018".

Den socialdemokratiske borgmester i Holstebro, H.C. Østerby anerkender, at der er flere biler på vejene i Nordsjælland. Men spørgsmålet om infrastruktur og behovet for motorveje i det jyske handler ikke kun om antal biler, fastslår han.

- Det handler også om at skabe rum for erhvervsudvikling, bosætning og god adgang til sygehusvæsenet i hele landet, siger borgmesteren.

Mest trafik og størst belastning

Ser man på Vejdirektoratets oversigtskort over belastningsgraden på de danske veje i 2017, er det også tydeligt, at belastningen er langt større nord for københavn end på de nye jyske motorveje.

Belastningsgraden beregnes som trafikmængden divideret med strækningens kapacitet, og den betegner derved udnyttelsen af vejens kapacitet.

Belastningsgrad: Rød er 'Kritisk', orange er 'Stor', gul er 'Moderat' og grøn er 'Lav'.
Belastningsgrad: Rød er 'Kritisk', orange er 'Stor', gul er 'Moderat' og grøn er 'Lav'.
Foto: Vejdirektoratet

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik