Syrer erkender - tændstikker skulle bruges til bombe midt i København

En afhøring fra et tysk fængsel blev i dag afspillet på video i Københavns Byret.

17.640 tændstikker, syv batterier, fyrværkeri, seks walkie-talkier og to køkkenknive skulle bruges til et bombeangreb.

Det bekræftede en 22-årig syrer mandag på en videoafhøring lavet i et tysk fængsel, der i dag blev afspillet i Københavns Byret. Her sidder en 32-årig mand tiltalt for at planlægge et terrorangreb i Danmark.

I sidste uge var anklager Sonja Hedegaard i Tyskland for at afhøre den 22-årige syrer, der i juli 2017 fik seks et halvt års fængsel i Tyskland for at planlægge et bombeangreb i Danmark.

Han forsøgte 19. november 2016 at komme til Danmark med en rygsæk, der indeholdt blandt andet de mange tusinde tændstikker. Han blev afvist af politiet i Rødby, da han ikke havde gyldig rejselegitimation - og siden anholdt i Tyskland.

Syreren, Dieab Khadigah, skulle have afgivet forklaring i sidste uge, men ville alligevel ikke komme til Danmark. I stedet tog anklageren til Tyskland for at afhøre ham.

Han skulle aflevere de mange tændstikker til den 32-årige landsmand, der sidder på anklagebænken tiltalt for at planlægge terror sammen med en uidentificeret person og den 22-årige syrer.

Bombe i midten af København

Anklageren sidder på videoen en meter fra den dømte unge syrer. En tysk betjent sidder i baggrunden. Man kan høre en dommer tale med anklageren i baggrunden. Det er et såkaldt indenretligt forhør.

Den dømte syrer svarer beredvilligt men kort på anklagerens spørgsmål. Blandt andet, at han i 2016 var stærk tilhænger af terrororganisationen IS. Og at de mange tændstikker skulle bruges til en bombe.

- Hvor skulle det finde sted?, spørger anklageren den 22-årige.

- Det kan jeg ikke huske, lyder svaret.

- Var det i København?

- I midten af København, siger Dieab Khadigah på videoen.

Kontakt via Whats App

Han forklarer, at han fik kontakt til den tiltalte i Danmark gennem en anden mand. Han vidste ikke konkret, hvem den tiltalte var, men at de havde kontakt via Whats App og skulle mødes på en togstation i Danmark.

Den tiltalte, der har opholdstilladelse i Sverige, har erkendt, at han var i Danmark den 19. november 2016, hvor den yngre og nu dømte syrer forsøgte at krydse den danske grænse med de mange tændstikker og knive.

Men det var en fejl, at han ankom til Danmark. Han skulle egentlig have stået af i Hyllie i Sverige, men kom ved en fejl til Kastrup. Her ville han så rejse retur til Sverige, men kom igen ved en fejl til at sætte sig i et forkert tog. Denne gang mod Københavns Hovedbanegård. Han nægter sig skyldig i anklagerne mod ham.

Den tiltalte 32-årige syrer er ifølge ham selv journalist, der kom til Sverige i september 2015 med en kone og en søn. Få måneder efter deres ankomst til landet døde hans søn i en trafikulykke, og året efter forlod hans kone ham.

IS-propaganda vist på video

Tidligere på dagen dokumenterede anklageren videoer fundet på den tiltaltes computer. Blandt andet propaganda videoer fra IS's medie Al-Hayat, hvor man så likvideringen af den amerikanske journalist James Foley i august 2014.

Tiden stod nærmest stille i retssal 41, mens man så James Foley stå med sin bøddel ved sin side, hvor han fremsagde formaninger til sin familie, Obama og sit hjemland, om at det var deres skyld, han skulle dø.

Desuden blev der vist en video, hvor man så en mand stå i kampuniform med ansigtet dækket foran et IS- flag, mens mænd fra Assads hær gravede deres egen grav i baggrunden. Mændene blev skudt en for en og røg ned i graven.

Den tiltalte forklarede, at han havde en naturlig interesse i at se, hvor IS var, da han fulgte med i, hvordan kamphandlingerne foregik i hans hjemland. Han vidste ikke, hvorfor han havde en video downloadet med drabet på den amerikanske journalist.

Retssagen fortsætter fredag

Anklageren dokumenterede også et billede med ham og to andre, hvor han stod med pegefingeren i vejret. Et tegn på, at der kun er én Gud, men et tegn som man, siden IS blev etableret, har set IS krigerne vise igen og igen.

- Fingeren kan have mange forskellige betydninger. Det afhænger af, hvilken person der gør det. For mig som person kan det betyde, at jeg er nummer 1, når jeg spiller fodbold og scorer mål blandt andet.

- Hvad betyder det i denne sammenhæng?, ville anklageren vide.

- Det ser ud som om, jeg lige har været i bad - måske har vi spillet fodbold. Alle brasilianske fodboldspillere løfter begge pegefingre. De er ikke muslimer, forklarede den tiltalte.

Retssagen fortsætter fredag med afhøring af vidner. Der skulle være faldet kendelse og eventuel dom den 5. marts, men det er udskudt. Tidsplanen er blevet forlænget, da anklageren måtte til Tyskland for at få optaget den forklaring, der er blevet dokumenteret i dag.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

Politi retten i glostrup 112

Anklager vil have ældre ægtepar idømt fængsel for hadforbrydelse mod ung kvinde

politi 112 politibil

Knivoverfald i Nordvest: Politiet efterlyser tre mænd

20191011-134929-3-1920x1280we

Mand overdænget med slag og stukket med kniv i København

Genrebillede

Gymnasie ramt af kæmpetyveri: 120 designerstole forsvandt over weekenden

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere