Svaner findes døde på isen: Kan skyldes fugleinfluenza

Dyrenes Beskyttelse får mange opringninger fra borgere om svaner, der er frosset fast. Det er blandt andet sket på Damhussøen i Rødovre ved København.

En lang periode med hård frost har kostet mange svaner i Danmark livet.

Det oplyser Dyrenes Beskyttelse, der i en pressemeddelelse skriver, at organisationens vagtcentral 1812 får masser af opkald fra folk, der er ude i naturen.

- En stor del af opkaldene skyldes potentielt fastfrosne eller døde svaner på landets søer og langs kysterne, skriver Dyrenes Beskyttelse.

Syge svaner lægge sig på isen

Teamchef Camilla Skovgaard Jensen siger, at en syg svane ofte vil lægge sig ud på isen, hvor den kan ligge uden at blive forstyrret af mennesker, hunde og andre rovdyr. Og så kan det ske, at svanernes brystfjer fryser fast til isen, og på grund af sygdom kan svanen ikke trække sig selv fri.

- Når borgerne ringer ind, vil Vagtcentralen altid stille opklarende spørgsmål og bede om billedmateriale, så vi bedre kan vurdere om svanen er syg, eller om den bare ligger stille på isen, forklarer teamchef Camilla Skovgaard Jensen.

- Normalt oplever vi, at størstedelen af opkaldene omhandler helt naturlig adfærd, men dette har desværre ikke været tilfældet i samme omfang i år. Det er desværre meget sandsynligt, at fugleinfluenzaen er årsagen til dette. Danmark har siden 2020 været plaget af fugleinfluenza, hvor svanerne er en af de arter, som desværre er modtagelige for sygdommen, siger Camilla Skovgaard Jensen.

En svane på Damhussøen i Rødovre i København.
En svane på Damhussøen i Rødovre i København.
Foto: Presse-fotos.dk
En svane på Damhussøen i Rødovre i København.
En svane på Damhussøen i Rødovre i København.
Foto: Presse-fotos.dk

Markant flere syge og svækkede svaner end normalt

Det betyder, at der ses markant flere syge og svækkede svaner end normalt. Dyrenes Beskyttelse kan normalt pleje svaner på deres vildtplejestationer, men på grund af fugleinfluenza tages svanerne i øjeblikket ikke i pleje.

- Når vi derfor har syge svaner, er der grundet fugleinfluenza kun to mulige løsninger: Hvis ikke vi vælger at tage handling, vil svanen få en chance for at bekæmpe sygdommen selv. Om svanen klarer sig, afhænger af hvor hårdt den er angrebet, siger Camilla Skovgaard Jensen.

Hun oplyser, at Dyrenes Beskyttelse på grund af hensynet til personlig sikkerhed ikke sender sit frivillige beredskab ud på isen. Men der kan sendes en skytte ud, som kan nødaflive svanen ved skud på op til 20 meters afstand, hvis det er sikkert af affyre skud.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Natur

amarminoskilt1_web

Efter flere konflikter mellem besøgende: Naturpark opfordrer nu til sikker færdsel

Naturcenter amager

De mest naturrige steder i landet: Otte kommuner fra Lorryland med på top 10

Amager Fælled Lærkesletten blokade byggeri

Aktivister blokerer byggeri på Amager Fælled: ”Vi er naturens stemmer”

Hugorm

Varme vinteruger sætter gang i naturens forår

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere