Sundhedsstyrelsen overvejer at ændre afstandskravet på to meter

I Norge ændrede man afstandskravet i denne uge. WHO anbefaler det samme. Skolerne og restauranterne håber også, at kravet i Danmark ændres.

Inden for et par dage vil Sundhedsstyrelsen komme med nye retningslinjer. Styrelsen overvejer at ændre på kravet for afstand, der på nuværende tidspunkt er på to meter. Det oplyser Sundhedsstyrelsen til TV 2.

Christian Wejse, lektor på Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet, tror, at ændringen på smittetrykket, hvis kravet ændres til for eksempel en meter i stedet for to, er minimal.

- Helt simpelt vil to meters sikkerhedsafstand være behæftet med mindre risiko end en meter. Men alting, vi gør lige nu, er der jo en eller anden grad af risiko ved. Vi tager en kalkuleret risiko, når vi åbner områder op i samfundet, og det synes jeg også er rimeligt at gøre, siger Christian Wejse.

Styrelsen vil ikke komme med yderligere kommentarer på nuværende tidspunkt.

Norge har en meters afstand

Norge har for nylig ændret på afstandskravet, så det nu er på en meter. Det blev indført 7. maj.

Også Verdenssundhedsorganisationen, WHO, anbefaler en minimumsafstand på en meter.

- Når WHO har været ude at foreslå en meter, synes jeg, at det giver mening at lægge sig efter det, siger Christian Wejse, der ikke kender til bagvedliggende tal og beregninger for Sundhedsstyrelsens anbefalinger på to meters afstand.

Jan Pravsgaard Christensen, professor i immunologi på Københavns Universitet, mener dog, at der er mening med kravet om de to meter.

- Jo længere du står fra folk, jo mindre er risikoen for at blive smittet. Hver centimeter tæller. Det, at man har lagt sig fast på to meter, er, at man er på den sikre side, når man står sammen.

En meter fra eller til i skolen gør stor forskel

Hen over de næste par uger vil fase to af genåbningen af Danmark igangsættes, og det betyder blandt andet, at alle skoleelever vender tilbage til klasselokalerne, og at caféer og restauranterne kan åbne.

Og en meters afstand kan gøre en stor forskel i landets skoler.

Heibergskolen på Østerbro i København kommer til at mangle 16 lokaler, når alle eleverne er tilbage, hvis ikke afstandskravet bliver ændret.

Der kan være 12 elever per klasselokale med det nuværende afstandskrav på to meter.

Klasselokale på Heibergskolen med to meters afstand.
Klasselokale på Heibergskolen med to meters afstand.
Foto: TV2

Blev den i stedet sænket til en meter, kan der være 23 elever i hvert lokale.

Klasselokale med 23 elever i Indre By.
Klasselokale med 23 elever i Indre By.
Foto: TV2

 - Jeg tror ikke, at vi kommer til at se en masse udbrud på danske skoler, og jeg tror heller ikke, at hvis vi sænker fra to til en meter, at det vil rykke på smittetallene, siger lektor Christian Wejse.

Organisation: Det handler om betingelserne for åbningen

Også restauranterne har ønsket at få slækket på kravene til afstand, når de igen slår dørene op.

- Det er ikke bare at åbne. Det handler også om de betingelser, man åbner på. I den dialog, vi har med regeringen, gør vi vores yderste for at påvirke aftalen i en retning, så vi reelt kan drive vores forretninger, sagde Katia K. Østergaard, direktør for restaurationsorganisationen Horesta, i en pressemeddelelse, efter at Mette Frederiksen annoncerede fase to af genåbningen.

Men forskellige krav til distance forskellige steder er ikke holdbart i professor Jan Pravsgaard Christensens ører:

- Det, der er mere vigtigt i den her sammenhæng, er, at vi får nogle ensartede krav, så det er nemt at holde reglerne, siger han.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik