Styrelsen for Patientsikkerhed er lettede over smitteudvikling i Brøndby

Vi har brug for erfaringer som disse til at blive klogere på, hvor store forsamlinger vi kan acceptere i fremtiden, mener ekspert.

Flere eksperter frygtede, at sidste uges mesterskabsfejring i Brøndby ville udvikle sig til en superspreder-begivenhed.

Det ser ikke ud til at være tilfældet, oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed.

24. maj stimlede flere tusinde euforiske fans ellers sammen ved Brøndby Stadion for at fejre klubbens første mesterskab siden 2005.

Siden da har "guldfesten" og konsekvenserne heraf været et varmt samtaleemne i den brede befolkning. For var der tale om en såkaldt superspreder-begivenhed?

Styrelsen for Patientsikkerhed oplyser, at den i alt har registreret 96 personer smittet med coronavirus i forbindelse med fejringen.

- Vi kan se, at antallet af smittede falder dag for dag, og det er vi naturligvis både lettede over og glade for, siger direktør Anette Lykke Petri til TV 2.

Der vil formentlig komme flere smittetilfælde i løbet af de kommende dage, og her vil Styrelsen for Patientsikkerhed følge op med smitteopsporing for at sørge for, at de nære kontakter ikke bliver smittet.

Dermed er det sidste punktum ifølge Anette Lykke Petri endnu ikke sat i forhold til smitteudviklingen.

- Men man kan sige, at vi har haft at gøre med en begivenhed med et stort potentiale for en meget stor smittespredning, og det er heldigvis ikke sket, siger hun.

For mange ubekendte til konklusioner

På trods af lettelsen over det nuværende antal smittede er Anette Lykke Petri meget forsigtig med at drage endelige konklusioner på baggrund af begivenheden.

Ifølge direktør for Styrelsen for Patientsikkerhed er der for meget, man endnu ikke ved om, hvad der er foregået på og omkring Brøndby Stadion.

Det nøjagtige deltagertal er fortsat ukendt. Derudover ved styrelsen ikke, præcist hvor mange der var testet, immune eller vaccineret på forhånd.

- Derfor vil det være alt for vidtgående at træffe beslutninger om fremtidige begivenheder med udgangspunkt i dette forløb, siger hun.

Styrelsen for Patientsikkerhed har kortlagt, at langt størstedelen af de smittede har taget del i fejringen uden for stadion, mens 10-15 procent er blevet smittet under de mere kontrollerede forhold på lægterne.

- Vi kan være glade for, at det indtil videre ser ud til at være gået rimelig godt i forhold til den potentielle risiko på Brøndby Stadion, siger hun.

Ekspert: - Vi har brug for erfaringen

En af eksperterne, der blev bekymret for et superspreder-event ved synet af de lykkelige og feststemte Brøndbyfans, er professor i immunologi på Københavns Universitet Jan Pravsgaard Christensen.

- Sådan har det jo slet ikke udviklet sig, og jeg synes ikke, at de 96 smittede er et slemt tal taget i betragtning af, hvor mange der tog del i fejringen, siger han.

Jan Pravsgaard Christensen har dermed forståelse for Anette Lykke Petris forsigtige begejstring over den relativt begrænsede smitte.

- Det kunne være gået langt værre, og især hvis de mange fans havde stimlet sammen indenfor, hvor smitterisikoen er meget større, siger han.

En anden af landets coronaeksperter mener, at der er god grund til at trække erfaringer ud af begivenhederne fra Vestegnen.

- Selvom det teknisk set ikke var efter bogen, det Brøndbyfansene gjorde, må vi alle anerkende, at vi har brug for erfaringer som disse til at blive klogere på, hvor store forsamlinger vi kan acceptere, siger Søren Riis Paludan, professor ved Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet.

I takt med at flere og flere vaccineres, er det ifølge professoren vigtigt, at man definerer grænsen for forsamlinger ud fra den reelle risiko og ikke vores forestilling om, hvad grænsen skal være.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik