To studerende risikerer fængelsstraf for snyd

Den ene er sigtet for at have ændret sin karakter, den anden for to gange at have forfalsket en lægeerklæring for at undgå eksamen.

To unge studerende på en videregående uddannelsesinstitution i København venter i øjeblikket på at komme for retten i to sager om karaktersvindel og forfalskede lægeerklæringer.

Det oplyser vicepolitiinspektør ved Københavns Politi Thomas Tarpgaard til TV 2.

De to sager, som begge stammer fra det samme videregående uddannelsessted i 2019, er indenfor de seneste uger landet hos Københavns Politi.

Den ene sag drejer sig om en 24-årig mandlig studerende, som i oktober 2019 blev taget i at have ændret sin karakter i forbindelse med en ansøgning til et studiejob.

- Arbejdsgiveren studsede over karakteren og udseendet på beviset, som bar præg af at være photoshoppet. Der blev rettet henvendelse til uddannelsesinstitutionen og lavet et krydstjek, siger Thomas Tarpgaard.

Ville undgå eksamen

I den anden sag er en 24-årig kvinde sigtet for to gange, først i februar 2019 og igen i august 2019 at have forfalsket en lægeerklæring for at undgå at gå til eksamen.

- Hun har brugt en mail til at klippeklistre via en computer. Skolen fandt lægeerklæringen mistænkelig. Den ene erklæring havde en forfalsket underskrift, den anden havde ingen underskrift, siger Thomas Tarpgaard, som ikke ved, om det lykkedes den kvindelige studerende at slippe igennem med den første falske lægeerklæring.

Både den kvindelige og den mandlige studerende har overfor politiet erkendt. Nu venter politiet på et anklageskrift, inden sagerne kan komme for retten. Sagerne kan nemlig ikke afgøres med en bøde.

Risikerer fængselsstraf

Ifølge Thomas Tarpgaard er strafferammen 30-40 dages fængsel.

- Det er nemt at svindle for et ungt menneske med it-kendskab. Det har bare store konsekvenser. Forholdet mellem, hvor nemt det er - og så straffen, er jo markant, siger han.

Københavns Politi oplever årligt cirka 30 sager om snyd med dokumenter i forbindelse med studieoptag eller jobansøgninger. Derfor håber Thomas Tarpgaard, at de to verserende sager vil afskrække andre unge fra at lade sig friste til at begå lignende svindel.

- Vores samfund er bygget op på tillid, også i forhold til dokumenter. Og den tillid er de unge mennesker inde og rode ved. Derfor er straffen også forholdsvis hård. Det er ærgerligt, hvis flere unge mennesker obstruerer deres liv ved at føle sig fristet til det her, siger han.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

Politi retten i glostrup 112

29-årig dømt for vandvidskørsel: Spøgelsesbilist flygtede fra politiet på motorvej

Men in black demo

Mor til to tiltalt for at opfordre til hærværk fra talerstol

Mand fundet livsløs i Roskilde Havn

Livløs mand reddet op af havn

Rådhus

Borgerservice lukket efter bombetrussel

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere