Stormlavtryk giver vindstød af stormstyrke, regn og torden

Efteråret viser nu for alvor tænder hen over Danmark.

Der venter voldsomt vejr i dele af landet, når et stormlavtryk onsdag passerer lige gennem Danmark med både kraftige vindstød, der flere steder kan nå stormstyrke, store mængder regn og så måske endda også torden.

Lavtrykket bevæger sig det kommende døgn under kraftig udvikling fra Atlanterhavet og hen over De Britiske Øer til Nordsøen - og herfra videre ind over Danmark. 

Onsdagen begynder med regn og opfriskende vind

Først ventes lavtrykkets varmfront at give udbredt regn fra tidligt onsdag samtidig med, at vinden frisker op fra syd.

Både vind og regn breder sig til det meste af landet i løbet af formiddagen, men i takt med at lavtrykket bevæger sig ind over Danmark, så aftager vinden i den nordlige del af landet, hvor vindforholdene bliver rolige, mens lavtrykket passerer.

Værst over den sydlige del af landet

Hen over den sydlige del af landet vil den tilhørende koldfront og front, der slynges bag om lavtrykket, fortsætte med at give udbredt regn og byger, som stedvis kan være med torden.

Der kan i den forbindelse falde helt op til mellem 10 og 30 mm regn, mens stormlavtrykket passerer.

Hvilken bane lavtrykket præcis kommer til at tage, er endnu lidt usikkert og helt afgørende for, hvor stor en del af landet, der får meget blæsende vejr.

Når lavtrykket i eftermiddags- og aftentimerne bevæger sig ind over Danmark vil den nordlige del af landet få relativt roligt vejr, mens det bliver helt anderledes voldsomt vejr i de sydlige egne.

Syd for lavtryksbanen vil vinden i løbet af onsdagen friske yderligere op fra sydvest og vest og tiltage til hård til stormende kuling med vindstød af stormstyrke.

I løbet af eftermiddagen og aftenen ventes dette kraftige vindfelt at passere hen over hele den sydlige del af landet, hvor der en overgang både ved Vadehavskysten og ved Østersøen kortvarigt kan komme middelvind af stormstyrke og vindstød af stærk storm.

Først sidst på aftenen og natten til torsdag ventes vinden gradvist at aftage. 

Kan give forhøjet vandstand

Det blæsende vejr giver også forhøjet vandstand ved Vadehavet.

Ved onsdagens aftenhøjvande ventes langs den danske vadehavskyst en vandstand på 2,5 til 3 meter over dagligt vande.

Kan blive første septemberstorm siden 1990

Skulle det blive til en regulær storm til Danmark, så er det første gang i 27 år, at en storm med middelvinde over 25 m/s rammer landet i september.

Ikke siden den 21. september 1990 har vi i september måned haft et blæsevejr, som af DMI er blevet kategoriseret som en storm, og ifølge TV 2 VEJRETs oplysninger er der ikke siden da registreret middelvinde af stormstyrke over Danmark i september.

Det er således ikke hverdagskost, at en storm passerer Danmark i september.

Ifølge DMI's stormliste, der tæller 192 storme siden 1890, er der kun ni gange optrådt en storm i september måned. Det svarer til, at blot fem procent af alle storme kommer i den første efterårsmåned. 

Tyskerne og englænderne har allerede navngivet stormen

Mens både tyskerne og englænderne har navngivet stormen, så afhænger et dansk navn af om DMI varsler stormen.

Gør de det, så vil den komme til at få et drengenavn begyndende med 'I'. Det kan således blive stormen Ib, Iver eller Ivan.

I England hedder stormen allerede Aileen, mens den i Tyskland hedder Sebastian.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik