Støj koster op mod 500 danskere livet årligt - nu vil WHO have ny støjgrænse

Støjen kan være et sundhedsproblem for langt over en million danskere.

Langt flere danskere end hidtil antaget er plaget larm og trafikstøj, der kan være direkte livstruende. Det konkluderer en ny rapport fra verdenssundhedsorganisationen WHO.

Som det er i dag, er de danske myndigheders støjgrænse fastsat til 58 decibel. En grænse der for eksempel bliver brugt, når det skal vurderes, hvor der skal bygges støjskærme. Men ifølge WHO bør grænsen i stedet været 53 decibel.

Forskellen fra 58 til 53 decibel lyder måske ikke af så meget. Men en ændring på fem decibel svarer til, at den lyd vi oplever falder tre gange.

Støjen kan være et sundhedsproblem for langt over en million danskere - ikke mindst i de større byer.

Artiklen fortsætter efter videoen

Nyhedsindslag fra 1. oktober: Der blev afholdt Folkemøde i Albertslund - et folkemøde, der handlede om støj. Borgere, politikere og eksperter var samlet for at sætte fokus på emnet - og ikke mindst for at tale om, hvad der kan gøres for at bekæmpe støjen.

Op mod 500 danskere dør af støj

I Glostrup Kommune er 7900 personer plaget af sundhedsskadelig trafikstøj med de nuværende grænseværdier. Men skal man følge WHOs nye anbefaling er hele 17.400, eller otte ud af 10, i kommunen ramt.

- Støjniveauet er alt for højt. Det er det faktisk, siger Masoud Forghani, der bor tæt på en tungt trafikeret vej i Glostrup.

Konstant støj giver forhøjet risiko for blodpropper i hjertet, forhøjet blodtryk og diabetes. Statistisk set dør der 200 til 500 danskere om året på grund af støj, har Miljøstyrelsen vurderet, men man kan ikke udpege de enkelte ofre.

Lavere grænseværdi overrasker overlæge

WHOs nye anbefaling om langt lavere grænseværdi kommer som en overraskelse for overlæge Jesper Hvass Schmidt fra Høreklinikken på OUH:

- I første omgang skal man selvfølgelig slappe af, for der er jo ikke noget, der har ændret sig fra i går til i dag. Men det er da klart, at man er nødt til at være opmærksomme på den her problemstilling, som noget der har betydning for vores folkesundhed.

- Der er en sammenhæng mellem støj og sygdom, det mener jeg, er indiskutabelt. Så kan vi diskutere, hvor skal det her niveau være. WHO anbefaler 53 decibel, det er det man skal forholde sig til, siger Jesper Hvass Schmidt til TV 2.

Der kommer ikke ændrede grænseværdier eller flere støjværn op i morgen. Miljøministeren har til en start bedt Miljøstyrelsen om at se grundigt på WHOs rapport.

Der er ikke lavet støjmålinger overalt i Danmark, så nøjagtigt hvor mange der falder under WHOs grænse er umuligt at sige, men det er som nævnt over en million mennesker.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik