Stjerne-forfatter fra Allerød holdt kræft-sygdom hemmelig

For første gang fortæller Jussi Adler-Olsen om, at han har været syg af kræft, mens han har skrevet de populære 'Afdeling Q'-bøger.

Foto: ALEXANDER KLEIN, Scanpix

I samarbejde med tv2.dk

I 2011 rider Jussi Adler-Olsen på en bølge af succes. Hans romaner ’Kvinden i buret’, ’Fasandræberne’ og den på det tidspunkt senest udkomne ’Journal 64’ topper bestsellerlisterne i Danmark, Tyskland og USA.

Men han har en hemmelighed. Mens han drøner Danmark og udland rundt for at lave PR for sin nyeste bog, er han også i gang med strålebehandling og kemoterapi i pilleform for at udrydde de kræftceller, som lægerne har fundet i hans blod. Kræftceller, der er blevet opdaget ved et af de rutinetjek, han går til, efter at han to år tidligere er blevet opereret for prostatakræft.

Det afslører han i biografien ’Jussi’ skrevet af journalist Jakob Langvad Nielsen. 

Læs også Allerød må vinke farvel til internationalt kendt forfatter

- De ætsede mig i svælg og hals. En aften skulle jeg synke en pille med et glas vand, da pillen satte sig fast på tungen. De følgende dage udviklede såret sig til en byld på tungen, siger han i bogen om de stærke kemopiller.

Men Jussi Adler-Olsens historie med kræft starter helt tilbage fra før, han var en kendt forfatter. Allerede i 2000 får han sin første diagnose, mens han skriver på romanen 'Firmaknuseren', skriver Jakob Langvad Nielsen i den nye biografi.

Undervejs i skriveprocessen oplever Jussi Adler-Olsen ”en ubalance i kroppen” og går til lægen, der kort til efter kan konstatere, at han har kræft i tyktarmen og skal opereres.

- Jeg blev opereret akkurat i tide. Det er en dødelig sygdom, så vi forberedte os på, at jeg kunne dø. Jeg forklarer min dengang 10-årige søn, at jeg er meget syg og skal opereres, men at det sandsynligvis vil gå godt. Men det vidste jeg ikke noget om. Den sommer var meget hård, siger han.

Jussi Adler-Olsen er i dag frisk og erklæret rask.

- Når man er syg bliver man set på en anden måde

Han har holdt sine tre forløb med kræft hemmelige for offentligheden, fordi han ikke ville have, at det skulle påvirke andres opfattelse af ham og hans forfatterskab. 

Læs også Jussi sælger også arbejdsboligen: Her blev Carl Mørck skabt

- Jeg har været igennem et forløb, hvor jeg har skulle promovere mig over hele verden og arbejdet sammen med folk i alle mulige sammenhænge. Når folk er alvorligt syge eller har været, så bliver man set på en anden måde, og det tager meget energi at skulle erklære over for omverden: I skal ikke være urolige og jeg skal nok klare mig igennem det her.

'Marco-effekten' blev forsinket 

Men sygdommen og de efterfølgende behandlinger svækker ham. Blandt andet har det været grund til at Jussi Adler-Olsen ikke har kunnet overholde sin oprindelige plan om at udkomme med en bog om året om ’Afdeling Q’.

Mens han er i gang med at skrive tredje bog i serien, får han konstateret prostatakræft og skal efterfølgende opereres.

Men han får gjort ’Flaskepost fra P’ færdig samtidig med, at han får at vide af sin læge, at han skal restituere og komme sig efter operationen. 

Læs også Jussi Adler-Olsen har solgt villaen i Allerød

Det er først, da han er i gang med bog nummer fem, Marco-effekten, at hans sygdom og efterfølgende behandling sinker ham. Men selvom udgivelsen bliver udskudt, fortæller han stadigvæk ikke om det forløb, han går igennem.

 - Har du en sygdom som kræft, så er du allerede død i folks øjne. Man bliver afskrevet i mange sammenhænge. ’Kan det betale sig at satse på den her person i markedsmæssige sammenhæng i USA’, ’hvor længe har vi vedkommende’ og så videre, siger han. 

Det er først, da han er i gang med bog nummer fem, Marco-effekten, at hans sygdom og efterfølgende behandling sinker ham. Men selvom udgivelsen bliver udskudt, fortæller han stadigvæk ikke om det forløb, han går igennem. Foto: TV 2 Lorry

Derfor kommer det frem nu

Men da journalist Jakob Langvad Nielsen for fem år tilbage begyndte forberedelserne til biografien om Jussi Adler-Olsen og hermed bliver lukket ind i den lille kreds af familie og venner der kender til forfatterens sygdom, spørger han, om han må fortælle det. 

Læs også Jussi Adler-film lukker Nødebo i to dage

- Jeg sagde, at det ville være rigtig godt for bogen, hvis du vil fortælle om dine oplevelser med sygdom. Livet er lys og skygge hele tiden, og det er det, der gør det interessant. Lige som hovedpersonen Carl Mørck i hans bøger. Han skulle lige hjem at overveje det og sandsynligvis vende det med sin kone Hanne, siger Jakob Langvad Nielsen.

Og han ender med at få grønt lys til at skrive om det.

- Det er en del af min livshistorie. Der er en del af mit liv beskrevet i den her bog, og en ikke uvæsentlig del af mit liv handler om sygdom, siger Jussi Adler-Olsen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik

Kulturkalenderen

Hvad sker der i Lorryland i dag?