Stjal for millioner - sådan opsporede politiet 12 klatretyve

Da efterforskerne opdagede, at tyverierne skete langs s-togsnettet, lagde de en plan for at fange tyvene.

Mens efteråret lagde sig mørkt over Danmark, begyndte en bande tyve at klatre op af nedløbsrør og ind i familiers hjem, hvor de fra september til november stjal smykker, ure og andre ejendele for flere millioner kroner.

Selvom den udenlandske bande er blevet afsløret, og smykker for 300.000 kroner fra klatretyvenes togter er blevet genforenet med deres ejere, står efterforskerne stadig med med smykker, ure, parfume og iPads for over to millioner kroner, som savner en ejermand.

Det skal gerne laves om.

- Derfor deler vi de nyeste billeder og håber, at nogen genkender deres ejendele, siger efterforsker Tue Hockerup fra Indbrudsafsnittet i Københavns Politi, der har delt de nyeste billeder med med TV 2.

I de gryende morgentimer den 9. november anholdte politiet 12 personer, som alle kommer fra Albanien, på et hotel på Nørrebrogade i København.

Og nu kan TV 2 som de første afsløre, hvordan politiet opstøvede den udenlandske bande af klatretyve, der har ranet storkøbenhavnske hjem for i hvert fald 2,9 millioner kroner.

Klatrede op af nedløbsrør

September var begyndelsen på efteråret og de koldere dage i Danmark.

Men mens temperaturen faldt uden for, steg kurven over indbrud i bestemte kvarterer nord for København, på vestegnen og på Frederiksberg. 

I alle hjem var tyvene klatret op ved hjælp af nedløbsrør og havde brudt ind på første sal og kun stjålet genstande derfra. Dermed slap de udenom om hjemmenes alarmer, der som regel er placeret i stueetagen.

Ved et af indbruddene slap de ukendte klatretyvene afsted med smykker og andre ejendele for i omegnen af 1,1 millioner kroner. 

Med andre ord: En bande klatretyve var løs, og politiet havde travlt med at fange dem.

- Vi har set det før. Vi har bare ikke set det i så stor en gruppering, siger Tue Hockerup.

Efterforskere har kørt med S-tog

De 12 anholdelser en kold novembermorgen skete efter lang tids efterforskning.

I starten af efterforskningen var der ikke de store spor efter klatrebanden. Men i slutningen af oktober kom det store gennembrud, da efterforskerne opdagede, at hvis man satte en knappenål på et kort for hvert indbrud, smøg de sig langs s-togslinjerne i Storkøbenhavn. 

Derfor blev der sendt betjente ud at køre med s-tog for at spotte mistænkte.

- Det var benhårdt politiarbejde, siger efterforsker Tue Hockerup.

- Udfordringen ved opklaringen af indbrudskriminalitet er ofte, at vi leder efter nålen i høstakken, og vi skal tilmed først finde høstakken.

Og en dag kort derefter var der en smule medvind til de hårdtarbejdende politiben.

Det viste sig, at det nyeste indbrud var sket inden for tre timer. Det er et relativt kort tidsrum, og da var det 'bare' at hente overvågningsvideo fra alle s-togsstationer i nærheden og se dem igennem.

Og der var de. Den sidste aften i oktober på en perron nord for København stod to mænd med en rullekuffert i det snigende aftenmørke. Og endda en rullekuffert som matchede den, der netop var blevet stjålet.

Det var efterforskernes held, at den ene var iført en mangefarvet jakke, som var nem at genkende. Den jakke blev flere gange afgørende i efterforskningen.

Grynet overvågningsvideo afslørede tyvebande

Til at begynde med fulgte efterforskerne via grynede optagelser de ukendte klatretyve med toget til Nørrebro Station, hvor de stod af kort før klokken 19 og forlod stationen i retning af Nørrebrogade.

Derfra tog det benhårde politiarbejde over igen, og efterforskerne gik i gang med at samle videoovervågning fra butikker ned af Nørrebrogade.

Dermed kunne de følge manden i den mangefarvede jakke og hans kriminelle kollega et godt stykke ned ad hovedgaden i den etnisk mangfoldige bydel - og efter otte dage foran skærmen, kunne de se dem gå ind på et hotel.

Den bid overvågningsvideo så efterforskerne den 8. november. Samme dag som bandens sidste indbrud, der skete samme aften.

Og mens solen var ved at stå op morgenen efter, ankom et hold betjente i al stilhed til hotellet.

Her gik de i gang med at sammenholde oversigten over gæster med sociale medier. Og der var den. Den mangefarvede jakke. Den sad godt nok på en anden mand, kunne de se, men han var ven med en, som betjentene genkendte fra s-togsvideoen.

Og billedet var taget to dage før foran Storkespringvandet på Strøget i København.

Flere af de andre navne var venner eller fulgte hinanden på de sociale medier.

Den var god nok, og politiet gik i aktion.

De her smykker er blandt andet blevet stjålet af klatretyvene. 
De her smykker er blandt andet blevet stjålet af klatretyvene. 
Foto: Københavns Politi

Stak af med guld i jakkeærmet

Da betjentene havde udset sig navne og værelser, satte de gang i ransagninger og anholdelser af klatretyvene, der viste sig at være albanske mænd.

Og derfra gik det stærkt.

Under aktionen stak en af mændene af fra hotellet og ud på den travle Nørrebrogade og blev først fældet oppe på Assistens Kirkegård, hvor betjentene opdagede, at han var stukket af med guld gemt i jakkeærmet.

Det var det eneste guld, de fandt den dag.

I alt blev 12 personer anholdt og seks værelser ransaget. Der var stjålne smykker og ure bag hver dør, men det meste guld var borte. Omsat til kolde kontanter på gaden er efterforskernes bud.

Klatretyve afviser at kende hinanden

De 12 albanere afviser at kende hinanden - og afviser al anden snak med politiet.

De er varetægtsfængslet frem til den 7. december. Og mens efterforskerne finjusterer og smører de knirkende svagheder i afhøringsforberedelserne, leder man stadig efter ni andre albanere.

Hvor de er, ved efterforskerne ikke. Men i hvert fald fem af dem har taget flugten hjem til Albanien, kan de københavnske betjente se af optegnelser fra den albanske grænse.

Imens de venter på at afhøre de tavse klatretyve, arbejder efterforskerne på at genforene ejerne med deres stjålne smykker, ure og andre ejendele. Der er genstande fra i hvert fald 25 indbrud.

- Det er langt fra alt det stjålne, vi har fundet. En del er blevet afsat, men der er nogle ure og smykker, det har været svært at komme af med, siger efterforsker Tue Hockerup fra Indbrudsafsnittet i Københavns Politi.

Du kan se den opdaterede liste her og kontakte politiet på telefon 114.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik