Statsminister boede i lille lejlighed i Sydhavnen - nu har han fået en statue

Selv da Anker Jørgensen blev statsminister, boede han i en lille lejlighed med sin familie i Sydhavnen, hvor han nu står i bronze.

Han var kendt som folkets statsminister, og han boede til hans død i en lejlighed i et arbejderkvarter, ligesom det han selv var kommet fra.

Fredag blev en mindestatue af tidligere statsminister Anker Jørgensen afsløret i det gamle arbejderkvarter i Sydhavnen.

Folk var mødt talstærkt op på pladsen ved siden af pølsevognen for at hylde Anker Jørgensen, der boede 45 år i kvarteret.

TV 2 Lorry var med da sydhavnsbeboere og andre besøgende stimlede sammen på pladsen for at fejre den nye mindestatue.

En statue af Anker Jørgensen blev fredag indviet i Sydhavnen.
En statue af Anker Jørgensen blev fredag indviet i Sydhavnen.
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

- Jeg synes den er rigtig flot, og for os som kendte ham, kan man se at det udtryk han har, det har de ramt, siger en mand, som var dukket op til arrangementet. 

- Han betyder så meget at han faktisk er på banneret på min facebookprofil, og det har jeg haft i rigtig mange år, lyder det fra en anden.

Mindestatuen er udarbejdet af kunstneren Nanna Drewes Brøndum og har kostet 600.000 kroner.

Susan Hedelund er en af initiativtagerne bag statuen, og hos hende var der ingen tvivl om, hvor Anker-statuen har hjemme.

- Anker har været en stor del af vores bybillede i mange år og er en del af fortællingen om Sydhavnen. Så Anker skal selvfølgelig være i Sydhavnen, hvor Anker Jørgensens plads også er, siger hun til TV 2.

Bronzestatuen forestiller Anker Jørgensen, der sidder med sin stok og hilser ud mod den plads, der har navn efter ham.

Susan Hedelund oplevede selv mennesket Anker Jørgensen som en del af fællesskabet i bydelen, og det har været vigtigt at få frem i figuren.

- Han elskede jo at tale med mennesker. Så det er egentlig mere mennesket Anker, vi har afbilledet, end det er statsmanden, siger hun.

Overborgmester Frank Jensen (S) holdt tale ved indvielsen af Anker Jørgensen-statuen.
Overborgmester Frank Jensen (S) holdt tale ved indvielsen af Anker Jørgensen-statuen.
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Statsminister i en treværelses

Anker Jørgensen blev statsminister i 1972 og stod i spidsen for Danmark ti år frem. Inden han fik den post, var han blandt andet lagerarbejder, og blandt de mange fremmødte til afsløringen af statuen var også folk med røde faner fra forskellige fagforeninger - blandt andet lagerarbejdernes.

Overborgmester Frank Jensen (S) var også til stede. Han fremhævede, at Anker Jørgensens tilknytning til området og arbejderrødderne holdt ved – selv da han blev statsminister.

- Hele hans voksne liv boede han hernede på Borgbjergsvej i en 3 1/2 -værelses lejlighed. Ingrid, hans kone, ham selv og fire børn. Selvom han fik nøglerne til Marienborg og kunne være flyttet op på Marienborg nord for København, blev han her i Sydhavnen med sin familie, siger han.

Anker Jørgensen

Anker Jørgensen er opvokset i københavn og boede det meste af sit liv i Sydhavnen

 

Han voksede op under trange kår og var arbejderdreng

 

Anker Jørgensen var statsminister fra 1972- 1973 og igen fra 1975-1982 og Socialdemokrat

 

Anker Jørgensen var gift med Ingrid som han fik 4 børn med

 

Døde 20. marts 2016

En ægte arbejder i bronze

Figuren er lavet af den lokale kunstner Nanna Drewes Brøndum og har kostet 600.000 kroner. Penge, der er samlet ind både fra fagforeninger og -forbund, men også private har bidraget til skulpturen.

At Anker Jørgensen var helt almindelig, passer godt med pladsen på trappen, hvor lokale beboere ofte sidder og vender stort og småt. Det mener Per Olsen, en anden initiativtager:

- Anker var en jævn mand, der elskede at snakke med folk og trykkede hånd med de gutter, der sidder her og får sig en øl. Der er masser af bronzefigurer rundt om i København af konger og baroner og alt muligt andet, men nu synes vi, der skulle være plads til en arbejder i bronze.

Anker Jørgensen med hustruen Ingrid Jørgensen
Anker Jørgensen med hustruen Ingrid Jørgensen
Foto: Per Pejstrup/Ritzau Scanpix

Statuen er en tak, fortæller han:

- Anker er et ikon. Han er en del af vores historie, og vi har jo meget at sige Anker tak for. Han var den, der på sin jævne måde ville trække almindelige mennesker ind i politik – og det skylder vi ham en stor tak for.

Blandt talere ved indvielsen var blandt andet overborgmester Frank Jensen og Per Olsen som er formand for LO Hovedstaden.

Netop LO Hovedstaden har været med til at indsamle økonomi til statuen af manden, som mange var på fornavn med.

Anker Jørgensen døde i 2016 og er begravet på Vestre Kirkegård, hvor også Jens Otto Kragh, Thorvald Stauning og Socialdemokratiets stifter Louis Pio ligger begravet.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik