Splid i blå blok efter udligningsreform: K beskylder V for løgn og illoyalitet

Flere konservative Folketingsmedlemmer anklager Venstre for at lyve og svigte efter ny udligningsreform.

Flere konservative Folketingsmedlemmer anklager Venstre for at lyve og svigte efter ny udligningsreform.

Det Konservative Folkeparti er ikke en del af aftalen om en reform af det kommunale udligningssystem. Og det skaber nu splid mellem de to borgerlige partier.

Efter præsentationen af reformen tirsdag sagde Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, at hun havde ønsket, at de konservative var blevet i forhandlingerne for at trække i borgerlig retning. Det vækker nu harme hos de konservative.

- Jeg hører Sophie Løhde give indtryk af i flere medier, at Konservative “forlod forhandlingerne”. Ganske simpelt ikke sandt! Efter sættemødet blev vi SMIDT ud, ikke mere kaffe til os! K havde ingen ultimative krav stillet. Meget illoyalt af Venstre - skuffer mig, skriver Mette Abildgaard, Konservatives politiske ordfører, på Twitter.

- Venstre kører solo

Hun bakkes op af flere fremtrædende medlemmer af partiets folketingsgruppe:

- Enig. Illoyalt og løgn. Venstre kører solo. Ikke megen samling på blå blok der, skriver partiets gruppeformand, Mai Mercado.

Og Rasmus Jarlov, der er gruppenæstformand og finansordfører, supplerer:

- Vi ville gerne med, men blev ikke inviteret, skriver Jarlov på Twitter som svar til Hernings Venstre-borgmester, Lars Krarup.

K føler sig svigtet

Det lå lidt i kortene, at udligningsreformen ville få det til at slå gnister mellem Venstre og Konservative, mener politisk kommentator Hans Engell. For aftalen udstiller et i øjeblikket ikke-eksisterende samarbejde mellem de to borgerlige partier.

quote De røde kan tage det stille og roligt. Der bliver ikke ballade. Men udligningsreformen kommer til at give ballade i blå lejr

Hans Engell, politisk kommentator

Konservative er med sine otte borgmesterposter landets tredjestørste borgmesterparti, og derfor er det oplagt, at partiet nu stiller sig på hælene over den aftale, der er blevet lavet henover hovedet på dem.

- Det er klart; konservative føler jo, at Venstre har svigtet dem og lavet en uretfærdig udligningsreform. Så de røde kan tage det helt stille og roligt. Der bliver ikke meget ballade hos rød blok, men udligningsreformen kommer til at give ballade i blå lejr. Især mellem Venstre og Konservative, siger Hans Engell.

Smidt ud uden forklaring

Efter sættemødet og et enkelt bilateralt møde var der i begyndelsen af februar ganske rigtigt ikke mere udligningsforhandling til hverken de konservative eller Liberal Alliance.

Finansminister Nicolai Wammen (S) forklarede dengang, at regeringen ville nøjes med at fortsætte forhandlingerne med de partier, som man følte sig tættest på.

Rasmus Jarlov fik ingen forklaring, sagde han dengang. Og han lagde ikke skjul på sin skuffelse.

- Vi ville meget gerne have været med i forhandlingerne, for jeg synes, det er meget bekymrende, at der nu ikke længere er nogen i det forhandlingslokale, der repræsenterer de konservative kommuner. Jeg frygter, at det bliver et kompromis mellem Socialdemokratiet og Venstre, og at vores kommuner bliver glemt og klemt, sagde han.

quote Man har forlovet sig til Socialdemokratiet og lovet til tid og evighed, at man ikke vil lave aftaler med andre end dem. Det synes jeg virkelig er en skam

Mette Abildgaard (K), politisk ordfører

Ifølge Hans Engell blev partiet udelukket fra aftalen, fordi alle vidste, at den ville blive dyr for de konservative kommuner, og det var Konservative aldrig gået med til.

Særaftale må gøre særlig ondt

Men det må gøre særligt ondt på Søren Pape Poulsen og co., at Venstre i en særaftale har givet håndslag på aldrig at lave udligningsreform uden Socialdemokratiet, mener Engell.

- Det er jo en katastrofe for Konservative, konstaterer han.

 - Den eksklusivaftale, som V og S har lavet, gør jo, at når der kommer en borgerlig regering igen, må Venstre starte med at sige til Konservative og LA, at "I kan godt glemme alt om at ændre på udligning, for vi har lavet håndfæstning med Socialdemokratiet om det". Det er i virkeligheden det mest bindende og forpligtende i hele den aftale, siger Hans Engell.

Det er også noget af det, Mette Abildgaard (K) hæfter sig ved. Hun siger i en opfølgende kommentar til Ritzau:

- Jeg havde da håbet, at man fra Venstres side havde haft et større ønske om at have os med i en stor og vigtig aftale som denne her. Vi er landets tredjestørste borgmesterparti. I stedet har man forlovet sig til Socialdemokratiet og lovet til tid og evighed, at man ikke vil lave aftaler med andre end dem. Det synes jeg virkelig er en skam. For jeg tror, at vi sammen kunne have lavet en langt bedre aftale.

Reform lægger op til blåt opgør

Venstre endte som det eneste borgerlige parti med at være en del af aftalen, eftersom hverken Nye Borgerlige eller Dansk Folkeparti kunne se sig selv i aftalen til sidst.

Konservative har otte borgmesterposter: Helsingør, Sorø, Gentofte, Vallensbæk, Høje-Taastrup, Frederiksberg, Hørsholm og Lyngby-Taarbæk. Fortrinsvis velhavende kommuner. Eksempelvis skal Gentofte aflevere 164 millioner til udligningssystemet.

Mens Konservative langer ud efter Venstre for at svigte de konservative kommuner og de Venstre-kommuner, der ender med at skulle betale mere, lyder modsvaret fra Venstre, at det havde set meget værre ud uden Venstre.

- Udligningsreform lægger i virkeligheden op til et blåt opgør, siger Hans Engell.

Se, om din kommune skal bidrage eller modtage penge i det nye udligningssystem:

Kortet viser kommunernes bidrag som procent af deres beskatningsgrundlag. Kommuner markeret med rødt skal bidrage med mere, mens kommuner markeret med grønt skal modtage mere.

Holder du din mus over kommunen, kan du se, hvor mange penge de skal bidrage med eller får. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik