Udbrud af 'skrækkelig' mutation overrasker ikke beboere: - Ingen holder afstand

En trekant på kortet i Københavns nordvestkvarter er lige nu centrum for et udbrud af den sydafrikanske mutation af coronavirussen.

Nogle gange kan en stemning bedst beskrives ved at stille sig på en gade og opfange de små brudstykker af samtaler, som andre mennesker har med hinanden.

- Ja, der var en meget lang kø, siger en mand til nogle venner, han møder tilfældigt. Han er lige kommet ud fra teststedet, og han skærmer for den skarpe vintersol med sin ene hånd.

Den bader Københavns nordvestkvarter i et forårslys, der bestemt ikke sender tankerne hen imod et akut udbrud af en yderst smitsom variant af coronavirussen.

I en gade lidt derfra læner en anden mand sig ind i en bil.

- Selv om der er lang kø, så er vi i det mindste på den sikre side bagefter, siger han til en kvinde, der sidder i bilen med mundbind på.

"Der er smitte i dit område"

Få meter fra bilen hænger der en stor, gul seddel i indgangen til en opgang.

- Der er smitte i dit område, står der med store, sorte bogstaver.

Den er hængt op af Københavns Kommune, og den opfordrer alle borgere til at lade sig teste ved et testcenter, som hurtigt er blevet oprettet på Frederiksborgvej.

Den gule seddel fra Københavns Kommune hænger i flere opgange i området.
Den gule seddel fra Københavns Kommune hænger i flere opgange i området.
Foto: Sebastian Goos / TV 2

Opgangen ligger lige midt i en trekant mellem Frederiksborgvej, Frederikssundsvej og Glasvej. Ifølge sedlen er der fundet flere tilfælde af smitte med den sydafrikanske variant af coronavirus, som er mere smitsom.

Det skal man ikke være virolog for at forstå alvoren af.

- Den nye mutation er skræmmende, for det går hurtigt. Den er skrækkelig, siger Faiza Bajeji, som er pensionist og beboer i området.

Dårlige til at følge retningslinjer

Fredag aften fik hun beskeden om smitteudbruddet. Københavns Kommune har også sendt en sms til de lokale i området, hvor man opfordres til at lade sig teste og blive hjemme, indtil der kommer svar.

- Jeg var faktisk hjemme hos min veninde, da vi hørte om det. Vi var tre derhjemme hos hende, og vi gik med det samme hjem og er blevet hjemme lige siden. Nu har jeg også lige skrevet til min veninde, at hun skal komme herned og blive testet, siger hun.

Her er den sms-besked, som borgerne i området har modtaget fra Københavns Kommune.
Her er den sms-besked, som borgerne i området har modtaget fra Københavns Kommune.
Foto: Sebastian Goos / TV 2

Hun står for enden af den kø, der snor sig rundt inde på erhvervsuddannelsesstedet Nexts store campus, sniger sig videre ud på Frederiksborgvej og ender langt nede rundt om hjørnet på Drejergade ud for en tom byggegrund.

Selv er Faiza Bajeji ikke overrasket over, at den sydafrikanske variant er i udbrud lige her.

- Der er mange mennesker her, og folk bor meget tæt på hinanden. Mange er ikke så gode til at følge retningslinjerne. I grønthandlere og supermarkeder synes jeg, at folk står meget tæt, siger hun.

Et område med mange forskelle

Hvis man ikke kender det københavnske nordvestkvarter, så er det måske ikke så let at forestille sig, hvordan der ser ud. Det minder nemlig ikke om mange andre steder i Danmark.

Kort fortalt er det et gammelt industrikvarter, hvor industrien historisk lå side om side med sociale boligbyggerier. Industrien er imidlertid nærmest forsvundet, og bydelen har som resten af København skiftet ham.

På Glasvej er der et stort, rødt etagebyggeri, hvor der hænger overvågningskameraer på facaden. Med skilte advares urolige elementer om, at ulovligheder vil blive filmet.

Ud fra gården kommer et meget tatoveret punkerpar gående med poser fyldt med pant, der skal afleveres i flaskeautomaten.

Enkelte boliger har paraboler hængende ud fra vinduet, der alle peger mod sydøst.

De to smittetilfælde er fundet i dette område

Konkret er to familier konstateret smittet i trekanten mellem Glasvej, Frederiksborgvej og Frederikssundsvej.

wfaf
Foto: Sebastian Goos / TV 2

Få hundrede meter derfra dukker et nyopført, arkitekttegnet, hvidt boligbyggeri op. De hvide fronter på bygningen suppleres af store ruder, altaner og grønne områder med legepladser. Det er indbegrebet af det, arkitekter taler om, når de taler om det gode byliv og moderne byrum.

I køen til at blive testet står der alt fra indvandrerkvinder med tørklæde til børnefamilier med barnevogne og unge kærestepar med flettede fingre. Hele Københavns mangfoldighed er samlet i bydelen.

"Hele kvarteret er jo dukket op"

Hvis man ikke ved, hvad vi egentlig er her for, så er stemningen nærmest hyggelig.

- Velkommen til. Stil jer gerne over i solskinnet, lyder det fra en skaldet mand i en blå jakke, hvor der står Roskilde Festival Safety på ryggen.

Han arbejder i Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune, men har også arbejdet med at styre menneskemængderne på Roskilde Festival. Nu styrer han menneskemængden i nordvestkvarteret.

En af dem, der lørdag bliver testet, hedder Kristian Vegge. Han er 49 år gammel og arbejder som elektriker.

Han skulle egentlig have været til fødselsdag, men så blev han ringet op af sin bror fredag aften:

- Inden du tager toget, så tjek lige nyhederne, sagde broren.

Og her kunne Kristian Vegge så se, at hans eget kvarter og boligblok var øverste prioritet i nyhedsstrømmen. Han bor lige netop i den trekant, hvor to familier ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed er konstateret smittet.

- Og så meldte jeg jo afbud, siger han.

Kristian Vegge bor i en andelsforening i kvarteret og er sådan set ikke overrasket over, at området nu er kommet i centrum på grund af smitte med den sydafrikanske variant.

Her ses den gule seddel, som opfordrer de lokale til at blive hjemme, mens de venter på testsvar.
Her ses den gule seddel, som opfordrer de lokale til at blive hjemme, mens de venter på testsvar.
Foto: Sebastian Goos / TV 2

Ifølge ham er det nemlig et område med en stor berøringsflade.

Mange af hans bekendte er håndværkere, der skal ud til kunder for at arbejde. Der er også mange chauffører, der enten kører taxa eller bus, hvor de jo naturligvis møder mange mennesker.

- De er i tæt kontakt med mange forskellige bobler, lyder hans vurdering.

Kristian Vegge synes personligt, at folk i området er gode til at holde afstand, og han er meget overrasket over, at så mange er mødt op til test.

- Hele kvarteret er jo dukket op. Jeg mødte også flere af mine naboer i køen. Man kan åbenbart stadig genkende hinanden med mundbind på, siger han grinende.

Vaskekældre desinficeres

Men flere af dem, som TV 2 taler med, er ikke imponeret over de lokales evner til at holde afstand. De føler, at der bliver slækket på retningslinjerne.

Flere peger på supermarkeder og grønthandlere, hvor kunderne står tæt.

En af grønthandlerne i området summer også af livlig aktivitet med kunder, der leder efter de mest modne grøntsager og frugter i den godt 80 meter lange udstilling foran butikken.

Der er kasser med frugt og grønt fra alle mulige lande. Spanien, Egypten, Italien, Kina.

- Jeg er ikke overrasket. Der er ingen, der holder afstand i grønthandlerne og supermarkederne. Der burde være to meters afstand, men vi er nok nærmere nede på en halv meter nogle gange, siger Nino Van Den Berg, som er kundeservicemedarbejder, og netop blevet testet.

Uanset smittekilden fortsætter den intensive testindsats i lokalområdet søndag, da Styrelsen for Patientsikkerhed vil gøre alt for at slå mutationen ned.

Styrelsen for Patientsikkerhed vurderer selv, at man har været i personlig kontakt med to tredjedele af beboerne i kvarteret. Resten vil de få fat i via sms'er og de store, gule sedler, der er hængt op i opgangene i hele området.

De to smittede familier bor tæt på hinanden i området, men familierne kender umiddelbart ikke hinanden, hvilket har fået Styrelsen for Patientsikkerhed til at vurdere, at de formentlig er smittet via en kontaktflade.

- Men de kan også have passeret hinanden i en døråbning og smittet hinanden der, siger direktør Anette Lykke Petri fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

Ikke desto mindre har Københavns Kommune også sat et omfattende arbejde i gang med rengøring i de berørte område. Det fortæller Sundheds- og Omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF).

Helt konkret har man sørget for, "at der bliver gjort rent i alle opgange derude, vaskekældre bliver desinficeret og så videre, så man ikke kan få spredt smitte".


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik