Smittet deltager ved demonstration kan have smittet 15-20 andre - og derefter kan det gå stærkt, siger ekspert

Demonstrationen 7. juni er netop ét af de events, som eksperter og myndigheder frygter, lyder det.

Dag Hammarskjölds Allé foran den amerikanske ambassade i København var fyldt til bristepunktet.

Og mindst én af de 15.000 deltagere ved Black Lives Matter-demonstrationen 7. juni var smittet med covid-19. Det oplyser Sundheds- og Ældreministeriet tirsdag.

Men selvom kun én deltager officielt er registreret smittet, kan tallet hurtigt vokse. Det siger Jan Pravsgaard Christensen, der er professor i immunologi på Københavns Universitet:

- Hvis det er en superspreder, kan vedkommende nemt smitte 15-20 personer i løbet af sådan en demonstration, hvor man står tæt og råber meget.

- Og de kan så give det videre til flere derhjemme, inden de selv bliver opmærksomme på smitten. Så det kan gå hurtigt og blive til mange, inden de smittede bliver opmærksomme på det, siger Jan Pravsgaard Christensen.

Superspreder-event gør det svært

Den ene person, der er konstateret smittet med covid-19, fik tirsdag sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) til at opfordre alle, der har stået tæt under demonstrationen, til at lade sig teste - uanset om de har symptomer eller ej.

Demonstranter, der ikke nødvendigvis stod tæt, men oplever symptomer, skal kontakte deres egen læge.

Men det er svært at inddæmme, siger Jan Pravsgaard Christensen. For stod man egentlig tæt? Kender man sidemanden? Og hører man overhovedet denne opfordring fra ministeren?

quote Det er et netop ét af de scenarier, som vi er bekymret for

Jan Pravsgaard Christensen, professor i immunologi, Københavns Universitet

- Det er et netop ét af de scenarier, som vi er bekymret for. For vi risikerer at få sådan et superspreder-event, hvor en enkelt person når at komme i kontakt med rigtig mange mennesker, siger Jan Pravsgaard Christensen.

Professoren opfordrer alle til at følge myndighedernes opfordring om at lade sig teste. Men tror, at det bliver svært:

- Får alle beskeden? Og tager de den også til sig? Eller når det at sprede sig. Det er problemet. Og det er jo i sidste ende en opvejning af Grundloven og vores sundhed, siger Jan Pravsgaard Christensen.

Flere eksperter er skeptiske

Den 7. juni var forsamlingsforbuddet sat til, at ti personer maksimalt måtte samles. Og selvom de 15.000 gik langt over det, var det helt lovligt.

For ifølge bekendtgørelsen om forsamlingsforbuddet er forsamlinger med ”politisk eller andet meningsbefordrende øjemed” ikke omfattet af forbuddet. 8. juni blev forsamlingsforbuddet hævet til 50 personer.

quote Jeg tvivler på, at vedkommende har smittet et stort antal

Christian Wejse, speciallæge, Aarhus Universitetshospital

Spørger man Christian Wejse, der er speciallæge i infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital og lektor i folkesundhed ved Aarhus Universitet, er han mere mådeholdende i forhold risikoen for smitte:

- Det er mere noget, man ser i små lukkede lokaler, at man smitter mange ved berøring af overflader. Så jeg tvivler på, at vedkommende har smittet et stort antal. Men vi må se, hvordan resultaterne bliver de kommende dage, siger han til nyhedsbureauet Ritzau.

Det er Jan Pravsgaard Christensen enig i, men folk stod meget tæt, vurderer han:

- Det har da helt klart en mere positiv effekt, at de stod udenfor, end hvis de stod i en håndboldhal, men det er rigtig mange mennesker, der har stået rigtig, rigtig tæt længe, og det kan være med til at øge spredningen, siger Jan Pravsgaard Christensen.

Professoren ser gerne, at der ved eventuelt kommende demonstrationer bliver holdt større afstand og lavet andre foranstaltninger.

Ifølge Jan Pravsgaard Christensen bliver det svært at undgå smitteudbrud som det i Hjørring, hvor 33 beboere og medarbejdere på et plejehjem er konstateret smittet. Men det vil også være lettere at løse, da man kan bryde smittekæderne ved at lukke ned lokalt, lyder vurderingen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik