Skypumpe set over Nordsjælland mandag

I forbindelse med en kraftig byge blev der mandag observeret en skypumpe over Nordsjælland.

De seneste dage har budt på kraftige byger flere steder i Danmark, og søndag blev årets første officielle skybrud registreret nordvest for Odense.

Mandag fortsatte med en del byger, der - udover at være med hagl og torden - også bød på en mere fascinerende og spektakulær oplevelse.

EF-skalaen for tornadoer

Over Nordsjælland blev der sent mandag formiddag dannet kraftige byger, og i den forbindelse blev der set en skypumpe, der hang ned fra undersiden af skyen.

Skyen, hvorfra skypumpen udgår, er en bygesky - en såkaldt cumulonimbus-sky. Skyerne er opstået i den ustabile luft, der i de seneste dage har befundet sig over Danmark.

Det var i forbindelse med bygerne over Nordsjælland mandag ved middagstid, at der blev observeret en skypumpe.
Det var i forbindelse med bygerne over Nordsjælland mandag ved middagstid, at der blev observeret en skypumpe.
Foto: TV 2 Vejret

I bygeskyer under udvikling opstår der let turbulens ved overfladen, og dermed kan der opstå små hvirvler. Desuden findes der opvinde under skyen, og i visse tilfælde - som tilfældet var det torsdag - kan sådanne hvirvler 'fanges' af en opvind og strækkes ud i lodret retning.

Når en hvirvel strækkes, øges dens rotationshastighed, ligesom vi kender det fra skøjteprinsessen, når hun foretager en piruette.

Oftest ser vi skypumper blive dannet på dage med relativt rolige vindforhold, hvor vinden blæser ind mod en linje - en såkaldt konvergenslinje. Når vinde fra forskellige retninger mødes, kan der let opstå små hvirvler.

Der er ikke meldinger om skader af nogen art i forbindelse med skypumpen mandag.

Ødelæggelser i det nordvestlige Albertslund 25. september 2020, hvor en tornado ramte området og blandt andet ødelagde taget på dette hus.
Ødelæggelser i det nordvestlige Albertslund 25. september 2020, hvor en tornado ramte området og blandt andet ødelagde taget på dette hus.
Foto: Byrd/Steven Knap


'Rigtige' tornadoer er sjældne i Danmark

Skypumper er et almindeligt fænomen i Danmark i sommermånederne - og navnlig i sensommeren, hvor de ofte dannes over havet.

Selvom de er i familie med tornadoer, som vi kender dem fra USA, så er der dog væsentlige forskellige i måden, de dannes på.

'Rigtige' tornadoer i Danmark er sjældne, men ved sjældne lejligheder kan de dannes. Det skete eksempelvis 14. juni 2019 i Aabenraa og 25. september sidste år i Albertslund, hvor en lille tornado trak et næsten to kilometer langt spor af ødelæggelse efter sig.