Sky på størrelse med Mount Everest kastede skygge over Sjælland

Iskold luft i stor højde var med til at danne enorme bygeskyer over Østdanmark fredag morgen.

I et land uden høje bjerge er der ikke noget til at kaste skygger, når solen står lavt på himlen. Så hvis det ellers er klart i vejret, kan vi nyde synet af solen fra solopgang til solnedgang.

Skyer kan imidlertid agere bjerge, og tidligt i morges kastede en enorm tordensky en skygge over hele Sjælland, så solens første stråler var forsinkede i Østdanmark.

Tordenskyen var på størrelse med Mount Everest med en estimeret højde på cirka ni kilometer vurderet ud fra målinger af temperaturen i toppen af skyen

Klokken 5.15 dækkede skyggen hele Sjælland, mens man en halv time senere, da satellitbillederne viste skyggen tydeligere, stadig kunne se en skygge over en stor del af Sjælland.

Satellitbillede af Nordvesteuropa klokken 5.45 fra den fælleseuropæiske Meteosat, der hænger nede over ækvator ud for Afrika. Man ser bygeskyerne nær København og skyggerne over store dele af Sjælland.
Satellitbillede af Nordvesteuropa klokken 5.45 fra den fælleseuropæiske Meteosat, der hænger nede over ækvator ud for Afrika. Man ser bygeskyerne nær København og skyggerne over store dele af Sjælland.
Foto: EUMETSAT/TV 2 Vejret

Mange af skyggerne gik fra Øresund og Køge Bugt til området omkring Næstved, Ringsted og Holbæk, men enkelte skygger fra isolerede og meget høje bygeskyer gik fortsat helt ud til Storebælt.

Satellitmålinger indgår i beregninger af skyggens længde

Solen stod i en højde på otte grader over horisonten klokken 5.45, hvilket svarer til lidt mere end en højden af en knyttet næve i udstrakt arm.

Beregninger på baggrund af solhøjden og tordenskyens højde viser, at skyggen på det tidspunkt var omkring 65 kilometer lang, hvilket svarer meget godt til afstanden mellem København og Ringsted. Klokken 5.15 var skyggen hele 110 kilometer lang, og så ender vi ude midt i Storebælt.

At tordenbygerne kunne blive så høje, skyldes, at luften over Danmark var meget ustabil over Østdanmark til morgen og formiddag.

Iskold luft i 5 til 10 kilometers højde gjorde, at luften nede fra jorden kunne stige helt derop.

Deroppe var temperaturen helt nede på -50 til -60 grader, og det var en medvirkende grund til, at der også faldt mange hagl over dele af Nordsjælland i forbindelse med bygerne.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Vejr

5d78c90c-ae73-48cd-ab4f-5a2d29e2d062.jpg

Fredag byder på byger - men også plads til sol

20190319-112740-l-1920x1340we.jpg

Birkepollen er eksploderet - få forklaringen her

Solskinsvejr blå himmel

Fantastisk forårsvejr - her kan temperaturen nærme sig 20 grader

halo

playSpektakulært vejrfænomen over Køge

Køge

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere