Skæg er en udfordring i forhold til mundbind - nu udsender SSI en særlig guide

Statens Serum Institut vil dog "absolut ikke" henstille til, at personale skal barbere skægget af.

Har du som ansat i sundhedsvæsenet et stort skæg, skal du være opmærksom på, om mundbindet eller åndedrætsværnet slutter tæt og dermed beskytter optimalt.

Sådan lyder det fra Statens Serum Institut (SSI), efter at de har fået en række henvendelser fra ansatte i sundhedsvæsenet, der er bekymrede for, om skæg og mundbind kan forenes.

Skæg kan nedsatte effekten af en maske, og derfor er det vigtigt at være opmærksom på ude på sygehusene, lyder det fra Anne-Marie Andersen, der er sygeplejerske i Central Enhed for Infektionshygiejne i Statens Serum Institut.

- De her kæmpestore vikingeskæg er jo blevet meget moderne, siger hun og understreger, at Statens Serum Institut ikke opfordrer folk i sundhedsvæsenet til at fjerne skægget, men blot at være opmærksomme på, at skæg kan forhindre en korrekt tilpasning af masken.

quote Det kan være, at man kan ændre udformningen af skægget, men det er absolut ikke en henstilling til, at folk skal gå ud og barbere skægget af.

Anne-Marie Andersen, sygeplejerske i Central Enhed for Infektionshygiejne i Statens Serum Institut

Opfordringen går kun på at ”italesætte” problematikken, og ”at ledelsen tager en drøftelse” om skæg og mundbind.

- Hvis man ikke kan tilpasse masken korrekt, kan det løses på forskellig vis. Det kan være, at man kan ændre udformningen af skægget, men det er absolut ikke en henstilling til, at folk skal gå ud og barbere skægget af, siger Anne-Marie Andersen.

'Sund logik'

Der er ingen grund til at bekymre sig eller ændre adfærd, hvis man som almindelig borger har et stort skæg. Opfordringen fra Statens Serum Institut er kun rettet mod ansatte i sundhedsvæsenet og altså ikke møntet på brug af mundbind i det offentlige rum.

På et hospital har de ansatte kontakt med syge mennesker, der potentielt kan smitte, og ude i samfundet opfordres folk med symptomer til at blive hjemme, forklarer Anne-Marie Andersen.

- Ude i samfundet er mundbind et supplement til afstand og håndhygiejne, siger hun.

Anne-Marie Andersen kender ikke til studier, der konkret har undersøgt effekten af mundbind på personer med skæg.

- Det er bare sund logik, at en maske skal sidde tæt til, hvis den skal have den optimale effekt, siger hun.

Især åndedrætsværn

Statens Serum Institut henviser til en tegning, der viser, hvilken ansigtsbehåring der er problematisk, og hvilken der ikke er.

Her fremgår det, at et overskæg er fint, men at et fuldskæg eller skægstubbe kan være problematiske.

Tegning af skægtyper udgivet af det amerikanske Centers for Disease Control and Prevention.
Tegning af skægtyper udgivet af det amerikanske Centers for Disease Control and Prevention.
Foto: Centers for Disease Control and Prevention

Det gælder ved alle typer af masker og mundbind, at man skal være opmærksom på, om skægget kommer i vejen.

Men ifølge Anne-Marie Andersen er det især ved brug af åndedrætsværn, at et skæg kan være vejen, fordi det skal slutte helt tæt for at beskytte brugeren mod aerosoler, som er små partikler eller dråber af smitte i luften.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik