Sendt på tvang for 8700 kroner: Nu må Jørgen flytte på gaden

Skat sender stadig flere danskere på tvangsauktion og den hårde stil møder kritik fra flere sider.

Jørgen Larsen er på vej på tvangsauktion, fordi han skylder 8700 kroner i ejendomsskat til Stevns Kommune. Han vil gerne betale dem, men på grund af hans situation kan han ikke betale beløbet på én gang.

quote Vi oplever tit, at Skat har svært ved at lade folk få en chance mere.

Michael Bak, gældsrådgiver

Han har ringet til både kommunen og Skat for at høre, om han kan få en afdragsordning, så han kan betale af to omgange. Det kan han ikke.

- Jeg har hele tiden haft et lille håb om, at jeg kunne få lov til at lave en afdragsordning, så jeg kunne blive boende. Men det har jeg så endeliggyldigt fået slået fast nu, at jeg ikke kan, fortæller Jørgen Larsen og fortsætter:

- Det betyder, at jeg kan pakke de sidste ting sammen, jeg har, og så kan jeg flytte på gaden, jeg har ingen andre muligheder. 

Ufleksibelt system

Jørgen Larsen er en af de mange danskere, som er blevet sendt på tvangsauktion af Skat i år 2017. I de første tre og en halv måned har Skat sendt 1219 sager videre til eksterne advokater med henblik på tvangsauktion, og Skat regner med, at man i alt vil sende 4200 sager videre til tvangsauktion i år. I 2014 var det tal nede på 1640 sager.

Michael Bak er gældsrådgiver, og han fortæller, at han møder mange sager som Jørgen Larsens:

quote I min verden er det helt urimeligt, og han burde kunne få en afdragsordning.

Jørn Rise, formand Dansk Told og Skatteforbund

- Vi oplever tit, at Skat har svært ved at lade folk få en chance mere, når de skylder noget ejendomsskat eller lignende.

Formand for Dansk Told og Skatteforbund, Jørn Rise, mener også, at man burde gribe Jørgen Larsens sag anderledes an.

- I min verden er det helt urimeligt, og han burde kunne få en afdragsordning, siger Jørn Rise.

Han fortæller, at det er et generelt problem:

- Jeg tror, vi har et meget ufleksibelt system i øjeblikket. Det skyldes, at der er rigtig meget at lave på inddrivelsesområdet og systemet afspejler i øjeblikket prioriteringen af ressourcerne, siger Jørn Rise. 

Bliver dyrere for samfundet

Det stigende antal tvangsauktioner er ifølge Jørn Rise en direkte konsekvens af, at kommunerne har brokket sig højlydt over, at Skat ikke har været gode nok til at inddrive de kommunale krav.

- Kommunerne har været i stand til at råbe højest. Derfor er der en klar prioritering om at hive deres krav hjem nu, og det er de krav, der fører til tvangsauktioner, siger Jørn Rise.

I det store regnestykke giver det dog ikke meget mening at gå benhårdt efter folk som Jørgen Larsen, der skylder 8700 kroner i ejendomsskatter. Det forklarer gældsrådgiver Michael Bak.

- Når Jørgen Larsen skal ud og have boligindskudslån og boligsikring, så kommer det til at betyde, at den store kasse skal betale 10 eller 100 gange så meget som den lille ejendomsskat på 8700 kroner, som han reelt skylder, siger Michael Bak. 

Kan ikke låne pengene

Jørgen Larsen er 42 år gammel og har arbejdet i nedrivningsbranchen det meste af sit liv. Sidste år begyndte han at få problemer med ryggen, og i dag går han på krykker og bliver nødt til at ligge ned 20 timer om dagen på grund af smerter.

quote Jeg har forsøgt at høre min bank, venner og bekendte, om jeg kan låne penge, men det kan jeg ikke.

Jørgen Larsen

Han er i afklaringsforløb i kommunen og afventer operation på hospitalet.

- Jeg har forsøgt at høre min bank, venner og bekendte, om jeg kan låne de penge, men det kan jeg ikke, fortæller Jørgen Larsen.

Gæld til evig tid

Det er langt fra alle sager, som skat sender videre, der ryger på tvangsauktion. De fleste når at betale inden selve auktionen. Boligsiden.dk har lavet et optælling for TV 2, der viser, at der i løbet af i år er solgt 269 ejendomme på tvangsauktioner begæret af SKAT. I samme periode sidste år var det 119 ejendomme, det drejede sig om. 

Hvis Jørgen Larsens hus ryger på tvang vurderer hans ejendomsmægler, at det vil blive solgt til omkring 300.000-400.000 kroner. Hvis han tværtimod for lov til at sælge det på det fri marked, vurderer ejendomsmægleren, at huset kan sælges til omkring 950.000 kroner.

Uanset hvad kommer Jørgen Larsen til have gæld, men hvis han ryger på tvangsauktion, kommer han aldrig af med den.

- Det betyder, at jeg til evig tid kommer til at have en gæld hængende, som jeg ikke har mulighed for at betale, siger Jørgen Larsen.

Jørgen Larsens situation er langt fra enestående. Ifølge en sammenkørsel af data, som TV 2 har lavet, er ejendomme, som Skat har sendt på tvangsauktion det sidste halve år, solgt til 35 procent af ejendomsværdien.

Nedprioriterer virksomhedskontrol – opprioriterer små skyldnere

Onsdag fortalte TV 2 historien om, hvordan Skat har nedprioriteret kontrollen med små og mellemstore virksomheder.

Tilbage i 1999 blev 38 procent af de små og mellemstore virksomheders skatteoplysninger dobbelttjekket at SKAT, men siden er tallet styrtdykket i takt med nedskæringerne i SKAT, og i år ventes blot tre procent af virksomhederne at blive undersøgt.

quote Det betyder, at jeg til evig tid kommer til at have en gæld hængende, som jeg ikke har mulighed for at betale.

Jørgen Larsen, arbejdsløs og på vej på tvangsauktion

- Det er korrekt, at vi kontrollerer færre små og mellemstore virksomheder end tidligere. Og det betyder selvfølgelig også, at der er en mindre risiko for at blive opdaget, hvis man bevidst prøver at snyde i Skat, siger kontrolchef i Skat, Jim Sørensen.

Opprioriteringen i inddrivelsen af kommunernes ejendomsskatter rammer – ligesom i Jørgen Larsen tilfælde – ofte små skyldnere. Som TV 2 kunne fortælle i maj viser en sammenkørsel af data, at knap halvdelen af alle de skyldnere, som Skat sender videre til tvangsauktion, skylder under 20.000 kroner.

Myndigheder: Vi kan ikke gøre noget

TV 2 har været i kontakt med Stevns Kommune, som forklarer, at de ikke kan gøre noget i en sag som Jørgen Larsens, når den først er sendt videre til inddrivelse hos Skat.

Da Jørgen Larsen ringede til Skat fik han at vide af sagsbehandleren, at de rent lovmæssigt ikke måtte give ham en afdragsordning.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Godhavnsdreng

playJuraprofessor: Godhavnssagen kan åbne ladeport af lignende sager

Opholdsforbud

Risiko for angreb i bandekonflikt forlænger opholdsforbud

20190813-134904-l-1920x1277we.jpg

play17 Godhavns-børn får 300.000 kroner hver for misrøgt

nedim_yasar.jpg

Livstidsdømt mand frifundet for drab på radiovært

Stevns

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere