SAS sikret milliardbeløb: - Det her betyder, at SAS overlever coronakrisen

Den danske stat kommer til at eje en større andel af SAS.

Flyselskabet SAS har sikret sig hvad der svarer til mere end 8,5 milliarder kroner til at flyve videre på. Det er primært den danske og den svenske stat, der skyder pengene ind i selskabet.

Det fremgår af en fondsbørsmeddelelse tirsdag morgen.

Dermed har SAS sikret sig den kapital, selskabet for godt to uger siden meddelte, at de manglede for at holde sig flyvende.

- Det her betyder, at vi kan sige, at SAS overlever coronakrisen. De her penge er nok til, at SAS kan se frem i stedet for at balancere på afgrundens rand, siger TV 2s erhvervskommentator Ole Krohn om milliardindsprøjtningen til SAS.

Danmark ejer nu en femtedel

Tidligere har den svenske og den danske stat ejet cirka 14,8 og 14,2 procent af SAS. Men med den nye milliardaftale stiger de to landes ejerandel til at være cirka 20,05 procent hver.

Allerede for to uger siden blev alle Folketingets partier enige om, at den danske stat skulle skydes penge i SAS' overlevelse. Men ”statens investering i SAS skal modsvares af en rimelig ejerandel”, stod der i aftaleteksten.

Aftalen skal godkendes dels på en ekstraordinær generalforsamling, der bliver afholdt sidst i august, og dels skal den godkendes af Den Europæiske Union på grund af regler om statsstøtte. I den i alt 14 sider lange fondsbørsmeddelelse advarer SAS om, at det kan ende i en konkurs, hvis noget ender med at spænde ben for kapitaliseringsplanen:

- Hvis rekapitaliseringsplanen ikke bliver implementeret og fejler, vil SAS ikke være i stand til at opnå kapital til at imødekomme den likvide mangel og den negative egenkapital, der er forårsaget af Covid-19-udbruddet, hvilket vil have en væsentlig negativ effekt på firmaets økonomiske tilstand.

Spareplan

Som en del af genoprejsningplanen ønsker SAS at omdanne noget af deres gæld til egenkapital ved at konvertere gældsposter til aktier.

Derudover skal firmaet spare, hvad der svarer til cirka 2,85 milliarder kroner inden 2022. Det skal blandt andet ske gennem den store fyringsrunde, der blev effektiviseret i går, og en genforhandling af flere overenskomster i selskabet, der inkluderer "forøget produktivitet på 15-25 procent", som der står i fondsbørsmeddelesen.

Derudover vil SAS reducere sine omkostninger til udsalg og markedsføring og spare penge på flybrændstof ved at udfase nogle af ældre flytyper.

Ifølge SAS' seneste regnskab, der dækkede perioden februar til april 2020 og som blev offentliggjort for en måned siden, er luftfartsselskabets egenkapital styrtdykket de seneste måneder.

Per 31. oktober 2019 havde SAS således en egenkapital på cirka 3,8 milliarder danske kroner. Den 30. april 2020 var egenkapitalen i omegnen af minus 40 millioner kroner.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Coronavirus

gfnfgn

Akutberedskabet opfordrer borgere i Københavns nordvestkvarter til corona-test inden genåbning

gfnfgn

Udbrud af 'skrækkelig' mutation overrasker ikke beboere: - Ingen holder afstand

20070614-190907-5-1920x1284we

Fodbold-klubber i coronaoprør: "Smitten kan eksplodere"

Vaccine grafik

Nyeste vaccinetal: Så mange er vaccineret i din region og i din kommune

Tårnby

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere