SAS-medarbejdere genoptager arbejdet efter ulovlig strejke

En lydoptagelse, som Berlingske er kommet i besiddelse af, viser, at en medarbejder er blevet truet af to kolleger.

Bagagemedarbejderne i SAS Ground Handling har for tredje gang i september gået i strejke, efter at en omstridt medarbejder igen mødte op på arbejde onsdag.

Medarbejderen mødte ind på arbejde klokken 13.10, og 150 bagagemedarbejdere forlod deres arbejde klokken 13.20.

Det bekræfter SAS over for TV 2.

- Det er en uholdbar situationen. Vi kan ikke acceptere, at trusler forekommer i vores virksomhed. Enhver SAS-medarbejder har altid ret til frit at vælge fagforening. Det vil vi altid stå fast på. Det er en dybt alvorligt og principiel sag om at tilsidesætte foreningsfrihed. Den ulovlige strejke har allerede påvirket over 6000 passagerer torsdag og fredag, hvor vi har måtte aflyse 74 fly, skriver Karin Nyman, kommunikationsdirektør SAS, til TV 2.

Har genoptaget arbejdet

Ifølge formand for 3F Kastrup Henrik Bay-Clausen har medarbejderne genoptaget arbejdet onsdag eftermiddag omkring klokken 15.40.

- Arbejdet er blevet genoptaget netop nu, siger formanden til TV 2.

Parterne mødtes i Arbejdsretten klokken 14.25 onsdag, og kom ud igen lidt over en time senere.

Det er arbejdsretten, der har bedt medarbejderne om at genoptage arbejdet.

SAS havde indkaldt administrativt personale til at tage sig af bagagehåndteringen.

Minister kaldt i samråd

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) om fagforeningskonflikten i Københavns Lufthavn, at han ikke vil blande sig i den konkrete tvist.

- Det har vi et fagretligt system til at afgøre, siger han til TV 2.

Venstre og Liberal Alliance indkalder ministeren i samråd om sagen.

Hemmeligholdt lydfil har fået konsekvenser

Det er ikke første gang, at den pågældende medarbejder er i vælten.

I starten af september nedlagde bagagemedarbejderne i SAS Ground Handling (SGH) arbejdet ad to omgange.

SAS fortalte 6. september, at der var tale om et personaleforhold med en bagageportør, der stod i en anden fagforening end 3F. Denne medarbejder krævede 3F ifølge SAS fjernet. Men medarbejderen valgte alligevel at møde op på arbejde, og det førte altså til strejke.

En lydoptagelse, som Berlingske er kommet i besiddelse af, har sidenhen vist, at den pågældende medarbejder er blevet truet af to kolleger, hvoraf den ene er næstformand for bagagemedarbejderne i SAS i 3F Kastrup.

De krævede, at han meldte sig ind i 3F Kastrup ligesom resten af kollegerne.

 

De to medarbejder fremhæver, at det for dem handler om at sammenholdet og fællesskabet ved at være samlet i én forening, og at de gerne strejker for det.

Ekspert: - Al Capone-metoder

Episoden fandt ifølge Berlingske sted 23. juli i år. Kort forinden var han blevet ansat i et fire måneder langt vikariat i SAS Ground Handling.

Medarbejderen er uddannet ingeniør og medlem af ingeniørernes fagforening, IDA. Han ønsker ikke at skifte til 3F. Det argumenterer han løbende for i samtalen, ligesom han henviser til, at Menneskerettighedsdomstolen i 2006 slog fast, at en arbejdsgiver ikke må afskedige en lønmodtager, fordi vedkommende ikke er medlem af en fagforening eller af samme forening som kollegaerne.

I en mail til TV 2 skriver SAS, at de tager afstand fra episoden. Dels med henvisning til lovgivningen, og fordi at de ulovlige arbejdsnedlæggelser har påvirket 56 fly og godt 6000 passagerer, skriver Berlingske.

- Det er ikke i orden, skriver SAS.

LYN-ANALYSE

Af Ole Krohn, Finanskommentator, TV 2

 

Det er en forfærdelig sag for 3F, når de lokale medlemmer bruger metoder, som vil passe bedre i Al Capones Chicago. Derfor har vi også set fagforeningen have travlt med at undskylde hele dagen. Det interessante er nu, om de kan få styr på deres rebelske medlemmer, der gang på gang foretager overenskomststridige strejker og dermed lammer flytrafikken for mange uskyldige passagerer. Der er større principper på spil, da vi her i Danmark har foreningsfrihed.

Overfor Berlingske har formand for 3F Kastrup Henrik Bay-Clausen sagt, at der var tale om en personalesag, som han fandt afsluttet i juli, men at vikarens fremmøde, samt at han skulle have filmet sine kollegaer, var årsagen til strejkerne.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik