Sådan blev klamme klovne efterårets helt store historie

Hvordan det blev populært at klæde sig ud som manges værste mareridt - fra San Francisco til Sydney og Solrød.

Det var endnu en varm dag i Greenville i Souh Carolina 20. august, da politiet fik et opkald fra en skræmt kvinde. Hun havde set op mod ti personer i klovnekostumer i skovene omkring byen, hvor de forsøgte at lokke børn med slik og penge.

I sig selv en opsigtsvækkende historie, som siden blev bekræftet af flere andre beboere og børn, klovnene havde forsøgt at lokke.

Men den blev først rigtig vigtig, da meldinger om klamme klovne i de følgende dage spredte sig til andre steder i South Carolina, og derfra videre til nabostaterne North Carolina, Florida og Kentucky. En klovneepidemi var født.

Anderledes trend end tidligere

Uhyggelige klovne er langt fra noget nyt fænomen. De kan faktisk spores helt tilbage til karakteren Harlequin, der dukkede op i poesien i 1585.

Heller ikke klovne, der skræmmer folk i virkeligheden, er der noget nyt i - så sent som sidste år advarede politiet i Storbritannien om et væld af uhyggelige klovne over hele landet.

Alligevel virker den nuværende bølge af uhyggelige klovne anderledes. Ikke mindst i kraft af den hastighed, den har spredt sig med. Efter i de første uger at have ramt store dele af det sydlige USA, spredte klovnetrenden sig til stort set hele landet, hvor der i skrivende stund har været flere end 100 episoder, hvor klovne i en eller anden grad har skabt panik.

Også kommet til Danmark

I starten af oktober nåede de klamme klovne så uden for de amerikanske grænser. Og derfra gik det stærkt med episoder i blandt andet Australien, Storbritannien og Sverige.

13. oktober nåede klovnene til Danmark, og i løbet af den seneste uge har der været omkring 20 episoder, hvor klovne har skabt skræk og rædsel over det meste af landet. Blandt andet i Solrød, hvor en klovn skræmte flere borgere foran Uglegårdsskolen. Blandt dem var Huseyin Hansen og hans 10-årige søn. 

Da Huseyin opdagede, hvor skræmt hans søn var blevet, opsøgte han klovnen, der flygtede, men hurtigt standsede, tog masken af og sagde: "Undskyld, undskyld, undskyld." Huseyn Hansen sagde efterfølgende til TV2 Lorry, at der lå flere drenge i en nærliggende busk og filmede klovnen.

Det store ubesvarede spørgsmål er, hvad klovnenes dagsorden er. Det er tilsyneladende ikke at berøve folk eller udøve vold - faktisk er klovnene i højere grad selv blevet udsat for vold fra borgere, der er vrede over at blive skræmt af dem.

New York Times skriver, at der formentlig er tale om unge mennesker, der ikke har mange muligheder i livet, som identificerer sig som outsidere.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

20180712-082229-l-1920x1281we.jpg

Rocker erkender corona-svindel: Jeg fulgte bare efter

20210424-101409-L-1920x1279we

playBeboere i Fredens Havn taber sag - skal fjerne både

uheld køge ringvej ung kvinde ramt

Ung kvinde ramt af bil i alvorligt færdselsuheld

Helsingør hærværk 1

playHærværk mod Helsingør Rådhus: ”Det er noget regulært svineri”

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere