Rygsæk med 17.000 tændstikker: Terrormistænkt anholdt

Manden bliver fredag fremstillet i dommervagten i Københavns Byret, hvor han er sigtet for forsøg på medvirken til terror.

En mand, der forbindes med et planlagt terrorangreb et ukendt sted i den danske hovedstad, er anholdt af Københavns Politi.

Manden er sigtet for forsøg på medvirken til terror og fremstilles fredag bag lukkede døre i et grundlovsforhør i dommervagten i Københavns Byret. 

Der er nedlagt navneforbud i sagen, hvorfor den sigtedes navn ikke kan offentliggøres.

Den sigtede kædes sammen med den 21-årige syrer Dieab Khadigah - også kaldet "Tændstikmanden" - der 12. juli blev idømt seks år og seks måneders fængsel ved retten i Ravensburg i Tyskland for at planlægge et terrorangreb et sted i København. 

Skulle modtage 17.000 tændstikker og fyrværkeri

Dieab Khadigah forsøgte i 2016 at rejse ind i Danmark over grænsen ved Rødby med en rygsæk fyldt med 17.000 tændstikker, 17 batterier, fyrværkeri, to køkkenknive og walkie-talkier - og ifølge oplysninger, der kom frem under retssagen, var det planen, at han skulle udlevere rygsækken med al dens indhold til den mand, der nu er anholdt i København.

Under den tyske retssag kom det desuden frem, at der kunne være tale om én eller flere medgerningsmænd i Danmark.

Ifølge den tyske anklagemyndighed skulle Dieab Khadigah mødes med en lokal kontaktperson i København. De aftalte et kodeord, som skulle være forudsætningen for, at kontaktpersonen kunne få udleveret rygsækken, og ”derefter var min opgave overstået”, har den 21-årige syrer forklaret i retten i Ravensburg.

- Kontaktpersonen i Danmark var under konstant overvågning, så derfor kunne han ikke købe den slags uden at få problemer, sagde han i retten i sommer.

Den såkaldte "Tændstikmand"  blev dog afvist ved den danske grænse i 2016, da han ikke var i besiddelse af et gyldigt pas. Og dermed fik den nu terrorsigtede ikke overleveret rygsækken, som det ellers skulle have været planlagt.

Ifølge retten i Ravensburg sympatiserede 21-årige Dieab Khadigah med terrororganisationen Islamisk Stat.